Sandra Andersson låg i respirator och familjen fick höra att de skulle ta avsked av Sandra som svävade mellan liv och död. Foto: PrivatSandra Andersson låg i respirator och familjen fick höra att de skulle ta avsked av Sandra som svävade mellan liv och död. Foto: Privat
Sandra Andersson låg i respirator och familjen fick höra att de skulle ta avsked av Sandra som svävade mellan liv och död. Foto: Privat
Men Sandra lurade döden och lyckades ta sig tillbaka efter medicinering, ett par operationer och dialys. Foto: PrivatMen Sandra lurade döden och lyckades ta sig tillbaka efter medicinering, ett par operationer och dialys. Foto: Privat
Men Sandra lurade döden och lyckades ta sig tillbaka efter medicinering, ett par operationer och dialys. Foto: Privat
Familjen vakade över Sandra dag och natt när hon låg på sjukhus. Foto: PrivatFamiljen vakade över Sandra dag och natt när hon låg på sjukhus. Foto: Privat
Familjen vakade över Sandra dag och natt när hon låg på sjukhus. Foto: Privat

Köttätande bakterie nära ta Sandras liv

Publicerad

Sandra Andersson, 27, svävade mellan liv och död efter att hon fick en köttätande bakterie i armen, något som många inte överlever.

– Efter ett par dygn i respirator fick min familj höra att de skulle behöva ta avsked från mig. Jag svävade mellan liv och död.

Men hon lurade döden – och är nu lyckligare än någonsin.

Det var när hennes äldsta son ramlade på cykeln och Sandra Andersson, 27, hastigt sprang ut för att sprita såret som allt började för henne.

Cykelolyckan resulterade i ambulansintag för både henne och äldsta sonen.

De åkte akut in till NÄL för att behandlas. Sonen fick antibiotika och blev bra men Sandra själv kunde de inte hitta något fel på, trots att hon kände smärtor i armen - och hon skickades därför hem.

Hon hade då nyligen blivit mamma för andra gången.

Efter en tid hemma i Strömstad, kände hon plötsligt starka smärtor i armen och ringde ambulansen för att akut åka in till sjukhuset.

– De sa att vi inte skulle hinna till Näl, utan fick åka till ett sjukhus i Norge för att det var en halvtimme kortare restid. En kille från ambulanspersonalen sa direkt "Sandra, vi kommer aldrig att hinna till Näl." Det var då det började gå upp för mig att det var jävligt illa, säger hon.

"Jag svävade mellan liv och död"

Ambulanspersonalen upptäckte snabbt vad felet var - en köttätande bakterie som kommit åt hennes organ. Hon hade fått multiorgansvikt och ambulanspersonalen fick kämpa för att lyckas hålla henne vid liv tills de var framme på sjukhuset, vilket Strömstads Tidning skrivit om.

Väl framme blev hon direkt satt i respirator och var nedsövd i två veckor. Sandras organ hade gett upp och kroppen hade kollapsat.

– Efter ett par dygn i respirator fick min familj höra att de skulle behöva ta avsked från mig. Jag svävade mellan liv och död, berättar hon.

Hon berättar att över 4 000 personer årligen dör av det hon drabbats av, med anledning att man inte kan se bakterien med blotta ögat.

– I efterhand har man svårt att förstå att det var så illa. En sådan bakterie sprider sig som en löpeld, får du den så måste du ha hjälp väldigt snart, säger hon.

"Det krävs ett jävlar anamma"

Under tiden hon låg i respirator fick hon dialys för att njurarna lättare skulle renas.

Hon fick genomgå både medicinering och ett par operationer för att kunna ta sig tillbaka.

– Jag har mer respekt för bakterier som man tidigare har tagit med en klackspark, jag har förstått att man kan bli fruktansvärt sjuk, säger hon.

Men familjen tappade inte hoppet och vakade över henne dag och natt och väntade på att det skulle vända för Sandra. Och det gjorde det.

Trots att det har varit en lång väg tillbaka med mycket vila för kroppen, är hon i dag lyckligare än någonsin. Hon arbetar som florist och startat eget företag.

– Det krävs ett jävlar anamma för att ta sig tillbaka. Jag måste ha haft änglavakt på något sätt.

Josefine Olausson
Josefine Olausson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER