Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kravet: Återkalla tillståndet för skolan

Roger Haddad (L)
Foto: SVEN LINDWALL

Liberalernas skolpolitiske talesman Roger Haddad ifrågasätter hur tidigare Vetenskapsskolan använt sin skolpeng. 

Detta efter Expressen och Dokus avslöjande i går om att mångmiljonbelopp i skolans tidigare rektors koncern gått till Saudiarabien och Malta. 

Han återupprepar också sitt tidigare krav om att tillståndet för skolan ska dras tillbaka.

Skolinspektionen bedriver sedan tidigare en granskning av av Vetenskapsskolan, eller Safirskolan som skolans nya namn är.

Granskningen, som bland annat rör lämpligheten hos de enskilda styrelseledamöterna att bedriva skola, har dragit ut på tiden då ägarna ersatt flera i styrelsen under utredningens gång. Den tidigare ägaren och rektorn Abdel Nasser El Nadi lämnade styrelsen redan i samband med att han togs i förvar i maj.

Miljoner till Saudiarabien och Malta

Nu kräver Liberalernas skolpolitiske talesman Roger Haddad att tillståndet för skolan dras in. Han kommer ta upp de uppgifter som Expressen och Doku kunde avslöja tidigare i veckan, att stora summor ur skolans kassa, som helt utgörs av skattemedel, gått till en bank i Saudiarabien. 

Det rör sig om totalt 950 000 kronor som vid fem tillfällen betalats ut från skolans konto. 

Utöver det har mångmiljonbelopp förts ut till ett investeringskonto på Malta från ett av Abdel Nasser El Nadis andra bolag i koncernen. Så sent som i februari fördes 4,2 miljoner ut till det maltesiska kontot.

Kommer kontakta generaldirektören

”Jag kommer nu att tillskriva ett brev till Skolinspektionens generaldirektör i egenskap av ledamot i dess insynsråd för att begära att myndigheten tillsammans med andra berörda myndigheter som granskar ekonomi tittar på detta”, skriver Haddad i ett skriftligt uttalande. 

Under onsdagen kunde Expressen i samarbete med Doku också avslöja att bankkontona för Vetenskapsskolan och Abdel Nasser el Nadis övriga verksamheter frysts under processen då ägaren satt i förvar. Skolan har då sökt sig till en ny bank. 

En förundersökning pågår också vid Ekobrottsmyndigheten vad gäller misstanke om grovt osant intygande i ett av El Nadis skolbolag. 

Expressen och Doku har under lång tid sökt Abdel Nasser El Nadi. Via en anhörig har han först uppgett sig kommentera uppgifterna, men har sedan gjort sig onåbar. 

Safirskolan: ”Inget att dölja”

Safirskolans rektor och skolchef Sven-Erik Berg säger, apropå Roger Haddads krav om att tillståndet ska dras tillbaka:

– Vad enskilda människor och politiker och tycker och tänker i olika frågor, det har vi tack och lov myndigheter att hantera. Vi lyder under skolinspektionen. De har under alla åren, sedan jag började här 2012 haft full insyn i vår verksamhet. Vi har enligt mitt tycke haft en fungerande dialog med skolinspektionen under alla år.

Sven-Erik Berg säger också att skolan inte har något att dölja, att man kapat banden till den tidigare ägaren Abdel Nasser El Nadi och nu avvaktar skolinspektionens pågående utredning. 

– Det finns nu ett enda öppet ärende gällande vår skola, en ägande- och ledningsprövning som nu pågår, säger Sven-Erik Berg.