Den vingliga färden slutade i diket. Foto: POLISENDen vingliga färden slutade i diket. Foto: POLISEN
Den vingliga färden slutade i diket. Foto: POLISEN
Den vägskylt som mannen påstås ha kört ner under den vingliga färden. Foto: POLISENDen vägskylt som mannen påstås ha kört ner under den vingliga färden. Foto: POLISEN
Den vägskylt som mannen påstås ha kört ner under den vingliga färden. Foto: POLISEN
Mannen åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Han erkänner brott. Foto: POLISENMannen åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Han erkänner brott. Foto: POLISEN
Mannen åtalas nu vid Uddevalla tingsrätt. Han erkänner brott. Foto: POLISEN
Traktorföraren hade enligt åtalet 3,3 promille i blodet när han stoppades av polisen. Foto: POLISENTraktorföraren hade enligt åtalet 3,3 promille i blodet när han stoppades av polisen. Foto: POLISEN
Traktorföraren hade enligt åtalet 3,3 promille i blodet när han stoppades av polisen. Foto: POLISEN

Kraschade traktor – med 3,3 promille

Publicerad

En man körde sin traktor på fel sida av vägen – med 3,3 promille i kroppen.

Flera bilister behövde väja för traktorn som under den vingliga färden körde över en vägskylt för att slutligen hamna i diket.

Det menar åklagaren, som nu åtalar mannen vid Uddevalla tingsrätt för grovt rattfylleri.

Det var i november i fjol som den påstådda vansinnesfärden tog plats på en länsväg på Tjörn.

Enligt stämningsansökan har traktorföraren flera gånger kommit över i mötande körfält och de mötande bilarna fick väja undan traktorn. Föraren ska också ha lyckats köra ner en vägskylt innan färden tog stopp – i ett dike.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille och mannen ska alltså ha haft mer än det tredubbla i blodet i samband med färden. Bohusläningen har tidigare skrivit om fallet.

Slutade i diket

– Att ha tre promille i blodet är extremt mycket vill jag påstå. När någon har över två tycker vi trafikpoliser att det är högt. För att en kropp ska klara av så mycket alkohol bör man vara en van drickare, säger Thord Persson, utredningsbefäl på trafikpolisen, till tidningen.

Åklagaren menar att "körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten".

Av stämningsansökan som lämnats in till Uddevalla tingsrätt framgår att mannen erkänner brottet.

I förhör säger han att han druckit alkohol under dagen och att han under eftermiddagen fick ett samtal från en vän som behövde hjälp i ett ärende. Trots att han var berusad satte sig han alltså i traktorn och körde i väg, enligt vad han själv uppger.

– Jag kände mig ändå inte så berusad att jag avstod från att köra, även om jag insåg att jag inte borde ha gjort det, säger mannen och fortsätter:

Den åtalade: "Svagt minne"

– Jag har bara ett svagt minne av färden. Jag minns att jag såg blåljus och att jag stannade traktorn.

Åklagarens bevisning består bland annat av resultatet av den rättskemiska undersökningen samt förhör med vittnen som kom i den åtalade mannens väg.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.  

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER