Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya restriktioner i Västra Götaland

Anders Tegnell under torsdagens pressträff.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lokala restriktioner införs i Västra Götalandsregionen för att hejda den ökade smittspridningen, meddelar Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Boende i regionen ska undvika köpcentrum, butiker, idrottsträningar och liknande.

– Vi måste bryta det här så kraftigt vi bara kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. 

De nya coronafallen dubblerades under vecka 43 jämfört med föregående vecka.

Det var under torsdagens presskonferens som de nya lokala restriktionerna, som ska minska smittspridningen av coronaviruset i Västra Götaland, kommunicerades. De lokala restriktionerna skärps också i Östergötland och Stockholm.

De skärpta råden innebär bland annat att man bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer som köpcentrum och butiker.

Man bör också avstå från möten, konserter, idrottsträningar, matcher och liknande där det samlas mycket människor.

Man bör också undvika fysisk kontakt med andra människor överhuvudtaget, undantaget familjen.

Kraftig ökning i Västra Götaland

Enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, ser man en kraftig ökning av antalet nya fall i regionen.

Antalet nya bekräftade fall har ökat hela hösten och vecka 43 dubblerades antalet nya fall jämfört med den föregående veckan.

– Vi ser en markant ökning av nya bekräftade fall och har fortsatt en kraftig uppgång. Vi ser ökad smittspridning i samhället, i hela vår region och i alla åldersgrupper. Smittspårning visar att det utgår från arbetsplatser, fester, after works och olika sammankomster, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Men vi ser också utbrott som finns inom vården, fler fall inom äldreboende och hemtjänst. Det är en oroande utveckling.

Wahlberg berättar att man började se en kraftig ökning förra veckan och framför allt i slutet av förra veckan. Även under de inledande dagarna på denna vecka ser Västra Götalandsregionen ”en fortsatt kraftig uppgång”.

Statsepidemiolog Anders Tegnell om de nya lokala restriktionerna:

– Man bör i de här regionerna avstå från att vistas i inomhusmiljö. Naturligtvis måste man kunna fortsätta handla matvaror och på apotek. Det är viktigt att försöka få till så att man kan jobba hemifrån.

HÄR ÄR DE NYA SKÄRPTA RÅDEN

De skärpta råden i Västra Götaland gäller från och med i dag, torsdag, och tre veckor framåt. Detsamma gäller Östergötland och Stockholm samma period.

 

* Man bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där många människor samlas, som i köpcentrum, museer, badhus och liknande.

* Man bör också avstå olika sammankomster som möten, konserter, matcher och idrottsträningar. Det senare gäller dock inte för barn och unga födda 2005 och senare.

* Samtliga verksamheter i regionen ”bör vidta åtgärder” så att allmänheten lätt ska kunna följa råden som nu gäller.

* Arbetsgivare bör vidta åtgärder så att anställda ska kunna följa råden vid lokala coronautbrott. Det kan bland annat handla om att uppmana personalen att jobba hemifrån, att undvika konferenser och liknande. 

 

Källa: Västra Götalandsregionen

Enligt Folkhälsomyndigheten skulle den nu kraftiga regionala smittspridningen kunna brytas inom tre veckor.

– Vi hoppas kunna bryta mycket av smittspridningen under en treveckorsperiod. Men vi kommer fortsätta ha dialog med regionerna, säger Anders Tegnell.

Publikgräns på 50 personer

Även Anders Danielsson, landshövding i Västra Götaland, medverkade på dagens pressträff och berättade att länsstyrelsen beslutat om att hålla fast vid begränsningen om 50 personer på allmänna sammankomster.

– Det vore väldigt olycklig om vi nu skulle medge allmänna sammankomster med uppåt 300 deltagare. Jag har beslut om en föreskrift att deltagarantalet fortsättningsvis ska ligga på 50 personer som sedan i våras. Det är ingen förändring, säger Anders Danielsson.

I ett pressmeddelande utvecklar Danielsson:

– Vi ligger kvar med beredskap att kunna öka till 300 om smittspridningen blir mer kontrollerad. Detta är betydligt enklare än att öka till 300, se smittspridningen ta ytterligare fart och tvingas backa till 50 igen.

82 patienter på sjukhusen

Enligt Västra Götalandsregionen vårdas det just nu 82 patienter på sjukhusen i regionen, varav 8 på intensivvårdsavdelning, IVA.

48 personer vårdas på Sahlgrenska, varav 4 på IVA. 8 personer vårdas inom NU-sjukvården, varav 1 på IVA. 1 person vårdas på Sjukhusen i väster. 8 personer vårdas på Skaraborgs sjukhus varav 1 på IVA. 17 personer, varav 2 på IVA, vårdas på Södra Älvsborgs sjukhus.