Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köttätande padda ute på vift i Värmland

RYMLING? Sköldpaddan Emy har antingen rymt eller blivit övergiven. För tillfället bor hon på Djurskyddet i sunne.

Sunne. En köttätande europeisk kärrsköldpadda bor för tillfället hos Djurskyddet i Sunne.

- Jag aktade mig för var jag satte fingrarna, säger Annette Arvsäter hos Sunnepolisen.

Emy, som den lilla krabaten har döpts till, hittades av en privatperson i fredags när hon kravlade omkring i naturen i Bävik, Östra Ämtervik. Hon blev snabbt en riksnyhet efter att Nya Wermlands-Tidning rapporterat om händelsen.

Det visade sig var en sällsynt europeisk kärrsköldpadda, och alltså inte den grekiska landsköldpadda som är vanlig som husdjur i Sverige. Den äter kött som fisk, skaldjur och grodyngel.

"Aktade fingrarna"

- Det är konstigt, vi vet inte hur den har kommit till Värmland. Eftersom hon är vuxen och måste ha varit i Sverige länge. Så vitt jag vet är arten fridlyst i hela Europa, säger Helga Zimmerman, viltvårdsrehabiliterare på Djurskyddet till GT.

Hon har ordnat en liten inhägnad med vatten där sköldpaddan kan bada och ligga på lur bland några växter. Helga Zimmerman tycker att Emy verkar må bra, även om Mellansverige inte har ett idealiskt klimat för henne.

- Hon äter mycket och det skulle hon inte göra om hon mådde dåligt.

Sköldpaddan lämnades in till polisen i onsdags och fick tillbringa några timmar på stationen hos civilanställda assistenten Annette Arvsäter. Hon beskriver Emy som söt och nyfiken, men aktade sig noga för att komma för nära munnen.

- Det var inget att vara rädd för men jag aktade mig för var jag satte fingrarna, säger hon.

Ingen ägare har hört av sig

Att Emy uppmärksammats av flera medier tycker Annette Arvsäter är bra.

- Då blir det lättare att hitta ägaren, men ingen har klivit fram hittills. Eftersom den är fridslyst blir det svårare att hitta en omplaceringsplats eftersom det krävs papper.

Jennie Aquilonius

EUROPEISK KÄRRSKÖLDPADDA

Lever i lugna vattendrag i centrala, södra och östra Europa samt norra Afrika och centrala Asien.

Den blir runt 20 centimeter lång och lever i cirka 70 år. Sköldpaddan äter kött som grodor, sniglar och maskar.

Den finns på Internationella naturvårdsunionens röda lista över "nära hotade" arter, vilket innebär att den kan hotas av utrotning i en nära framtid, men anses inte vara hotad just nu.

Källa: Nordens ark