Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regnovädret fortsätter i Västsverige – SMHI varnar

Mycket regn att vänta under dagen – upp emot 50 mm i Västra Götaland
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN

Ett kraftigt regnväder med klass 1-varning har under natten dragit in över södra Västsverige.

SMHI har varnat för att morgontrafiken kan påverkas av stora vattensamlingar på vägarna. Även dagvattenledningar riskerar att bli överfyllda och källare kan svämmas över.

Klass 1-varningen ligger över Hallands län och Västra Götalands län med Göteborg, Sjuhäradsbygden, Göta älv och södra Bohuslän, där regnmängder på 35–50 millimeter väntas.

– Det har regnat på under natten och ser ut att fortsätta fram till mitt på dagen i dem områdena där vi har en varning. Sedan kan det så klart regna lite även efter det, men då avtar intensiteten så pass mycket att varningarna kommer att försvinna, säger Mikaela Dahlström på SMHI vid klockan 05.

Räddningstjänsten i Storgöteborg hade under de tidiga morgontimmarna inte fått in några larm om översvämningar.

Regnet började dra in över norra Halland vid 21-tiden och rör sig åt nordost.

– Regnet kommer att nå upp över delar av Svealand, som Värmland och Södermanland, men då är det inte lika stora mängder och det ligger inte kvar lika länge. Under eftermiddagen mattas det av västerifrån, säger Mikaela Dahlström.

I Skagerack samt på Vänern och Östersjön är kulingvarningar utfärdade, med vindar på 15 m/s, vilket kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg.

Vad är klimat egentligen?

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder