Kraftig brand i centrala Arvika

Det brinner kraftigt i en stor byggnad i centrala Arvika.
Foto: Magnus Högberg
Enligt polisen sprider sig branden fort.
Foto: Magnus Högberg

Det brinner kraftigt i ett flerfamiljshus i centrala Arvika – vid 17-tiden var branden fortfarande inte under kontroll.

Enligt polisen har nu branden tagit sig ner från taket och den översta våningen av fastigheten till ytterligare ett våningsplan.

– Branden är väldigt envis, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Enligt polisens uppgifter kan branden ha startat av en nyårsraket.

Det är en mycket kraftig brand som rasar i korsningen mellan Storgatan och Köpmannagatan på nyårsdagen. Anledningen till branden i Arvika är okänd - men larmet kom 04.12 på årets första morgon.

Enligt polisen är det en fullt utvecklad brand på vinden. Det ska slå öppna lågor ut genom taket som ramlat in och branden har förmodligen startat på en balkong.

– Vi tror att det har startat högst upp på en balkong. Sen har det spridit sig till vinden och upp genom taket. Det håller på och sprider sig neråt och i sidled. Branden är inte under kontroll vad jag har förstått, säger Jan-Åke Sjöström vid 06.15-tiden.

Klockan 17 på eftermiddagen uppger polisen att branden tagit sig ner till det tredje våningsplanet av fastigheten. 

"Kan vara fyrverkeri"

Polisen är på plats med flera patruller och räddningstjänsten arbetar för fullt. Samtliga boende i ena portuppgången har fått evakueras.

– Exakt antal vet jag inte, men det är 38 stycken där som är skrivna i huset som det ser ut. Någon var borta och hade besök och så vidare, men ingen är skadad, berättade Per-Arne Eriksson tidigare under fredagen.

De evakuerade har inkvarterats på ett hotell i Arvika. Det är oklart om huset kommer att klara sig.

– Vi har brand på taket och i några av lägenheterna på det översta planet. Vi kämpar för att få branden under kontroll, säger räddningschefen Mattias Larsson till TT.

Branden har nu enligt polisens som pratat med räddningstjänsten alltså spridit sig ner till ytterligare en våning.

Per-Arne Eriksson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen, tror att det kan vara en fyrverkeripjäs som satt eld på balkongen.

– Det började på en balkong så att det skulle kunna vara fyrverkeri kanske är en teori. Det är det vi ska försöka få fram nu på förmiddagen, om någon har sett något.

Bjarne Andersson vid Värmlandspolisen bekräftar att en raket kan vara orsaken till branden.

– Det finns uppgifter om att det skulle kunna vara så, men det är inget som är säkert, säger Bjarne Andersson.

"Tur att ingen är skadad"

Branden har på förmiddagen gjort att taket rasat in och huset, som är stort och har en innergård, ligger i centrala Arvika.

– Det är en stor byggnad med affärer i bottenplan. Branden är allvarlig, det är tur att det inte är någon skadad här, säger Eriksson.

Leif Skoog, 62, bor i en lägenhet på den tredje vånningen i den brandhärjade fastigheten. Han berättar att han vaknade av brandkårens sirener. 

– Det var en massa oljud och efter ens stund började det forsa in vatten hos mig via taklisterna, berättar Leif.

Forsade in vatten

Han befarar att stora delar av hans lägenhet nu är helt förstörd.

– Antagligen är den helt vattenskadad, men räddningstjänsten befarade också att taket kunde rasa in från den fjärde våningen. Det här är ingen rolig start på det nya året direkt, säger Leif Skoog vid lunchtid på nyårsdagen.

Han befann sig då nu hos en kamrat. 

– Det känns inte alls bra, men det är samtidigt skönt att ingen verkar ha skadat sig. Det är ju en väldigt omfattande brand, huset går i en vinkel och det brinner åt två olika håll. Just nu har jag bara kläderna jag har på mig, något annat hann jag inte få med mig, säger Leif Skoog.