Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet efter politikerns sexköp: Se över avtalen

Hans Forsberg ertappades av polis efter att han köpt sex i maj i år.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kommunhuset i Kungsbacka.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Kommunstyrelsens tidigare ordförande i Kungsbacka Hans Forsberg, M, kommer få drygt sex miljoner kronor i politikerpension. Detta trots att han lämnade sin post för att han togs på bar gärning med att köpa sex.

Avtalet får Miljöpartiet i kommunen att reagera – nu har de lämnat in en motion om att se över avtalen, skriver P4 Halland. 

Det var en lördag i maj i år som den moderate toppolitikern ertappades på bar gärning då han lämnade en lägenhetsbordell i stadsdelen Örgryte i Göteborg. För polis på plats erkände Forsberg att han köpt sex av en prostituerad kvinna på platsen.

Dagen därpå offentliggjorde Moderaterna i Kungsbacka att Hans Forsberg lämnade alla sina uppdrag.

– Jag är väldigt ångerfull, men beredd att stå för mitt misstag, sa toppolitikern då enligt ett pressmeddelande.

Han hade rätt till ungefär sex miljoner kronor i visstidspension. Den är på maximalt 58 460 kronor i månaden fram till 65 års ålder.

MP har skickat in en motion 

Miljöpartiet i Kungsbacka har reagerat på händelserna. Nu har de skickat in en motion för att se över avtalen.

– Det var för att det visade sig att vi hade hade så generösa pensionsavtal att även om man hade begått grova allvarliga så kunde man få ett avgångsvederlag. Det tyckte vi var otillfredsställande och vi tycker att kommunen borde se över det och justera sådana avtal, säger Clas Rosander, gruppledare i kommunfullmäktige i Kungsbacka till P4 Halland. 

Clas Rosander, MP, gruppledare i kommunfullmäktige i Kungsbacka.
Foto: ANNA REHNBERG / PRESSBILD

Hans Forsberg hade ett äldre avtal, men Miljöpartiet vill också se över de nya som inte är fullt lika generösa. 

Tycker det tar för lång tid

– Ja, när förtroendevalda har gjort handlingar som gör det orimligt att de är kvar som förtroendevalda politiker, då tycker inte vi att de ska ha någon pension från kommunen så vi ville att man omgående skulle se över de här avtalen, säger Clas Rosander till P4. 

Flera andra partier i kommunen har skickat skrivelser till SKR (Sveriges kommuner och regioner) för att se över reglerna, men Miljöpartiet tycker det tar för långt tid och har därför lagt sin motion. 

Se också: 

Den tidigare toppolitiken i Kungsbacka Hans Forsberg erkände sexköpet