Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kostnaden för badhuset som inte finns: 40 miljoner kronor

Henrik Sundström (M), skyller fiaskot på Socialdemokraterna. Foto: Privat
Foto: LARS SJÖQVIST / GT/EXPRESSEN

40 miljoner kronor. Så mycket har badhuset i Uddevalla kostat skattebetalarna i kommunen. Det rapporterar P4 Väst

Och det innan spaden ännu satts i marken.

– Det är inte kul att höra, säger Henrik Sundström (M).

2004 beslutade politikerna i Uddevalla kommun att ett nytt badhus skulle byggas på centralorten. Det efter att det gamla dömts ut. 

15 år senare – efter nio badhusutredningar och med 15 inblandade konsulter – har bygget fortfarande inte kommit i gång. Det finns inte ens något beslut om var det ska ligga.

Men trots att kommuninvånarna ännu inte fått något nytt badhus, har planerna kostat stora belopp. Enligt en granskning som har P4 Väst gjort, handlar det om cirka 40 miljoner kronor. Pengarna har bland annat lagts på detaljplaner, arkitektritningar och konsultarvoden.

Under åren som gått har det politiska styret bytts ut fyra gånger. Lika många gånger har badhusets placering ändrats, uppger P4 Väst.

”Ett fiasko”

Henrik Sundström (M) har jobbat med badhusfrågan från och till sedan det första beslutet. 

– För några år sedan stod det klart att badhuset skulle byggas på Riversideängen i Uddevalla. Men då fick Socialdemokraterna en annan uppfattning, att det skulle byggas där det befintliga badhuset står och det var ingen bra idé, säger han. 

Enligt Sundström ändrade Socialdemokraterna sig ytterligare en gång, efter att ha gått till val på att badhuset skulle ligga på samma plats som det gamla.

– Skulle man bygga badhuset där det befintliga står betyder det att vi hade fått vara utan badhus i två år och det var inget alternativ. Då kom förslaget att bygga ett tillfälligt badhus och det var en väldigt dålig idé och det är det som fördröjt allting, säger Henrik Sundström. 

Annlie Högberg (S) har också varit med sedan det gamla badhuset dömdes ut.

– Det är klart det här känns som ett fiasko när man ändrat sig gång på gång, säger hon till P4 Väst, men tillägger:

– Vi har tagit ansvar.

Tvingas till paniklösningar

Henrik Sundström säger att Uddevalla har en av landets mest framgångsrika simförening som engagerar många barn i kommunen. 

– Vi försöker hålla liv i det befintliga badhuset så länge som det behövs men det blir väldigt dålig ekonomi av det. Vi måste göra paniklösningar och i och med att byggnaden redan är avskriven och kanske bara kommer stå ett par år till så är det pengar rakt i sjön. 

Men ni har ju redan slösat 40 miljoner på ingenting, det är ju också pengar rakt ner i sjön?

– Visst är det så och det är inte kul att höra. 

Efter P4 Västs granskning ska kommunens revisorer nu granska turerna kring badhuset.