Kostdoktorns kritik mot Mia Skäringer

Mia Skäringers debattinlägg ger en bitter eftersmak anser Andreas Eenfeldt.
Foto: Leif Gustafsson/Mikael Sjöberg

Mia Skäringer har krånglat klart med sin kropp. I ett uppmärksammat debattinlägg skrev hon i fredags att det enda sättet att inte bli fet är att röra på sig mer än vad man stoppar i sig.

I samband med inlägget på Aftonbladet bytte Mia Skäringer bloggplattform till Proviva – och nu anar kostdoktorn Andreas Eenfeldt oråd.

– Man får intrycket av att det är en smart PR-kampanj och man undrar vad det är Mia skriver och vad Proviva skriver, säger han till GT.

I det uppmärksammade debattinlägget sågar Mia Skäringer LCHF, GI och andra dieter. Hon skriver att hon krånglat klart med sin kropp och att det enda som gäller är att röra på sig i relation till det man äter. Mer motion än mat – då blir man smalare.

Men enligt Andreas Eenfeldt, läkare och specialist inom allmänmedicin som driver Kostdoktorn.se, ger texten en bitter eftersmak och den luktar PR-kampanj. Detta i och med att Mia Skäringer i samband med debattinlägget även bytt bloggplattform till Proviva.

– Jag tror att många känner sig lurade och besvikna. Det här inlägget fick en enorm spridning på internet och det träffade mitt i prick på hur många känner sig, säger Andreas Eenfeldt.

– Det är tråkigt att se sedan att de argument hon använder är de argument som Proviva länge har använt sig av. Om hälsostress och så vidare – det har de skrivit om länge.

Förespråkar lågkolhydratkost

Andreas Eenfeldt förespråkar själv en lågkolhydratkost och frågade sig snabbt om Mia Skäringers ord verkligen var hennes egna – eller om en slug PR-kupp från fruktdrycksföretaget ligger bakom.

– Folk tar för givet att det här är Mia Skäringer som skriver och verkligen känner själv öppenhjärtigt, men i efterhand får du en taskig eftersmak. Är det här något hon känner själv eller får hon betalt för att skriva detta? Det är deras ord hon använder och de argument som skräpmatsindustrin i allmänhet använder, säger Andreas Eenfeldt.

Mia Skäringer själv är i full fart att spela in för SVT och kan själv inte svara på misstankarna. Men hennes agent Bosse Gustafsson menar att läkaren får allt om bakfoten.

"Fullständigt fel"

– Han har fullständigt fel, det går inte att köpa Mia. Hon skiter nog ganska högaktningsfullt i Proviva. Hon är inte influerad av någon och kommer aldrig att vara det när hon skriver, säger han.

Han berättar vidare att Mia Skäringer är ett hett byte hos olika bloggportaler och att många vill lägga vantarna på henne som bloggare. Men att hon alltid försöker att vara neutral.

– Väldigt många vill att hon ska blogga hos dem, tidningar och så vidare, men då tar man parti för något och i det här fallet tycker hon inte att hon gjort det, säger Bosse Gustafsson.

Att det är en fjäder i hatten för Proviva att hon nu bloggar hos dem, förnekar han dock inte. Men att deras argument går hand i hand med det Mia Skäringer framför i sitt debattinlägg är ett lyckokast, menar han.

"Nu jävlar är det liv i hälsolådan"

– Proviva kan säkert dra nytta av att hon ligger hos dem, men för vår del är tanken att det här är helt neutralt. Texten i sig har gett mer respons än vi kunnat tänka oss, det verkar vara en väldigt het potatis, säger Bosse Gustafsson.

På sin blogg, som alltså finns på Provivas plattform, kommenterar Mia Skäringer själv påståendet om att hennes ord skulle vara köpta.

"Min krönika i Aftonbladet var min egen. Inte köpt av någon. Men nu jävlar är det liv i hälsolådan. Där ser man va laddat det är", skriver skådespelerskan.