Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krav på köttfria dagar på skolorna i Göteborg

Från och med 2020 införs ett krav på de kommunala grundskolorna i Göteborg att servera enbart vegetariskt två dagar i veckan. Bilden är en arkivbild. Foto: ANNA HÅLLAMS

Från och med 2020 införs ett krav på de kommunala grundskolorna i Göteborg att servera enbart vegetariskt två dagar i veckan för klimatet, skriver SVT Nyheter Väst. 

– Det är inget kontroversiellt alls att man gör så här. Det viktigaste är att barnen får i sig näringsrik mat, säger Naod Habtemichael (C) kommunalråd för klimat och miljö , till SVT. 

De två köttfria dagarna införs som ett krav i de kommunala grundskolorna i Göteborg från nästa år.

SVT Nyheter Väst skriver att att stadsdelarna redan har en köttfri dag och att de flesta har två redan nu, innan kravet träder i kraft.

Den nya beställningen som gäller för alla tio stadsdelarna innebär att det varje vecka ska serveras en kötträtt, en fiskrätt, två vegetariska rätter och en klimatsmart rätt.

Den sistnämnda betyder att maten är klimatanpassad. 

”Inget kontroversiellt”

Kostnaden för skolmaten, kommer ligga på samma som tidigare, menar grundskoleförvaltningen i kommunen.

– Det är inget kontroversiellt alls att man gör så här. Det viktigaste är att barnen får i sig näringsrik mat, säger säger Naod Habtemichael (C) kommunalråd för klimat och miljö , till SVT.

Naod Habtemichael säger också att det är viktigt vilken typ av kött som serveras i skolan.

– Det viktigaste är att man skiljer på kött och kött, att man köper in bra klimatanpassat kött och det gör vi i dag i Göteborgs kommun, säger han till SVT.