Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kraftig smäll nära Jimmie Åkessons bil

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

En kraftig smällare kastades i dag efter Jimmie Åkessons bil. 

Händelsen inträffade efter att SD-ledaren träffat väljare i Mariestad.

– Ingen skadades lyckligtvis och polisen agerade väldigt snabbt. Men givetvis blir man chockad när något sprängs alldeles bredvid, säger Mikael Eriksson, stabschef hos Jimmie Åkesson, till Expressen. 

Det var på torsdagen som Jimmie Åkesson besökte Mariestad under sin turné inför EU-valet på söndag. 

När han efter en halvtimme, vid 16.30-tiden, skulle lämna staden kastades en smällare efter hans bil, något Mariestads-Tidningen först rapporterade.

– Det är i samband med att Åkesson ska lämna platsen, jag har inte någon exakt tid men det är under eftermiddagen. Då kastas det en banger mot bilen, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Smäll hördes och rök syntes

Enligt uppgifter till Expressen så kastades ett föremål precis när Jimmie Åkesson hoppat in i sin bil. 

En smäll hördes då och rök syntes på platsen, enligt uppgifterna. 

Enligt SD:s presstjänst valde Säpo att omedelbart körde därifrån. 

– Ingen skadades lyckligtvis och polisen agerade väldigt snabbt. Men givetvis blir man chockad när något sprängs alldeles bredvid, säger Mikael Eriksson, stabschef hos Jimmie Åkesson och fortsätter: 

– Även om man har olika åsikter så måste man respektera demokratin och yttrandefriheten. Det här var en direkt attack mot demokratin.

Polisen har ingen misstänkt i ärendet som utreds som försök till misshandel och försök till våld mot tjänsteman. 

– Den senare rubriceringen är för den polispersonal som varit på platsen. Det här kommer utredas vidare, säger Anna Göransson.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar händelserna i ett mejl till TT: 

”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skriver han.

Liberalernas partiledare Jan Björklund skriver på Twitter: 

”I en demokrati måste alla få komma till tals. Att använda våld, i det här fallet en smällare, för att skrämmas och hota är oacceptabelt.” 

Stefan Löfven är bestört över händelsen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säpo bekräftar incident med skyddsperson

Nina Odermalm Schei är kommunikationschef på Säpo.

– Vi kan bekräfta att det har varit en incident som rör en av våra skyddspersoner och att det finns en anmälan upprättad. Det här är ett ärende som handläggs av polismyndigheten och inte av Säkerhetspolisen, säger hon.

– Det var ingen som skadades vid den här incidenten. Det är vi vi väldigt glada för så klart. Det är vårt uppdrag att skydda den centrala statsledningen och det innebär bland annat att våra politiker ska kunna utföra sitt uppdrag tryggt och säkert.