Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Krama era barn ofta och mycket! Man vet aldrig när det är för sent"

Den 7 juni 2015 försvann Lisa Holm.

Fallet berörde, och har fortsatt beröra, hela Sverige.

Fem dagar efter försvinnandet hittades henne kropp intryckt i ett 24 centimeter brett klädskåp.

Mördad av 35-årige Nerijus Bilevicius.

– Hon hade fått sommarjobb, sin första lön. Hon hade räknat ut precis vad hon skulle köpa för pengarna. Hon var så lycklig, berättade Lisa Holms pappa fem månader senare i Skaraborgs tingsrätt.

Tingsrättens motivering till livstidsdomen

"Lisa Holm var endast 17 år gammal och fysiskt underlägsen Nerijus Bilevicius. Han har visat stor hänsynslöshet mot Lisa Holm som haft svårt att värja sig. Han har agerat förslaget och avsikten måste hela tiden ha varit att döda sitt offer. Lisa Holm har övermannats i porten till ladan där örhänget anträffats. Hon måste därefter ha förflyttats till slaktavdelningen där hon hängts upp. Även om det inte rört sig om en längre tidsrymd måste Lisa Holm ha känt sig maktlös och kämpat för sitt liv".

Detta har hänt

7 juni: Vid 18.23 skickar Lisa Holm ett sms till sin pappa om att hon är på väg hem från kaféet i Blomberg till hemmet i Skövde.

Vid 21.30 anmäls Lisa försvunnen då hennes mobiltelefon är avstängd och hon inte går att få tag på. Vid baksidan av kaféet i Blomberg hittas hennes moped med nycklarna kvar i tändningslåset.

8 juni: Polisen misstänker att Lisa Holm har förts bort mot sin vilja. Försvinnandet uppgraderas till en särskild händelse, vilket innebär att polisen får använda alla tänkbara resurser i sökandet. Under dagen görs flera fynd. Första fyndet är Lisa Holms mopedhandske som hittas i ladan mitt emot kaféet. Senare hittas flera av hennes tillhörigheter längs en grusväg i närheten.

9 juni: I samråd med Lisa Holms föräldrar går polisen ut med hennes namn och bild för att få in fler tips gällande försvinnandet. Under tisdagen görs flera nya fynd längs grusvägen.

10 juni: Missing people börjar leta efter Lisa Holm. Nära tusen personer ansluter till området runt Kinnekulle för att söka efter den försvunna flickan.

11 juni: Sökområdet runt kaféet utökas till att omfatta tio kvadratkilometer. Nya fynd görs i närheten av grusvägen söder om Blomberg.

12 juni: Lisa Holms namn läggs ut på Interpols hemsida för internationellt efterlysta personer. Vid 20-tiden på kvällen hittar Missing people Lisa Holms mopedhjälm och hennes jacka slängda på en rishög vid gården Martorp. Kort därefter hämtas Nerijus Bilevicius in till förhör av polisen tillsammans med sin hustru och yngre bror. Kort därefter hittar polisen Lisa Holm avliden intryckt i ett städskåp inne i en arbetsbyssja som står på gården Martorps ägor.

14 juni: Nerijus Bilevicius häktas tillsammans med sin bror på sannolika skäl misstänkt för mord. Nerijus Bilevicius hustru häktas samtidigt skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

23 juni: Nerijus Bilevicius hustru släpps ur häktet, fortfarande misstänkt för inblandning i mordet.

30 juni: Även Nerijus Bilevicius yngre broder släpps ur häktet, fortfarande misstänkt för inblandning i mordet.

7 juli: Lisa Holm begravs vid Säteris kyrka norr om Skövde. På plats finns flera hundra personer för att sörja och hedra den 17-åriga flickan.

7 september: Polisen meddelar att man har säkrat DNA-spår från Nerijus Bilevicius som binder honom till mordet på Lisa Holm.

5 oktober: Åklagaren Lars-Göran Wennerholm meddelar att Nerijus Bilevicus yngre broder och fru inte längre är misstänkta för inbladning i mordet.

23 oktober: Åklagaren Lars-Göran Wennerholm åtalar Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm.

28 oktober: Rättegången inleds mot Nerijus Bilevicius vid Skaraborgs tingsrätt.

3 november: Rättegången avslutas. Åklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkar på att Nerijus Bilevicius ska dömas till livstidsfängelse för mordet på Lisa Holm. Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck menar samtidigt att hennes klient ska frikännas helt från misstankarna.

17 november: En enig tingsrätt dömer Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm. 35-åringens straff bestäms till livstids fängelse och livstids utvisning från Sverige.

4 december: Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck överklagar tingsrättens dom till hovrätten. Advokaten menar att hennes klient ska frikännas från mordet eller att han alternativt ska få ett mildare straff.

8 februari: Nerijus Bilevicius döms även i hovrätten till livstids fängelse.

2 maj: Högsta domstolen meddelar att de inte tar upp fallet.

Fynden som ledde polisen till Lisa Holm

Det första fyndet som görs efter Lisa Holms försvinnande är en mopedhandske som hittas i ladan där hon mördades. Handsken lämnas in till polisen av godsherren Arne Jönsson efter att arbetare vid gården hittat handsken.

Vid grusvägen söder om Blomberg hittar polisen dagarna efter Lisa Holms försvinnande en krossad display som tillhör hennes mobiltelefon.

Lite längre bort hittas senare en del av telefonen samt hennes Visa-kort. Längs grusvägen hittas även två kvitton som kan kopplas till Lisa.

Längs samma väg hittar polisen också Lisas mobiltelefonfodral.

Senare hittar man också Lisas mopedkörkort och ett tunnelbanekort från New York. Ett kort som kommer från en resa till USA som Lisa gjorde tillsammans med sin syster och mamma. Längs vägen hittas även hennes nycklar med en tillhörande nyckelring med New York-motiv.

Fyndvägen går mellan ladan, där Lisa Holm mördades, och gården där hon hittades död. Enligt polisens utmätningar tar den ungefär åtta minuter att köra med bil.

Under sökandet efter Lisa Holm hittas också hennes örhänge vid ladan i Blomberg.

Kort innan Lisa Holm anträffas död hittar Missing people hennes mopedhjälm och hennes jacka slängda på en rishög bakom gården Martorp.

Starkaste bevisen mot Nerijus Bilevicus.

Nerijus Bilevicius binds till mordet via totalt tio DNA-träffar på Lisa Holm kläder - och blodspår på mordplatsen. Ett hårstrå från Lisa Holm har också hittats på mordplatsen inne i ladan i Blomberg.

Polisen har säkrat DNA-spår från både Lisa Holm och Nerijus Bilevicius på repbitar inne i ladan där hon mördades. Repstumparna är av samma typ som det rep Lisa Holm hade runt sin hals när hon hittades död.

Enligt Nationellt forensiskt center (NFC) talar DNA-spåren starkt för att de kommer från Nerijus Bilevicius.

Flera personer vittnar om hur de har sett Nerijus Bilevicius silvergrå VW Sharan köra mellan mordplatsen och fyndplatsen mellan 19.00 och 19.30 den 7 juni då Lisa Holm mördades.

Nerijus Bilevicius saknar alibi för tiden då Lisa Holm mördades.

Nerijus ord i sista polisförhöret

Förhörsledaren: Min uppfattning är att den som har gjort det här, är en människa som på något sätt behöver hjälp och är det du så berätta om det så att du kan få hjälp.

Nerijus: Verkligen inte jag (gråter …) Jag har aldrig i livet har träffat den här flickan. (Tyst 33 sek). Om ni har några frågor då får ni ställa dom vet du annars har jag ingen ork.

Förhörsledaren: Ja jag har massor med frågor. Men med den inställningen du har till detta att du inte har med det och göra, det är ju svårt och få svar på de frågorna.

Nerijus: Jag har inte gjort nånting till den här flickan.

Senare i förhöret:

Nerijus: Jag är ingen mördare nu måste jag sitta här, jag säger förra gång du vet det är sista, jag vet inte ens vad jag tänker vad ska jag tänka mer (gråter ...). Jag verkligen jag, jag ska inte göra straff för det vad jag har inte gjort det är bättre att jag inte lever längre (gråter ...).

Mördarens liv innan mordet

Efter att Nerijus Bilevicius greps den 12 juni har Frivården kartlagt hans liv. Från den utredningen och polisens förundersökningsprotokoll har följande uppgifter om hans förflutna kommit fram.

Han växte upp med sina föräldrar och yngre bror i en mindre by i Litauen. När han var 14 år flyttade han till en släkting för att komma närmare skolan. Där bodde han i fyra år.

I 20-årsåldern blev han pappa med tillsammans med en kvinna som han senare skilde sig från. Under de första åren hade han kontakt med sitt barn, en kontakt som sedan upphörde.

Umgänget i Sverige har varit begränsat till hans bror och hustru och hans arbetskamrater. Hans intressen i Sverige har varit att fiska, läsa böcker, titta på film och spela datorspel.

Enligt lagmannen i Skaraborgs tingsrätt, Anna-Karin Lundberg, har han god kontakt med sina föräldrar som han ofta ringer och besöker.

Han har genomgått grundskola och gymnasiestudier. Han påbörjade också universitetsstudier i skogsvård – men de valde han att avsluta i förtid. I stället började han arbeta som chaufför och byggnadsarbetare.

2005-2009 levde och arbetade han i England.

2010 flyttade han till Sverige. När han greps misstänkt för mordet på Lisa Holm arbetade han åt godsherren Arne Jönsson i Blomberg där han levde tillsammans med sin bror och nya hustru som han blev tillsammans med 2010. Flera av hans arbetskamrater under tiden i Sverige har beskrivit honom som skötsam och duktig.

I yngre år dömdes 35-åringen enligt kriminalkommissarien Lars Johansson för ett mindre brott i Litauen.

Mörkret har lagt sig över Kinnekulle vid Vänerns östra strand i Västergötland.

I över fem dygn har tusentals människor varit ute och letat efter flickan vars ansikte på bara tre dagar har blivit rikskänt sedan polisen släppt en bild på henne.

Stämning är tryckt när polisens presstalesperson Jenny Widén vid midnatt mellan den 12 och 13 juni kliver ut från barackerna vid fotbollsföreningens Källby IF:s klubblokaler.

Byggnaderna vid fotbollsplanen har de senaste dagarna fungerat som polisens sambandscentral i sökandet efter Lisa Holm. En 17-årig flicka från Skövde som skulle ha firat skolavslutning från gymnasiet tidigare samma dag.

Bara timmar innan Jenny Widén kliver ut i sommarnatten framför det samlade pressuppbådet har tre litauiska gästarbetare hämtats in till förhör.

Lisa Holm mördades i Blomberg. Foto: Anders Ylander

En av dem är 35-årige Nerijus Bilevicius, som i handfängsel har tryckts in i en polisbil av två polismän. Gripandet sker vid 35-åringens bostad - en slottsflygel till herrgården Blombergs säteri på Kinnekulle.

Bostaden ligger endast några hundra meter från Café på Klostret i det lilla samhället Blomberg där Lisa Holm senast sågs i livet fem dagar tidigare.

Den 17-åriga flickan hade ett par veckor tidigare börjat helgjobba på kaféet. Efter skolavslutningen skulle anställningen mynna ut i hennes första sommarjobb.

Dagen Lisa försvann hade hon för första gången åkt moped till kaféet i Blomberg på egen hand från hemmet i Skövde.

– Att hon skulle ta mopeden var en del av en frigörelseprocess. Jag var drivande på och det ångrar jag fruktansvärt, berättade hennes pappa när han vittnade i Skaraborgs tingsrätt fem månader efter försvinnandet.

Efter att Lisa Holm tillsammans med två kolleger stängde kaféet i Blomberg den 7 juni skickade hon ett sms sin pappa.

Tingsrättens motivering till livstidsdomen

"Lisa Holm var endast 17 år gammal och fysiskt underlägsen Nerijus Bilevicius. Han har visat stor hänsynslöshet mot Lisa Holm som haft svårt att värja sig. Han har agerat förslaget och avsikten måste hela tiden ha varit att döda sitt offer. Lisa Holm har övermannats i porten till ladan där örhänget anträffats. Hon måste därefter ha förflyttats till slaktavdelningen där hon hängts upp. Även om det inte rört sig om en längre tidsrymd måste Lisa Holm ha känt sig maktlös och kämpat för sitt liv".

I sms:et skrev hon bara två bokstäver: "Nu". Ett meddelande om att hon var på väg hem.

Lisa Holm kom aldrig hem

Kort efter sms:et ringde det på samma telefon. I köket hemma i Skövde svarade pappan och hörde mumlande röster. Han uppfattade det som kvinnoröster.

– Jag tycker det låter som att det mumlar. Sedan hör jag "det är klart" på svenska. Jag uppfattar det som en trevlig situation, berättade pappan under rättegången.

Samtalet skulle visa sig bli hans sista kontakt med sin dotter. Allt pekar på att kollegerna blev de sista som såg henne i livet - förutom mördaren.

En timme efter samtalet blev pappan orolig då Lisa inte kom hem.

För att ta reda på varför satte han sig i bilen och åkte mot Blomberg. En resa som tar omkring 40 minuter.

– Pulsen steg allt eftersom resan gick. Min blick vidgades ut mot dikena för att se om hon låg där. Då tänkte jag att hon kunde ha råkat ut för en olycka, berättade pappan i rätten.

Framme i Blomberg kände han först lättnad när han såg sin dotters moped stå parkerad vid kaféets baksida.

Lättnaden blev snart förtvivlan då han såg att mopednycklarna satt kvar i tändningslåset. Samtidigt fick han inte kontakt med sin dotter. Hennes telefon var avstängd.

Kort därefter det inleddes det som skulle komma att bli ett av de största sökpådragen i svensk kriminalhistoria.

I polisens förundersökningsprotokoll framgår att man redan i ett tidigt skede utgick från Lisa Holm inte försvann frivilligt. Direkt på söndagskvällen då hon anmäldes försvunnen inledde polisen en förundersökning om olaga frihetsberövande.

En lada mitt emot kaféet genomsöktes samma kväll av polisen med hjälp av en sökhund. Polisen började mitt i natten också att knacka på hos de boende i Blomberg i hopp om att någon kunde ha sett flickan.

Nerijus Bilevicius topsas

Detta har hänt

7 juni: Vid 18.23 skickar Lisa Holm ett sms till sin pappa om att hon är på väg hem från kaféet i Blomberg till hemmet i Skövde.

Vid 21.30 anmäls Lisa försvunnen då hennes mobiltelefon är avstängd och hon inte går att få tag på. Vid baksidan av kaféet i Blomberg hittas hennes moped med nycklarna kvar i tändningslåset.

8 juni: Polisen misstänker att Lisa Holm har förts bort mot sin vilja. Försvinnandet uppgraderas till en särskild händelse, vilket innebär att polisen får använda alla tänkbara resurser i sökandet. Under dagen görs flera fynd. Första fyndet är Lisa Holms mopedhandske som hittas i ladan mitt emot kaféet. Senare hittas flera av hennes tillhörigheter längs en grusväg i närheten.

9 juni: I samråd med Lisa Holms föräldrar går polisen ut med hennes namn och bild för att få in fler tips gällande försvinnandet. Under tisdagen görs flera nya fynd längs grusvägen.

10 juni: Missing people börjar leta efter Lisa Holm. Nära tusen personer ansluter till området runt Kinnekulle för att söka efter den försvunna flickan.

11 juni: Sökområdet runt kaféet utökas till att omfatta tio kvadratkilometer. Nya fynd görs i närheten av grusvägen söder om Blomberg.

12 juni: Lisa Holms namn läggs ut på Interpols hemsida för internationellt efterlysta personer. Vid 20-tiden på kvällen hittar Missing people Lisa Holms mopedhjälm och hennes jacka slängda på en rishög vid gården Martorp. Kort därefter hämtas Nerijus Bilevicius in till förhör av polisen tillsammans med sin hustru och yngre bror. Kort därefter hittar polisen Lisa Holm avliden intryckt i ett städskåp inne i en arbetsbyssja som står på gården Martorps ägor.

14 juni: Nerijus Bilevicius häktas tillsammans med sin bror på sannolika skäl misstänkt för mord. Nerijus Bilevicius hustru häktas samtidigt skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

23 juni: Nerijus Bilevicius hustru släpps ur häktet, fortfarande misstänkt för inblandning i mordet.

30 juni: Även Nerijus Bilevicius yngre broder släpps ur häktet, fortfarande misstänkt för inblandning i mordet.

7 juli: Lisa Holm begravs vid Säteris kyrka norr om Skövde. På plats finns flera hundra personer för att sörja och hedra den 17-åriga flickan.

7 september: Polisen meddelar att man har säkrat DNA-spår från Nerijus Bilevicius som binder honom till mordet på Lisa Holm.

5 oktober: Åklagaren Lars-Göran Wennerholm meddelar att Nerijus Bilevicus yngre broder och fru inte längre är misstänkta för inbladning i mordet.

23 oktober: Åklagaren Lars-Göran Wennerholm åtalar Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm.

28 oktober: Rättegången inleds mot Nerijus Bilevicius vid Skaraborgs tingsrätt.

3 november: Rättegången avslutas. Åklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkar på att Nerijus Bilevicius ska dömas till livstidsfängelse för mordet på Lisa Holm. Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck menar samtidigt att hennes klient ska frikännas helt från misstankarna.

17 november: En enig tingsrätt dömer Nerijus Bilevicius för mordet på Lisa Holm. 35-åringens straff bestäms till livstids fängelse och livstids utvisning från Sverige.

4 december: Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäck överklagar tingsrättens dom till hovrätten. Advokaten menar att hennes klient ska frikännas från mordet eller att han alternativt ska få ett mildare straff.

8 februari: Nerijus Bilevicius döms även i hovrätten till livstids fängelse.

2 maj: Högsta domstolen meddelar att de inte tar upp fallet.

Fynden som ledde polisen till Lisa Holm

Det första fyndet som görs efter Lisa Holms försvinnande är en mopedhandske som hittas i ladan där hon mördades. Handsken lämnas in till polisen av godsherren Arne Jönsson efter att arbetare vid gården hittat handsken.

Vid grusvägen söder om Blomberg hittar polisen dagarna efter Lisa Holms försvinnande en krossad display som tillhör hennes mobiltelefon.

Lite längre bort hittas senare en del av telefonen samt hennes Visa-kort. Längs grusvägen hittas även två kvitton som kan kopplas till Lisa.

Längs samma väg hittar polisen också Lisas mobiltelefonfodral.

Senare hittar man också Lisas mopedkörkort och ett tunnelbanekort från New York. Ett kort som kommer från en resa till USA som Lisa gjorde tillsammans med sin syster och mamma. Längs vägen hittas även hennes nycklar med en tillhörande nyckelring med New York-motiv.

Fyndvägen går mellan ladan, där Lisa Holm mördades, och gården där hon hittades död. Enligt polisens utmätningar tar den ungefär åtta minuter att köra med bil.

Under sökandet efter Lisa Holm hittas också hennes örhänge vid ladan i Blomberg.

Kort innan Lisa Holm anträffas död hittar Missing people hennes mopedhjälm och hennes jacka slängda på en rishög bakom gården Martorp.

När solen steg upp över Kinnekulles blomstrande sommarängar på måndagsmorgonen den 8 juni var Lisa Holm fortfarande spårlöst försvunnen.

Ungefär samtidigt som polisen gick ut med ett signalement på flickan hittades det första fyndet - Lisas mopedhandske.

Handsken lämnades in till polisen av godsägaren till Blombergs säteri, Arne Jönsson. En äldre man som lever i den slottsliknande herrgårdsbyggnaden några hundra meter från kaféet. Jönsson äger både kafébyggnaden och ladan där handsken hittades.

Fyndet stärkte misstankarna om att Lisa hade utsatts för brott.

Ladan ligger mitt emot kaféet där Lisa Holm jobbade. Foto: Henrik Jansson

Brottsrubriceringen ändrades den dagen från olaga frihetsberövande till det betydligt allvarligare brottet människorov.

Efter att polisen under måndagen också uppgraderade insatsen till en så kallad särskild händelse för att frigöra resurser hittades nya spår efter Lisa. Fynden gjordes längs en mindre grusväg ett par hundra meter söder om kaféet i Blomberg. Ett mobiltelefonfodral, ett kvitto, en biljett och en krossad mobildisplay. Föräldrarna bekräftade direkt att det var Lisas.

Samtidigt strömmade allmänhetens tips in till polisen.

Parallellt med sökinsatsen pågick också den så kallad inre spaningen inne på polishuset i Skövde – styrt av kriminalkommissarie Lars Johansson.

Mopedhandsken var det första fyndet.

Lisas Holms mobiltelefontrafik kontrollerades, hennes vänner och familj förhördes - inga uppgifter antydde att det fanns någon som skulle vilja henne något ont.

Polisen kontrollerade också vilka kunder som hade varit på kaféet under söndagen och om det fanns andra uppgifter i utredningen som kunde ge svar kring var Lisa befann sig - men försvinnandet framstod alltmer som en gåta.

Under insatsen samlade polisen också in DNA-information genom att topsa flera av de boende på bygden runt Blomberg. DNA som senare skulle komma att jämföras med de fynd som hittades på Kinnekulle.

Starkaste bevisen mot Nerijus Bilevicus.

Nerijus Bilevicius binds till mordet via totalt tio DNA-träffar på Lisa Holm kläder - och blodspår på mordplatsen. Ett hårstrå från Lisa Holm har också hittats på mordplatsen inne i ladan i Blomberg.

Polisen har säkrat DNA-spår från både Lisa Holm och Nerijus Bilevicius på repbitar inne i ladan där hon mördades. Repstumparna är av samma typ som det rep Lisa Holm hade runt sin hals när hon hittades död.

Enligt Nationellt forensiskt center (NFC) talar DNA-spåren starkt för att de kommer från Nerijus Bilevicius.

Flera personer vittnar om hur de har sett Nerijus Bilevicius silvergrå VW Sharan köra mellan mordplatsen och fyndplatsen mellan 19.00 och 19.30 den 7 juni då Lisa Holm mördades.

Nerijus Bilevicius saknar alibi för tiden då Lisa Holm mördades.

Två av personerna som topsades var den 35-årige litauiske gästarbetaren Nerijus Bilevicius och hans yngre bror.

Två byggarbetare som sedan några år tillbaka varit anställda vid Blombergs säteri och som bland annat arbetat i ladan mitt emot kaféet där mopedhandsken hittades. Som anställda på Blombergs säteri har de också haft tillgång till gården Martorp dit blickarna några dagar senare skulle riktas.

Nya fynd i sökandet efter Lisa Holm

Under tisdagen gjordes nya fynd längs grusvägen söder om Blomberg. Ett mopedkörkort och ett par nycklar.

Trots de nya spåren hade polisen ingen aning om vad som låg bakom Lisa Holms försvinnande.

I sökandet fick polisen tidigt hjälp av både militärer och privatpersoner på Kinnekulle. Under insatsen tömdes gödselbrunnar samtidigt som byggnader och gårdar i närheten av Café på Klostret söktes igenom.

På tisdagseftermiddagen tog polisen, i samråd med Lisa Holms föräldrar, beslut om att gå ut med hennes namn och bild.

Under onsdagen, tre dagar efter försvinnandet, gav polisen organisationen Missing people klartecken till att börja söka efter flickan.

På bara några timmar vallfärdade nära tusen människor från hela landet till Västergötland för att hjälpa till i sökinsatsen - som fortfarande är svenska Missning peoples största genom tiderna.

Från tidig morgon fram till att mörkret satte stopp syntes människor i gula sökvästar över hela Kinnekulle.

Ungefär samtidigt som Missing people började leta efter Lisa Holm anlände polisens gärningsmannaprofilgrupp, GMP, till Blomberg.

Fynden som gjordes i letandet: 1. Display till mobiltelefon 2. VISA-kort 3. Mobiltelefondel 4. Kvitto från Vero Moda 5. Kvitto från Coop 6. Del av skyddsfodral till mobiltelefon 8. MetroCard 9. Körkort och nycklar
Display till mobiltelefon.  Foto: POLISEN
Visa-kort. Foto: POLISEN
Kvitto från Vero Moda.  Foto: POLISEN
Kvitto från Coop.  Foto: POLISEN
MetroCard för tunnelbaneresor i New York.  Foto: POLISEN
Körkort. Foto: POLISEN
Nycklar. Foto: POLISEN
Örhänge  Foto: POLISEN
Mopedhandske. Foto: POLISEN
1 / 10

En grupp beståendes av poliser med olika typer av specialkompetenser och med lång erfarenhet av grova brottsutredningar.

I ladan mitt emot kaféet, där Lisa Holms mopedhandske hittades, hade en sökhund tidigare under veckan hittat mänsklig avföring på golvet.

Enligt ett utlåtande som tidigt skrevs av GMP ansågs det troligt att avföringen kunde komma från den person som hade utsatt Lisa Holm för brott. Det skulle senare visa sig stämma.

"Vissa gärningsmän i samband med genomförande av ett brott får ett sådant adrenalinpåslag att de måste tömma tarmen", skrev GMP i ett internt utlåtande.

GMP menade också att gärningsmannen troligen är en person som har god lokalkännedom. Hypotesen byggdes på att flera av fynden hittats längs en mindre grusväg.

Både gärningsmannaprofilgruppen och polisens tekniker visade tidigt stort intresse för ladan mitt emot kaféet.

Utredningen står och stampar

Under hela onsdagen sågs polisens tekniker gå in och ur i byggnaden. I skymningen bars flera papperspåsar med bevismaterial ut från den avspärrade ladan som mer och mer började framstå som en brottsplats. Vid en port till ladan hittade polisen ett av Lisa Holm örhängen.

Under torsdagen anslöt ännu fler människor till Kinnekulle för att hjälpa till i sökandet, som bevakades i stort sett dygnet runt av både lokaltidningar, kvällstidningarna och tv-kanaler.

Trots den massiva insatsen gjorde polisen inga genombrott som kunde förklara Lisas försvinnande.

För varje dag som gick utökades polisens och Missing peoples sökområde. Trots att utredningen stod och stampade gav ingen upp. En av polisens hundförare berättade att han hade fått i uppgift att arbeta pass på över 14 timmar om dagen.

– Det är inte så svårt att sätta sig in i föräldrarnas oro och det är klart vi jobbar på, berättade polismannen under insatsen.

När sökandet under fredagen den 12 juni gick in på sitt femte dygn uppgav polisen att man inte längre kände sig säker på att Lisa Holm fanns kvar i området runt Kinnekulle.

Polisen öppnade till och med för att flickan kunde ha rövats bort utanför Sveriges gränser.

Samma dag lades Lisa Holms namn ut på Interpols hemsida för internationellt efterlysta personer.

På bygden började hennes försvinnande att jämföras med saknade Helena Anderssons. En 22-årig kvinna som försvann från stadshotellet i Mariestad den 14 juni 1992 - bara fyra mil från Blomberg. En kvinna som fortfarande är försvunnen och vars öde än i dag är ouppklarat.

Under fredagskvällen kom ändå genombrottet. Vid 20-tiden på kvällen blev GT:s (OBS! ÄNDRA I OLIKA EDITIONER) fotograf vittne till hur flera poliser stormade in i slottsflygen vid herrgården till Blombergs säteri.

I handfängsel fördes sedan 35-årige Nerijus Bilevicius ut från bostaden tillsammans med sin bror och fru innan de tre personerna i olika polisfordon i hög hastighet lämnade samhället.

När polisens presstalesperson Jenny Widén timmarna efter gripandet ska inleda sin presskonferens har ännu inget nytt om Lisa Holms försvinnande kommit fram.

Organisationen Missing people sökte efter Lisa.

Presskonferensen drar ut på tiden. I klungan av journalister som står och väntar vid Källbys idrottsplats börjar det viskas om att Missing people under kvällen har gjort flera fynd vid gården Martorp, cirka tre kilometer öster om kaféet i Blomberg.

Lisa Holm hittas död

När Jenny Widén vid halv ett-tiden stegar ut vid grusparkeringen i sommarnatten har hon ett allvarsamt ansiktsuttryck. När hon öppnar munnen säger hon det som många befarat - men som ingen vill höra.

– Polisen har under kvällen anträffat en avliden person. Vi bedömer att det med största sannolikt är den försvunna Lisa Holm. Anhöriga är underrättade om detta, säger Jenny Widén.

Det fruktansvärda beskedet avslutar det över fem dygn långa sökandet efter flickan.

I stället inleddes en mordutredning som har blivit en av de mest uppmärksammade i modern tid.

Vid gården Martorp arbetade polisens tekniker efter dödsbeskedet hela natten, innanför de stora avspärrningarna som sattes upp runt ladugårdskomplexet. Det var här polisen några timmar tidigare hittade Lisa Holm.

På lördagsmorgonen vaknade en chockad bygd upp till det fruktansvärda beskedet. Vid Hertigs Johans torg i Lisa Holms hemstad Skövde samlades på eftermiddagen hundratals människor vid fontänen Livets brunn. Vid fontänen tände de ljus och lämnade blommor för att hedra flickan.

Nerijus Bilevicius förs iväg av polis i handfängsel. Foto: Alex Ljungdahl

Gråtandes runt fontänen stod Lisa Holms vänner och klasskamrater som dagen innan hållit skolavslutning utan sin vän.

En bit bort från fontänen tittade pensionären Karin Green, 68, med tom blick ut över folkhavet.

– Man ser på tv ibland om att folk utsätts för olika saker, men det här kommer så nära. Mitt barnbarn gick i samma klass som henne och det är svårt att förstå att någon kan vilja en så ung flicka något så här ont. Det finns så oerhört många varför. Det är så fruktansvärt, sa hon tyst.

Dagarna efter att Lisa Holm hittades död häktades 35-årige Nerijus Bilevicius tillsammans med sin bror av Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord.

Samtidigt häktades 35-åringens fru misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Mördarens mamma viftar bort misstankarna

Under sommaren riktades misstankarna allt mer mot Nerijus Bilevicius samtidigt som brodern och hustrun släpptes från häktet och reste hem till Litauen.

Flera av de boende på bygden gav tidigt sitt stöd åt de litauiska gästarbetarna som uppfattats som lugna och skötsamma.

Många hade svårt att tänka sig att någon av dem kunde ha något att göra med det fruktansvärda.

Polisens tekniker söker igenom gården Martorp efter att Lisa Holm hittats död. Foto: Alex Ljungdahl

Även Nerijus Bilevicius mamma hemma i Litauen viftade bort misstankarna.

– De är bägge skötsamma och har aldrig varit i bråk, detta är helt otänkbart, berättade mamman.

Tolv dagar efter att Lisa Holm hittades död berättade hennes familj för Skaraborgs Allehanda om sin sorg. Intervjun är den enda familjen har gjort efter mordet.

Nerijus ord i sista polisförhöret

Förhörsledaren: Min uppfattning är att den som har gjort det här, är en människa som på något sätt behöver hjälp och är det du så berätta om det så att du kan få hjälp.

Nerijus: Verkligen inte jag (gråter …) Jag har aldrig i livet har träffat den här flickan. (Tyst 33 sek). Om ni har några frågor då får ni ställa dom vet du annars har jag ingen ork.

Förhörsledaren: Ja jag har massor med frågor. Men med den inställningen du har till detta att du inte har med det och göra, det är ju svårt och få svar på de frågorna.

Nerijus: Jag har inte gjort nånting till den här flickan.

Senare i förhöret:

Nerijus: Jag är ingen mördare nu måste jag sitta här, jag säger förra gång du vet det är sista, jag vet inte ens vad jag tänker vad ska jag tänka mer (gråter ...). Jag verkligen jag, jag ska inte göra straff för det vad jag har inte gjort det är bättre att jag inte lever längre (gråter ...).

– Vi kan inte förstå, det känns så totalt meningslöst. Om och varför är frågor som hela tiden cirkulerar i våra huvuden. Detta är det absolut värsta som kan hända, vi lever mitt i en mardröm, berättade familjen för Skaraborgs Allehanda.

En månad efter försvinnandet begravdes Lisa Holm den 7 juli i Säters kyrka norr om Skövde.

En ljudanläggning monterades upp utanför kyrkmuren vid medeltidskyrkan. Lisa Holms familj ville att människorna som inte fick plats i den lilla kyrkobyggnaden, som rymde cirka 130 vänner och anhöriga, skulle kunna följa begravningen utifrån.

På en storbildskärm syntes en bild på Lisa Holm, leendes, med molnprydd himmel i bakgrunden.

När kyrkklockorna klämtade inför begravningsgudstjänsten hade cirka 200 människor samlats för att följa ceremonin utanför kyrkan.

Organisten spelade "Tears in heaven" av Eric Clapton.

Sedan spelades en av Lisa Holms egna Spotifylåtar: "If I die young", med The band Perry.

– När en blomma bryts av i sin vackraste blom blir marken så trist och fruktansvärt tom, sa prästen Lasse Tullberg, som höll i begravningen.

Prästen, som under ett år hade Lisa Holm som konfirmand berättade om hur hennes enorma passion för att resa och att upptäcka världen väcktes tidigt.

– Hon reste runt i Europa med sin härliga familj. När hon var åtta år reste hon så långt som till Australien. En resa som etsade sig fast hos lilla Lisa – dit ville hon återvända.

Prästen beskrev en 17-åring som alla tyckte om.

– Hon hade förmågan att charma alla människor som hon träffade. Hon gillade att showa och klä ut sig, berättade Lasse Tullberg.

Under sommaren och hösten stärktes misstankarna mot Nerijus Bilevicius. I september skickade kriminalkommissarie Lars Johansson i väg några av polisens mest rutinerade förhörsledare till Litauen. Planen var att pressa Nerijus Bilevicius fru och broder i ett sista förhör kring uppgifter om var Nerijus befann sig vid tidpunkten för mordet på Lisa Holm.

Taktiken fungerade. Brodern erkände att Nerijus, efter att ha blivit topsad av polisen, viskat till honom att ljuga om vilken tid Nerijus hade kommit hem under morddagen.

– Om det är Nerijus så är han inte min bror längre. Om det är Nerijus så borde han inte förneka, sa brodern i det flera timmar långa slutförhöret.

Hittades död i ett klädskåp

Misstankarna mot brodern och frun avskrevs helt efter förhören. Efter en nära fem månader lång mordutredning beslutade slutligen vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm sig för att väcka åtal mot Nerijus Bilevicius.

Den 23 oktober så presenterar Lars-Göran Wennerholm tillsammans med kriminalkommissarie Lars Johansson den gedigna utredningen vid en presskonferens i Skövde polishus.

Förundersökningsprotokollet är på nära 2000 sidor. Då har ytterligare omkring 5000 sidor som bedömts irrelevanta rensats bort och hamnat i den så kallade "slasken".

Bevisningen som läggs fram mot Nerijus Bilevicius är stark.

I förundersökningsprotokollet framgår det att organisationen Missing people har haft en avgörande roll i sökandet efter Lisa Holm.

Den 12 juni när en av organisationens patruller närmade sig gården Martorp svängde Nerijus Bilevicius in med sin silverfärgade Volkswagen Sharan vid gårdsplanen.

För Missing peoples gruppledare uppgav Nerijus Bilevicius att gården redan var genomsökt av militärer. Att fortsätta söka skulle vara slöseri med tid, berättade 35-åringen enligt gruppledaren.

Nerijus agerande intensifierade sökningarna vid Martorp där Missing people en stund senare hittade Lisa Holms mopedhjälm och jacka slängda på en rishög.

När polisen larmades till Martorp gjorde kriminalteknikern Helene Almgren sedan den fruktansvärda upptäckten då hon inne i en arbetsbyssja på gården hittade Lisa död. Intryckt i ett 24 centimeter brett och 158 centimeter högt klädskåp.

När Helene Almgren hittade Lisa Holm var hennes byxor neddragna. Runt hennes hals satt en blåfärgad snara med silvertejp lindad över sig.

På flickans kläder hittades också blod som senare skulle visa sig komma från Nerijus Bilevicius.

Totalt säkrades tio DNA-träffar från 35-åringen på Lisa Holms kläder, bland annat på insidan av hennes byxor. På Lisa Holms underkläder hittades också DNA-spår från Nerijus Bilevicius hustru – en omständighet som än i dag är ett mysterium.

När rättegången mot Nerijus Bilevicius inleds den 28 oktober är representanter från alla Sveriges större medier på plats. Rättegången hålls i en säkerhetssal i Skövde.

Rättegången inleds med att åklagaren Lars-Göran Wennerholm lägger fram sin sakframställan. Han berättar för tingsrätten hur han menar att Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm den 7 juni i ladan mitt emot Café på Klostret - för att sedan transportera hennes döda kropp till arbetsbyssjan vid Martorp.

Nerijus Bilevicius i rättssalen. Foto: Robin Aron

Under eftermiddagen visar åklagaren på plats på Kinnekulle upp byggnaderna han pratat om tidigare under dagen när rättegången är ute på så kallad syn i området.

Rättens ledamöter visas runt vid kaféet och i handfängsel med en jacka över huvudet förs Nerijus Bilevicius in i ladan där han misstänks ha mördat Lisa Holm.

Lisa Holms pappa i rätten

När den andra rättegångsdagen inleds vid Skaraborgs tingsrätt den 29 oktober förhörs Lisa Holms pappa i rättssalen.

Med blicken spänd i Nerijus Bilevicius ställer pappan under förhöret en fråga till den mordåtalade 35-åringen.

– Jag skulle väldigt gärna vilja att försvaret berättar hur den misstänktes fingrar hamnade innanför min dotters byxor, säger pappan sammanbitet.

Något tydligt svar på sin fråga får pappan inte av Nerijus Bilevicius, som ser trött och sliten ut efter att ha suttit häktad i fem månader. Nerijus Bilevicius inställning är att han aldrig har träffat Lisa Holm.

– Jag vet inte, jag är inte någon expert. Har funderat på det mycket, vet inte om mina arbetskläder är kvar där på arbetsplatsen. Jag vet inte. Jag har ingen förklaring, säger Nerijus Bilevicius via sin tolk.

Istället läggs bevis på bevis fram av åklagaren Lars-Göran Wennerholm under den fem dagar långa rättegången.

Bevisningen består delvis av vittnesuppgifter från boende i området som har sett Nerijus Bilevicius silverfärgade Volkswagen Sharan köra fram och tillbaka från kaféet i Blomberg till Martorp.

Iakttagelserna har gjorts mellan 19.00 och 19.30 under söndagen den 7 juni då åklagaren menar att Lisa mördades.

Mördarens liv innan mordet

Efter att Nerijus Bilevicius greps den 12 juni har Frivården kartlagt hans liv. Från den utredningen och polisens förundersökningsprotokoll har följande uppgifter om hans förflutna kommit fram.

Han växte upp med sina föräldrar och yngre bror i en mindre by i Litauen. När han var 14 år flyttade han till en släkting för att komma närmare skolan. Där bodde han i fyra år.

I 20-årsåldern blev han pappa med tillsammans med en kvinna som han senare skilde sig från. Under de första åren hade han kontakt med sitt barn, en kontakt som sedan upphörde.

Umgänget i Sverige har varit begränsat till hans bror och hustru och hans arbetskamrater. Hans intressen i Sverige har varit att fiska, läsa böcker, titta på film och spela datorspel.

Enligt lagmannen i Skaraborgs tingsrätt, Anna-Karin Lundberg, har han god kontakt med sina föräldrar som han ofta ringer och besöker.

Han har genomgått grundskola och gymnasiestudier. Han påbörjade också universitetsstudier i skogsvård – men de valde han att avsluta i förtid. I stället började han arbeta som chaufför och byggnadsarbetare.

2005-2009 levde och arbetade han i England.

2010 flyttade han till Sverige. När han greps misstänkt för mordet på Lisa Holm arbetade han åt godsherren Arne Jönsson i Blomberg där han levde tillsammans med sin bror och nya hustru som han blev tillsammans med 2010. Flera av hans arbetskamrater under tiden i Sverige har beskrivit honom som skötsam och duktig.

I yngre år dömdes 35-åringen enligt kriminalkommissarien Lars Johansson för ett mindre brott i Litauen.

Men den tyngsta bevisningen är DNA-spåren från Nerijus Bilevicius på Lisa Holms kläder. Lars-Göran Wennerholm presenterar också hur polisen har säkrat DNA-spår från både Lisa Holm och 35-åringen på repbitar av samma typ som det rep som satt runt flickans hals när hon hittades död. Repbitarna har hittats inne i ett gammalt mjölkrum i ladan mitt emot kaféet där Lisa Holm senast sågs i livet.

Lars-Göran Wennerholm presenterar också hur polisen har hittat flera spår av Nerijus Bilevicius sperma inne i ladan. Åklagaren hänvisar också till våldsporr som säkrats i 35-åringens dator.

Den sista rättegångsdagen knyter åklagaren ihop den fem dagar långa förhandlingen i sin slutplädering. Wennerholm förklarar hur Lisa Holm hängdes av Nerijus Bilevicius i ett rör inne i förrummet till mjölkrummet i ladan. Ett rum som en efter en nylig ombyggnad den senaste tiden har använts som slaktrum av ett jaktlag i Blomberg.

– Vi vet, vill jag påstå, att det är ladan och förrummet till slakthuset som är brottsplatsen. Där finns Lisa Holms hårstrå på väggen, ett rör med linjära mönster i dammet och rep som är av samma typ som Lisa hade runt halsen då hon påträffades död, säger Lars-Göran Wennerholm och fortsätter:

– Rättsläkaren kom fram till att Lisa Holm avled genom hängning och måste ha placerats i det skåp i en byssja där hon träffades kort efteråt.

"Det är oerhört rått och brutalt"

När det gäller motivet till mordet på flickan menar åklagaren att det handlar om ett sexuellt motiv.

– Det är oerhört rått och brutalt. Jag vill mena att avsikten hela tiden varit att döda sitt offer. Det tyder också på att dödandet är en del i den sexuella tillfredsställelsen.

– Det är ingen våldtäkt som gått över styr och att det "råkat" bli så här. Det finns inget som tyder på att det har varit någon penetrering eller annat sexuellt övergrepp. Avsikten har varit föra bort henne, hänga upp henne och tejpa henne. Och av detta få sexuell njutning, säger Lars-Göran Wennerholm.

Åklagaren menar också att brottet är så grovt att Nerijus Bilevicius ska dömas till livstids fängelse för mordet.

Chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm la fram bevis på bevis under rättegången.  Foto: Anders Ylander
Rättegången i Skarsborgs tingsrätt fick stor uppmärksamhet i medierna. Foto: Alex Ljungdahl

Sedan är det Nerijus Bilevicius försvarsadvokat Inger Rönnbäcks tur att slutplädera. Bland annat kritiserar Rönnbäck media som hon menar har dömt hennes klient på förhand.

Försvarsadvokaten vill också försäkra sig om att rätten inte lägger någon värdering i vad polisprofessor Leif GW Persson skrivit om fallet i tidningar.

Rönnbäck pekar även ut Nerijus Bilevicius yngre bror som en alternativ gärningsman.

Inger Rönnbäck utesluter inte heller att DNA-spåren från hennes klient på Lisa Holms kläder kan han planteras av någon annan person för att sätta dit Nerijus Bilevicius.

Advokaten hävdar också att DNA kan ha blandats samman på Nationellt Forensiskt Centrum som analyserat bevisen.

– Vi vill ifrågasätta om det kan ha blivit en sammanblandning. Alla är ju människor. Vi måste ifrågasätta och vara vaksamma på den biten, säger Inger Rönnbäck.

Försvarsadvokaten trycker också på att det inte finns några som helst DNA-spår från Lisa Holm i Nerijus Bilevicius bil.

Inger Rönnbäck menar även att rättsläkaren inte helt säkert kan fastställa tidpunkten för när Lisa Holm blev mördad.

Dagen efter rättegången meddelar Skaraborgs tingsrätt att Nerijus Bilevicius ska vara kvar i häktet fram tills att domen i målet meddelas om två veckor. Ett beslut som tyder på att han kommer att bli fälld för mordet.

Trots det är ändå oron stor bland Lisa Holms arbetskamrater vid Café på Klostret. Under försommaren har de arbetat intill Nerijus Bilevicius som tillsammans med sin bror har lagt om taket på ladan i Blomberg.

Kvinnorna som arbetar på kaféet har sagt att de har känt sig iakttagna av männen.

Döms till livstids fängelse

När polisens förundersökningsprotokoll blev offentligt framkom också att flera fläckar av Nerijus Bilevicius sperma hittats på en vägg i anslutning till ett fönster med utsikt över kaféets entré. Lena Svedung som driver Café på Klostret berättar två dagar innan domen kommer om sina känslor.

– Jag hoppas han får livstid. Efter att ha följt rättegången känner jag att det inte finns någon annan möjlighet än att det är han som är skyldig.

Advokat Inger Rönnbäck. Foto: Alex Ljungdahl

När Skaraborgs tingsrätt den 17 november meddelar domen får Nerjius Bilevicius det straff som Lisa Holms arbetskamrater hoppats på.

– Vi har tittat på teknisk bevisning som till fullo stöder att det är han som är gärningsmannen. Det finns inget spår efter någon annan person, säger lagmannen Anna-Karin Lundberg som också agerade rättens ordförande under rättegången.

Straffet den eniga tingsrätten dömer Nerijus Bilevicius till är lagen strängaste: Livstids fängelse och utvisning från Sverige i resten av livet när fängelsestraffet är avtjänat.

– Det finns massa kringomständigheter; han har inget alibi, man har sett bilar i området som stämmer in på den bil som han färdats i. Och så stämmer det väl in på den gärningsmannaprofil som man upprättat hos polisen, kommenterar Anna-Karin Lundberg domen.

Trots den stränga domen finns det frågor som kanske aldrig kommer att få svar.

Som hur Nerijus Bilevicius fick med sig Lisa Holm in i ladan.

Under rättegången hänvisade åklagaren till en händelse dagen innan mordet som skulle kunna ge en förklaring.

Enligt en kvinna som vittnade under rättegången ska en man vid 19.30 -tiden den 6 juni ha stoppat henne vid en gammal kopplingsstation när hon var ute och joggade. Mannen frågade om vägen till en liten by i närheten. Kopplingsstationen ligger bara några hundra meter söder om kaféet i Blomberg längs en länsväg mot Källby.

När mannen ville att kvinnan skulle följa med honom till hans bil i stället för att få vägen visad för sig på hennes mobiltelefon blev kvinnan misstänksam och sprang vidare.

I en fotokonfrontation i juni pekade kvinnan ut Nerijus Bilevicius som den som mest troligt stoppade henne.

När hon vittnade om händelsen i tingsrätten och ställdes öga mot öga mot Nerijus Bilevicius var hon säker på sin sak.

– Ja, det är han, sa kvinnan när hon fick se Nerijus.

Trots kvinnans utpekande anser Skaraborgs tingsrätt inte att det går att fastställa att det var Nerijus Bilevicius som stoppade henne.

En annan gåta som tingsrätten inte kan förklara är hur fynden av Lisa Holms tillhörigheter hamnat längs grusvägen söder om kaféet i Blomberg.

Någon annan persons DNA än Lisa Holms finns inte på de funna sakerna. I domen mot Nerijus Bilevicius frågar sig rätten om det rentav kan vara någon annan person som har spridit dem:

"Har gärningsmannen lagt ut sakerna och i så fall när? Kan det finnas någon annan än gärningsmannen som har lagt ut sakerna? Tingsrätten har inte funnit någon rimlig förklaring till fynden", står det i domen.

Ett annat frågetecken i utredningen är hur Nerijus Bilevicius hustrus DNA kunde hittas på Lisa Holms underkläder. En fråga som varken hustrun själv, Nerijus Bilevicius, åklagare, polis eller försvarsadvokat har kunnat ge något rimligt svar på.

Nerijus Bilevicius hustru vägrade som nära anhörig inledningsvis att vittna i rätten. Senare under rättegången ändrade hon sig och hördes via telefonlänk från Litauen. I rätten pressades hon av åklagaren kring tidpunkterna för när Nerijus Bilevicius kom hem under morddagen. I förhör har hustrun under utredningen ändrat sina uppgifter fram och tillbaka. När hon ringdes upp av tingsrätten berättade hon att hon anser att Nerijus är oskyldig till mordet på Lisa Holm.

– Jag har alltid trott på min man, jag har aldrig tvekat. Jag visste alltid att han var oskyldig, berättade hustrun.

Den 8 februari 2016 dömdes Nerijus Bilevicius till livstids fängelse också av Göta hovrätt.

Att det fruktansvärda mordet har fått sådan stor uppmärksamhet och berört så många människor tror rättsexpert Sven-Erik Alhem beror på att det är lätt att sätta sig in i Lisa Holms anhörigas stora sorg. Han berättar att han själv har påverkats av tragedin.

– Även förhärdade typer som en gammal åklagare som jag själv kan fälla en tår av rörelse av sådana här fall. I det här fallet handlar det om ett barn som har utsatts i en helt vardaglig miljö. Det är bra att det förhåller sig så, att vi alla blir lite brottsoffer till mans. Hade det inte förhållit sig så skulle vi ju vara riktigt kallhamrade typer, säger Sven-Erik Alhem.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm som drivit utredningen sedan i somras berättade efter domen att mordet på Lisa Holm kommer att leva kvar hos honom i lång tid framöver.

– Det är ett speciellt fall, det är mycket som kommer att leva kvar hos mig. Det är ingen enskild del, utan helheten, berättade åklagaren.

I intervjun som Lisa Holms familj gjorde i Skaraborgs Allehanda berättade familjen att man ville rikta ett tack till Missing people, polisen och alla andra som hjälpte till i sökandet efter Lisa. Familjen berättade också om hur de kände kring att så många påverkats av det Lisa utsattes för.

– Även om Lisa var vår känner vi att hennes död inte bara är vår sorg eller hennes släktingars, utan också en sorg för alla vänner, alla i samhället, i Skövde, i Sverige – alla kan identifiera sig med det som hänt, berättade familjen.

Mitt i den enorma sorgen och smärtan gav Lisa Holms föräldrar i intervjun ett råd till andra föräldrar.

– Krama era barn ofta och mycket! Man vet aldrig när det är för sent.

Sven-Erik Alhem tror att Nerijus Bilevicius möjligheter att frikännas från mordet är minimala. Foto: Lasse Svensson
Lisa Holm blev bara 17 år. Foto: Privat