Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krav på nya rutiner efter branden i Göteborgs hamn

Så ska du agera vid en brand.
Under onsdagens brand totaltförstördes 15 lastbilstrailers.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I onsdags rasade en storbrand vid roro-terimaneln i Älvsborgshamnen i Göteborg, där totalt 15 lastbilstrailers förstördes.

Enligt anställda på terminalen har det inte utförts en praktisk brandövning på flera år och nu vill de se nya brandrutiner, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det finns allt från kemikalier till brandfarliga varor här och det är inte många av oss som har varit med på en övning, säger Erik Helgeson, facklig representant på Hamnarbetarförundet, till tidningen.

Älvsborgshamnen är ett skyddsobjekt och har därför hårda säkerhetskrav, men trots detta har det inte utförts en praktisk brandövning på 13 år enligt Erik Helgeson.

– Några har varit med och gått igenom återsamlingsplatser och de som tidigare har jobbat vid containerterminalen har haft någon brandövning där, men överlag är det inte många som varit med på några sådana övningar, säger han till tidningen.

Roro-terminalens vd Björn Wånge säger till Göteborgs-Posten att både räddningstjänsten och kommunens inspektörer ansett att rutinerna fungerade under onsdagens räddningsarbete. 

Han säger även att det skulle ha utförts brandövningar under våren, men att planerna fick ändras på grund av coronapandemin.

– Det skulle utföras nu under våren, men då kom covid-19 i vägen, det är naturligtvis ingen ursäkt, men vi gör så kallade table-top-övningar, både vad det gäller brand, farligt gods och skadade personer. Det är teoretiska övningar som vi gör med chefer och anställda, säger till tidningen.