Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftigt regn och åska väntas i Västsverige

Regnet kan minska risken för skogsbrand – om inte blixten hinner före.
Foto: Johan Nilsson
”Det kan bli skyfallsliknande regn som kan ge upp till 35 millimeter på kort tid,” säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.
Foto: Johan Nilsson

Efter några varma och soliga veckor är det nu dags för sommarregn och åska. Och det ser ut att komma ordentligt redan nu under måndagseftermiddagen – och hålla i sig under hela den kommande veckan.

– Det kan bli skyfallsliknande regn som kan ge upp till 35 millimeter på kort tid, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI. 

De varma högsommardagarna byts nu ut mot regn och rusk. Under måndagseftermiddagen kommer moln med regn och åska att rulla in över Västsverige.

– Vi räknar med att det kommer att vara en del regnskurar med åska som berör Västra Götaland under eftermiddagen och kvällen. Det har redan nu bildats lite åska över Skaraborg, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI. 

Det kraftiga regnet kan medföra lokala översvämningar där det tills nu har varit torrt. Emelie Karlsson säger att om man har ett lågt liggande hus kan det vara bra att förbereda sig på översvämning i källare och liknande. 

– Det kan bli skyfallsliknande regn som kan ge upp till 35 millimeter på kort tid, säger Emelie Karlsson. 

Väderomslaget kan också bära med sig kraftiga vindar. Dock kan det vara stora lokala skillnader både vad gäller vindbyar, regn och åska.   

Stor risk för brand

Eftersom det nu har varit torrt under en period är brandrisken i skog och mark hög. Regnet kan minska risken för brand, men om det på sina håll blir mer blixtrar än nederbörd menar Emelie Karlsson att det i stället kan bli motsatt effekt. 

– Vi har väldigt torrt. Får man regn, och gärna lite större mängder, kommer det naturligtvis att dämpa skogsbrandsrisken. Men kommer det åska och mycket blixtar kan de också antända. 

Det ostadiga vädret med risk för regn kommer att hålla i sig under hela veckan.

– Det behöver inte nödvändigtvis åska hela tiden, men det kan förekomma. Det är ett väderomslag som gör att vi får skurar och lägre temperaturer. Runt 20 grader, kanske ytterligare några grader lägre där det regnar, säger Emelie Karlsson. 

Se också: