Minst nio bilar brann i natt, bland annat i Hjällbo i Göteborg. Foto: LäsarbildMinst nio bilar brann i natt, bland annat i Hjällbo i Göteborg. Foto: Läsarbild
Minst nio bilar brann i natt, bland annat i Hjällbo i Göteborg. Foto: Läsarbild
Polisen misstänker att det är samma gärningsman som anlagt branden vid båda tillfällena.Polisen misstänker att det är samma gärningsman som anlagt branden vid båda tillfällena.
Polisen misstänker att det är samma gärningsman som anlagt branden vid båda tillfällena.

Flera bilar brann i natt – minst tio förstörda

Publicerad

En våg av bilbränder har svept in över Västsverige under natten till söndagen.

Minst tio bilar har totalförstörts i kraftiga bränder – samtliga misstänks vara anlagda.

– Det är ovanligt många bilar som är drabbade, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst.

Det första larmet om en bilbrand kom vid klockan 03.32 under natten till söndagen, det gällde Hjällbo. Polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen.

– Men när vi anlände så hade bilen självslocknat. Men en timme senare så kom larm om brand i samma bil igen. Då hade elden tagit sig ordentligt och branden spred sig till en intillparkerad bil som också förstördes, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Polisen misstänker att det är samma gärningsmän som anlagt branden vid båda tillfällena.

Två larm inom tre minuter

Inom loppet av tre minuter kom senare ytterligare två bilbrandslarm, klockan 04.47 och 04.45. En bil stod i lågor i ett garage i centrala Göteborg och en på en parkering i centrala Borås.

– Vad gäller den i Borås så hade den spridit sig till två andra bilar. Totalt skrev vi tre anmälningar gällande skadegörelse genom brand i Västra Götaland, säger Fuxborg.

Även i Jönköping upprättades en sådan anmälan efter att en bil satts i lågor vid 03.30-tiden. Även i det fallet misstänker polisen att branden var anlagd.

Vid 07-tiden på söndagsmorgonen ytterligare ett bilbrandslarm. Det gällde återigen den bil som stod parkerad i ett garage i centrala Göteborg. När polis och räddningstjänst anlände så hade lågorna spridit sig till en bil som stod parkerad intill.

– Räddningstjänsten upptäckte att tanklocket var uppbrutet på bilen som brann för andra gången – det var det inte vid första tillfället, säger Thomas Fuxborg.

Ingen gripen

Att ett så stort antal bilar förstörs i bränder under en och samma natt är enligt polisen inte vanligt.

– Det är ovanligt många bilar som är drabbade, helt klart.

Ingen person hade under söndagsmorgonen gripits med anledning av de anlagda bränderna.

 

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER