Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kosterhavets nationalpark invigd

Foto: Lennart Rehnman

Klockan 10.55 ringde hans majestät Konungen i en skeppsklocka på Nordkoster. Därmed var Kosterhavets nationalpark invigd. Sverige, och Europa, har nu fått sin första marina nationalpark. 

- Kosterborna är mycket stolta i dag, säger GT:s reporter på plats, Thomas Svedberg.

Det kunde inte ha varit bättre inramning. Solen strålade, vinden låg på från nordväst och skolbarn från Koster, Tjärnö och Resö sjöng såväl ”Kostervalsen” som ”Inbjudan till Bohuslän”. Hela Kosters bofasta befolkning på drygt 300 personer hade gått man ur huse. Och Kungen var där. 


Tusentals samlade

 Sammanlagt hade dryga tusentalet människor samlats vid den högtidliga invigningen av Kosterhavets nationalpark på onsdagsförmiddagen. 

 Kungen anlände, en kvart försenad, i marinens helikopter. Hedersuppdraget var hans. Att symboliskt inviga den nya nationalparken genom att ringa i den gamla skeppsklockan som satts upp på yttersidan av Nordkoster. 


Havshövding

 Men innan det var dags att slå i kläppen så avlöste talarna varandra. Först ut var Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren. Hon följdes av kommunfullmäktiges ordföranden från såväl Tanum som Strömstad, Landshövdingen Lars Bäckström (som stolt förklarade att han numera även kunde titulera sig havshövding), miljöminister Andreas Carlgren. Sedan var det dags för hans majestät Konungen att ta vid. 

 – Ska man säga något negativt om invigningen så kanske talararna var en aning för många och talen en aning för långa. Kungen höll sig däremot fördömigt kortfattat, säger GT:s reporter Thomas Svedberg som var en i mängden under gårdagens invigning. 


Seglade vidare

 Efter att ha ringt i skeppsklockan korsade Kungen Nordkoster till fots för att kliva ombord på Ostindiefararen Götheborg och vidare sjövägen till Strömstad där festligheterna fortsatte. Till Strömstad hade även Norges Kronprins Haakon, dagen till ära tillförordnad regent, kommit med den norska fullriggaren Christian Radich.

 De båda kungligheterna hjälptes där åt att avtäcka det nya monumentet i Strömstads hamn - en bronsrelief av Kosteröarna och havet runtomkring. Allt till tonerna av Taubes "Så skimrande var aldrig havet" 

 Tillsammans med Kung Carl Gustaf äntrade den norska Kronprinsen sedan det norska segelfartyget Christian Radich och seglade vidare för ytterligare en invigning av ytterligare en marin nationalpark – Yttre Hvaler. 

 I dag var en stor dag för den marina miljön.

FAKTA

Invigningen av Kosterhavets nationalpark - minut för minut:

NORD- OCH SYDKOSTER
09.09-10.30: Invigningsceremoni Kosterhavets nationalpark vid Basteviken på Nordkoster. Sång och tal i närvaro av kung Carl XVI Gustaf.
11.30-16.30: Invigning från Strömstad och Skjärhalden på storbildsskärm. Räkor till invigningspris, varm korv till barnen med mera. Festplats: Västra bryggan.
14.00-24.00 Kosteröarnas folkfest med fårgrillning, buffé och överraskningar. Ekenäs park, Sydkoster.

STRÖMSTAD -SKEPPSBROPLATSEN
09.30-10.30: Utställningsområdet öppet. Räkor till invigningspris och varmkorv till barnen. Invigningsceremonin på storbildsskärm. 10.30-11.30: Information, intervjuer och filminslag.
11.30-13.30: Ceremoni Strömstad. Sång och tal i närvaro av kung Carl XVI Gustav och kronprinsregenten av Norge. After Shave och Salen Hornorkester uppträder.
14.00-20.00: Ostindiefararen Götheborg har öppet skepp vid kajen (avgift).
14.00-15.30: Underhållning med Bosse Markendahl och Old Spice Band samt gäster.
15.30-16.30: Invigningsceremoni Ytre Hvaler nasjonalpark, från Skjärhalden på storbildsskärm.
18.30-19.00: Moderna Dansteatern med Charlotta Öfverholm och Kenneth Flak.
19.00-20.00: Allsång med Calle Bergström och Erika Båtta. 20.00-21.00: Show med Anders Ericsson och After Shave.