BRAND. I helgen brann fastigheten på Friggagatan 8, och nu är fastighetsägaren orolig för att obehöriga tar sig in de tomma lokalerna. "Det är ännu en konsekvens av överklagandet", säger Kjell Arefjäll. (Lilla bilden) FRAMTID. Här kan mellan 700 och 1000 personer bo om regeringen säger ja. Fem sexvåningshus med hyresrätt byggs till höger på skissen, och lika många åttavåningshus byggs bakom mot bangårdsområdet. Foto: Rehnman Lennart
BRAND. I helgen brann fastigheten på Friggagatan 8, och nu är fastighetsägaren orolig för att obehöriga tar sig in de tomma lokalerna. "Det är ännu en konsekvens av överklagandet", säger Kjell Arefjäll. (Lilla bilden) FRAMTID. Här kan mellan 700 och 1000 personer bo om regeringen säger ja. Fem sexvåningshus med hyresrätt byggs till höger på skissen, och lika många åttavåningshus byggs bakom mot bangårdsområdet. Foto: Rehnman Lennart

Kostnad för förseningen: 2000 i timmen

Publicerad
Uppdaterad
En pensionerad lärarinna försenar bygget av 500 hyresrätter i centrala Göteborg. Kostnad: 2000 kronor i timmen. Vd för byggbolaget, Kjell Arefjäll, är övertygad om att det egentligen är förre stadsarkitekten Ronny Reinholdsson som ligger bakom. - Det är så initierat skrivet. Jag känner igen formuleringarna, säger han.
Byggföretaget Stigbergets Fastighetsutveckling AB äger de gamla ruffiga kåkarna längs Friggagatan. Om bolaget och kommunen får som man vill ska de utrymda fastigheterna rivas och tio nya huskroppar byggas.
Men en person har satt käppar i hjulen.
Vd Kjell Arefjäll, och andra GT talat med, tror att Ronny Reinholdsson ligger bakom den 67-åriga kvinnans överklagande av detaljplanen till regeringen.

"Hon har inget att förlora"

- Hon har ingenting att förlora på att området rustas upp, hävdar Kjell Arefjäll. Tvärtom. Hennes lägenhet skulle stiga i värde.
Kvinnan bor granne med det planerade bygget. Hon vill inte kommentera sin kamp mot myndigheterna. Och hon varken bekräftar eller förnekar något sam-arbete med förre stadsarkitekten.
- Jag för den här processen i länsstyrelse och regering, säger hon. Allt jag skrivit står jag för.

Kritisk debattör
Ronny Reinholdsson, 74, driver i dag en egen arkitektfirma och är en livlig och kritisk debattör i stadsbyggnadsfrågor. Han medger att han och kvinnan haft kontakt vad gäller Friggagatan.
Men han förnekar att det är han som ligger bakom de avancerade formuleringarna eller att han använder henne för sina egna syften.
- Men jag har framfört mina synpunkter i många olika sammanhang. Jag anser att de gamla byggnaderna har ett kulturhistoriskt värde och att de bör rustas upp.

Skulle stått klara
De tio huskropparna med sina 500 ettor, tvåor och treor skulle stått klara i sommar. Handläggningstiden på miljödepartementet, där ärendet nu ligger, kan ta ytterligare ett år.
- Frågan är om vi har råd att vänta så länge, säger Kjell Arefjäll.
Planeringen av området har pågått sedan 2001 och är en investering på drygt 600 miljoner kronor.
- Jag har räknat ut att förseningen kostar oss 2 000 kronor i timmen dygnet runt, säger Kjell Arefjäll.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER