Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bärgaren Bamses ilska – efter stora halkkaoset

Räddningstjänsten Storgöteborg ger sina bästa råd.
Tre personer fick föras till sjukhus i samband med en halkolycka på Tjörn på söndagen.Foto: Mikael Berglund

Det råder kraftig halka på runtom i Västsverige under söndagen.

Bussar har ställts in, bilar har voltat och flera personer har fått föras till sjukhus efter halkolyckor.

”Ren is”, förklarade räddningstjänsten underlaget som.

– De saltar när det är sju plusgrader men när det är klass 1-varning så ser man inga saltbilar och det är förrädiskt, säger bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik.

Temperaturen låg på söndagsförmiddagen runt nollan, vilket ställt till det i den västsvenska trafiken. Olyckslarmen började komma in redan under natten, däribland från Skaraborg.

Där skedde, enligt Skövde Nyheter, först en olycka på riksväg 49 mellan Axvall och Varnhem där en bil fick sladd och åkte av vägen. Sedan var det utanför Falköping som en bil voltade.

Några timmar senare, vid klockan halv nio, voltade en kvinna med bilen vid Gärdhems kyrka strax söder om Trollhättan, och vid tio-tiden var det vid Sjuntorpsrondellen på E45:an som en bil var inblandad i en singelolycka.

– Det är glashalt, konstaterade Peter Grönros, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Halt i Borås

Även i Borås har det varit riktigt halt. På förmiddagen skedde dubbla olyckor vid Viaredsmotet, på riksväg 40.

– Vi har fått in det som att det är en bil som ska ligga på taket. Det är mycket halt på platsen, sa teamledaren vid SOS Alarm.

Niklas Ignell, inre befäl vid räddningstjänsten i Borås, berättade:

– Ja, en bil har slagit runt och hamnat på taket. Vi hade tre olyckor, som inträffade vid tiotiden. Två personer har förts till sjukhus, men det har inte varit jätteallvarligt vad jag vet.

Niklas Ignell konstaterade vidare att det är glansis på riksväg 40.

– Det är blixthalka. Det är halt i hela Borås. Det ligger som en tjock dimma över hela området. Det gäller att ta det lugnt i trafiken. Se också till att köra lugnt förbi eventuella olyckor.

Bamse: ”Det är förrädiskt”

Uddevallaområdet hade tur, menar Ingvar ”Bamse” Wiik, bärgare på Highway Service. 

– Jag själv har inte varit ute i dag, men jag vet att mina gubbar har varit det. Det har varit väldigt halt, men då har vi klarat oss lite bättre, jämfört med till exempel Trollhättan. 

Han tycker att väghållningen borde bli bättre i Sverige. 

– De saltar när det är sju plusgrader men när det är klass 1-varning så ser man inga saltbilar och det är förrädiskt. Jag tror det är därför som många bilförare inte tänker att det är halt när de inte ser några saltbilar på vägarna. 

Bärgaren Bamse tycker att väghållningen borde bli bättre i Sverige. Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

”Ren is”

Även i Kungsbacka kommun inträffade en olycka på söndagsförmiddagen – där har en bil kört av vägen utanför Åsa. Och vid halv tolv krockade två bilar i Klövedal i Tjörns kommun.

Robert Olsson, insatsledare vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund, ryckte ut på den olyckan.

– När jag körde fram var det 11 grader – och när jag kom fram var det ren is. Det var svårt att gå, säger han.

Tre personer fick föras till sjukhus efter olyckan på Tjörn. Skadeläget är oklart.

Expertens varning

Det vägbaserade företaget Klimator varnade samtidigt för att halkan skulle fortsätta under söndagen, i flera kommuner och regioner. Förutom Trollhättan handlar det om Uddevalla, Göteborg, Kungälv, Kungsbacka, Borås, Falköping, Kungälv, Ätradalen, Dalsland och norra Bohuslän.

Med andra ord: I princip hela Västsverige.

– Sedan i morse har det varit halt överallt, en blandning mellan ishalka och kraftig rimfrost, säger Erik Zachrisson på Klimator.

Det är på eftermiddagen som det kommer frysa på igen på vägarna.

– Där det är blött kommer det bli ishalka och där det är torra vägbanor blir det frost. Det börjar i Falköping och sprider sig västerut, säger Erik Zachrisson.

Enligt Klimator väntas det också bli halt väglag på flera platser i Västsverige under måndagens morgon och förmiddag.

Detta är Klimator

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

 

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

 

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.

Flera turer inställda

Också kollektivtrafiken påverkas av det luriga underlaget och Västtrafik har tvingats ställa in flera turer då det helt enkelt inte är trafiksäkert att köra buss överallt.

Turerna som det handlar om är linje 402 som inte kör på sträckan Bohushöjd-Jennylund i Ale kommun samt Röd Express som inte kör mellan Blåklockevägen och Södra Stomvägen i Landvetter.

Även linje 751 ställdes in under morgonen, mellan Mölndal station och Frölunda torg.

– Det har varit jättehalt under morgonen på vissa ställen och då ställer man in, konstaterar Sofia Svärd Sagerfors vid Västtrafiks störningsjour.

Hon uppmanar resenärerna att kolla på Västtrafiks hemsida eller i deras app för senaste information om trafikläget.