"Om Socialdemokraterna pressar på och vill ha fler restriktioner, då kommer Miljöpartiet att lämna regeringen", säger Grön Ungdoms Klara Lidman. Foto: Anders Ylander"Om Socialdemokraterna pressar på och vill ha fler restriktioner, då kommer Miljöpartiet att lämna regeringen", säger Grön Ungdoms Klara Lidman. Foto: Anders Ylander
"Om Socialdemokraterna pressar på och vill ha fler restriktioner, då kommer Miljöpartiet att lämna regeringen", säger Grön Ungdoms Klara Lidman. Foto: Anders Ylander
"Vi blev tvungna att hantera den situation som uppkom i höstas", säger Gustav Fridolin. Foto: Anders Ylander"Vi blev tvungna att hantera den situation som uppkom i höstas", säger Gustav Fridolin. Foto: Anders Ylander
"Vi blev tvungna att hantera den situation som uppkom i höstas", säger Gustav Fridolin. Foto: Anders Ylander
Alice Bah Kuhnke på Grön Ungdoms riksårsmöte i Borås. Foto: Anders YlanderAlice Bah Kuhnke på Grön Ungdoms riksårsmöte i Borås. Foto: Anders Ylander
Alice Bah Kuhnke på Grön Ungdoms riksårsmöte i Borås. Foto: Anders Ylander
Foto: Anders YlanderFoto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Kravet: Då bör MP lämna regeringen

Publicerad

Kritiken från Grön Ungdom är tydlig: Miljöpartiet bör lämna regeringen om ytterligare inskränkningar i asylrätten sker.

– Om Socialdemokraterna pressar på och vill ha fler restriktioner, då kommer Miljöpartiet att lämna regeringen, säger Grön Ungdoms Klara Lidman.

Men språkröret Gustav Fridolin försvarar regeringens politik.

Flera kandiderande språkrör för Grön Ungdom, däribland Hanna Lidström och Klara Lidman är mycket kritiska till regerings asylpolitik. Det framkommer på ungdomsförbundets årsdagar som pågår i Borås i helgen. Både Hanna Lidström och Klara Lidman kräver regeringens avgång om ytterligare inskränkningar sker i migrationspolitiken.

– Vi ligger redan på EU:s mininivå. Då kan vi inte lägga oss lägre än det. Om Socialdemokraterna pressar på och vill ha fler restriktioner, då kommer Miljöpartiet att lämna regeringen, säger Klara Lidman.

Det är en uppmaning från er till Miljöpartiet?

– Absolut, säger Klara Lidman.

Gustav Fridolin förstår kritiken från Grön Ungdom rörande den åtstramade asylpolitiken men menar att situationen med de stora flyktingströmmarna i höstas var tvungen att hanteras.

– Vi blev tvungna att hantera den situation som uppkom i höstas när 10 000 människor kom varje vecka och sökte asyl i Sverige och vi inte längre kunde erbjuda människor tak över huvudet på nätterna och man sov på pappkartonger. Det är klart att det läget var vi tvungna att försöka möta och se till att vi fick ett mer ansvarstagande mellan EU-länderna, säger Gustav Fridolin.

Fridolin: "Asylrättens grundläggande regler håller vi"

Kritiken mot regeringens ID-kontroller som infördes i januari i år har varit massiv, såväl inom Miljöpartiet som inom ungdomsförbundet. Många har också uppfattat inskränkningarna som ett hot mot asylrätten, tankar också medlemmar i Grön Ungdom framfört i motioner som ska avhandlas under helgen.

– Asylrättens grundläggande regler håller vi och det är viktigt. Om man skulle släppa på det tror jag hela asylkonventionen i det här läget är hotad. De id-kontroller vi har riktar sig mot Danmark och Tyskland och de är också länder där man kan få en fristad från krig och förföljelse, säger Gustav Fridolin.

Den socialdemokratiske justitieministern Morgan Johansson gick nyligen ut med att man var beredd på att göra ytterligare inskränkningar i migrationspolitiken. Det efter att Migrationsverkets årsprognos presenterats där ett scenario var att det skulle kunna komma så många som 140 000 flyktingar till Sverige under 2016.

Skulle ni avgå om fler inskränkningar skulle införas?

– Jag stod i Aktuellt i går med Stefan Löfven och jag tror att man använde 20 minuter för att skapa motsättningar oss emellan. Vi var båda väldigt tydliga med att asylrätten ska försvaras. Det är grunden från oss och grunden från Socialdemokraterna som är ett parti med ett historiskt mycket starkt internationellt engagemang. Det kommer inte vara en fråga för den här regeringen, säger Gustav Fridolin.

Erik Göthlin

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER