Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kortligan slår till
i kön på McDonald's

Offret omringas av de två misstänkta – killen i randig tröja och tjejen han har vid armen. Kvinnan i 20-års­åldern har följt med mannen till McDonald's i samband med en krogkväll.
Den yngre kvinnan placerar sig sedan bakom mannen. Hon kommer efter McDonald's-besöket att följa med offret hem och stjäla hans bankomatkort.
Därefter kommer den äldre kvinnan och tar hennes plats medan offret slår in sin kod. Även hon kommer att följa med hem till mannen och stjäla hans kort.
Offret observeras av både den yngre och den äldre kvinnan när han knappar in sin kod.
Den misstänkte mannen har vid flera tillfällen fångats på bild då han försöker ta ut pengar med hjälp av kontkort som inte tillhör honom.

Den internationella ligan ska ha övervakat sina många offer när de slagit in sin pinkod för att sedan tömma deras bankonto efter att ha stulit offrens bankkort.

På bilder syns det hur ligan ger sig på en man på ett McDonald's i Västsverige – och det är inte första gången.

– Alla dessa tre är dömda i Norge för liknande brott och misstanken är att denna brottslighet pågått i flera år, säger åklagare Jörgen Bengtsson.

Samtidigt påstår de tre misstänkta att de varit tvungna att ge sig in i brottsligheten då de tvingats av en "stor mafioso".

MCDONALD'S-FALLET

I två av fallet som ligan misstänks för har de övervakat sitt offer inne på två olika McDonald'srestauranger i Västsverige. Övervakningsfilmen fångade alla tre och hur de cirkulerar kring den utsatte.

Så skyddar du dig

Var observant på om du blir förföljd.

Förvara inte plånboken i en väska på ryggen eller i öppna fickor som du inte har koll på – ha den hellre i en innerficka i en stängd jacka.

Be om utrymme när du slår in din kod och se till att ingen tittar över din axel.

Maskera din kod när du slår in den, exempelvis kan du hålla handen för nummerplattan och slå siffrorna med den andra.

Blir du utsatt: Spärra kortet och be banken eller affären att spara övervakningsfilmen.

Källa: Polisen

Polisen misstänker att ligan, som består av en man i 25-årsåldern, en kvinna i 20-årsåldern och en kvinna i 35-årsåldern, varit verksamma i flera år och i flera olika länder.

Genom att bevaka sina offer när de gjort bankomatuttag eller slagit in sin pinkod på restauranger har den misstänkta bedragartrion lyckats lura till sig långt över 50 000 kronor. Efter att ha bevakat pinkoden har de stulit korten och sedan gjort stora uttag fån en rad människors privata konton.

Inledningsvis åtalades två personer, en yngre kvinna och en man i 25-årsåldern, för bedrägerier och stölder. Men kumpanerna skulle bli fler.

– De två sitter redan häktade och sedan ramlade en till kvinna in precis innan huvudförhandlingar mot dem skulle hållas. Då blev det uppskjutet en vecka, säger åklagare Jörgen Bengtsson.

Kvinnan är i 35-årsåldern och syns väl på de bilder som är del av förundersökningen gällande de två andra. Dessutom är kvinnan syster till mannen i bedrägeritrion.

Erkänner brott

Trion misstänks bland annat för två fall av såkallad shoulder surfing på McDonald's restauranger i Västsverige. Det är en metod som polisen nyligen varnade för. I det här fallet är det två män som utsatts och den ena händelsen fångades på övervakningskamera. Där ses alla tre bevaka offret när han slår in sin pinkod – nästa dag vaknade han upp med ett tömt bankkonto och utan bankkort.

– Detta verkar vara ett huvudupplägg sedan varierar det hur man kommer över själva korten, säger åklagare Jörgen Bengtsson.

Bland annat misstänks de båda kvinnorna ha följt med en man hem efter en krogkväll, med tillhörande McDonald'sbesök, för att sedan stjäla både hans kredit- och bankkort.

I förhör erkänner de tre en stor del av brotten de misstänks för. Men de menar att de agerat av rädsla och på uppdrag av någon annan.

– Han är en stor mafioso med mycket makt. Jag vågar inte säga hans namn just nu, men jag ska fundera på om jag vågar säga det senare, säger den åtalade mannen.

Även de två kvinnorna uppger i förhör att de tvingats till stölderna och bedrägerierna och även till prostitution. Men deras brottsliga aktivitet har hållit på länge.

– Den gärningsperiod som finns i detta fall är något år bara den och sedan finns det i förundersökningsmaterialet motsvarande belastningsregister i Norge från lite längre tillbaka i tiden. Utifrån det kan man misstänka att det pågått av och till under flera år.

Trion har alltså genomfört samma typ av brott i grannlandet och dömts för det. Den åtalade mannen har också dykt upp hos polisen i Danmark.

Åtalas

Huvudförhandling kommer att inledas den 21 april och enligt åklagaren är bevisningen god.

– Det finns en rätt god bevisning och dessutom så erkänner de vissa delar. Sedan vet vi inte fullt ut vilka som varit med vid alla åtalspunkter. Det kan finnas fler inblandade, säger Jörgen Bengtsson.

Och anmälningarna som kommer in till polisen tyder på att de tre åtalade inte är ensamma om sitt tillvägagångssätt. Bara för några dagar sedan gick Göteborgspolisen ut och varnade för ligor som sysslar med just shoulder surfing efter att elva nya anmälningar kommit in under en kort tid.

– Vi misstänker att det är någon utländsk liga som reser omkring i våra trakter och man bör vara uppmärksam när man knappar in koden och hålla handen över inslagningen, både som privatperson, men även butiksanställda kan vara vaksamma på personer som visar ett större intresse för kunden framför vid betalningsögonblicket, säger Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerisektion.

Den kvinna som nu åtalas tillsammans med sina kumpaner misstänks för grovt egenmäktigt förfarande, grov stöld och tre fall av bedrägeri. Hon har i förhör erkänt de flesta brotten hon misstänks för.