Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftig brand härjar i
centrala Göteborg

En kraftig brand härjade i centrala Göteborg på lördagsmorgonen.

En förrådsbyggnad vid Skanstorget var fullständigt övertänd när räddningstjänsten kom fram till platsen. Efter ett omfattande släckningsarbete med 45 brandmän har man på eftermiddagen kontroll över branden.

– Det ser bättre ut, säger Annika Boberg, kommunikatör på räddningstjänsten.

Klockan kvart i nio på lördagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en fullt utvecklad brand på Skolgatan i Haga i Göteborg. Till en början meddelade Hans Carlsson, stabschef vid räddningstjänsten, att branden var bortom kontroll och att det förelåg spridningsrisk.

Ett vittne från platsen, Daniel Caleta, berättade om läget strax efter klockan nio:

– Det brinner kraftigt. Jag står precis nedanför, det ser ut som det brinner från husen närmast Skanstorget. Man ser elden bakom hustaket. Det är fullt av poliser och brandkåren är här i full styrka. Många står och kollar och de har spärrat av vägen.

"Söker igenom vindar"

Först efter en och en halv timmes omfattande släckningsarbete – med 45 brandmän från sex olika stationer inblandade – var lågorna under kontroll.

– Nu känns det som att vi har ett gynnsammare läge. Vi söker igenom vindar och trapphus för att säkerställa att branden inte spridit sig dit, sa Hans Carlsson klockan 10.20.

Större delen av Skanstorget har spärrats av på grund av släckningsarbetet. Det finns inga uppgifter om skadade personer och räddningstjänsten bedömer att man evakuerat de berörda personerna.

Det är ännu oklart hur länge avspärrningarna och trafikstörningarna kommer att pågå.

Foto: Robert Nilsson
Foto: Läsarbild

Polisen har rubricerat ärendet som försök till grov mordbrand och brandområdet kommer att hållas avspärrat för en kommande teknisk undersökning.

K-märkt trähus

Byggnaden som brunnit ned är oersättlig. Landshövdingehuset byggdes 1879 och stallet inne på gården var ett decennium äldre och det enda i sitt slag.

Tilde Lewin bor i ett av husen precis i närheten av branden.

– Jag såg en vägg av rök utanför fönstret och då gick jag ut, säger hon.

– Vi bor i ett k-märkt trähus som brinner lätt och jag var rädd att det kunde bli övertänt. Men branden var i ett förråd på gården och det verkar som att de har fått kontroll på den. Nu är det vit rök och jag ser inga lågor längre, sa hon strax före klockan 10.

Branden på Skanstorget är den andra stora branden i Göteborg på bara några dagar. Natten till i torsdags brändes flera företagslokaler ner till grunden på Backaplan på Hisingen.

Under lördagsmorgonen har även tre bränder inträffat inom bara en halvtimme på olika adresser i området kring Frillesås i Kungsbacka kommun.

– Det är olika brandhärdar – tre hus och ett garage, säger Christer Fuxborg vid polisen till TT.

Inlett förundersökning

Ingen person skadades i bränderna och enligt Hans Carlsson, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg, finns det inget samband mellan brändernas uppkomst.

Polisen har inga uppgifter om hur bränderna har startat och man har inlett en förundersökning om grov mordbrand.