Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kortedala-dådet tas upp i hovrätten

Carl-Eric Cedvander misshandlades i mars i år.Foto: Anders Ylander

Hovrättsförhandlingen mot de två 16-åringar som misstänks för den brutala misshandeln av sjukpensionären Carl-Eric Cedvander, 61, på Kortedala torg inleddes på måndagen.

De båda pojkarna såg helt oberörda ut och gäspade när åklagarna gick igenom de skador 61-åringen fick av misshandeln.

Klockan 09.00 på måndagen inleddes förhandlingen i hovrätten mot de två 16-åriga pojkarna som i tingsrätten dömdes för den brutala misshandeln av sjukpensionären Carl-Eric Cedvander, 61, på Kortedala torg i mars i år. Från början greps och omhändertogs sju killar, men bevisen räckte bara för att åtala två.

Större delen av dagen ägnades åt sakframställan och åklagare Carl-Henrik Andersson började med att gå igenom de skador Carl-Eric Cedvander fick av misshandeln. Senare under dagen spelades även tingsrättsförhöret med den äldre av de båda 16-åringarna upp i rätten. Först under morgondagen kommer rätten at besöka brottsplatsen, Kortedala torg.

Satt och gäspade

Pojkarna, som har sina föräldrar med sig i rättssalen, såg oberörda ut när åklagaren gick igenom Carl-Eric Cedvanders skador från misshandeln och satt även och gäspade.

På grund av att det är så kallat i rättssalen, något som beror på den moderna ventilationsanläggningen, så fick tingsrättsnotarien dela ut filtar till de två åtalade pojkarna. Carl-Eric Cedvander själv var på plats och följde förhandlingen.

Förlorade synen

Carl-Eric Cedvander misshandlades med grovt våld mot bland annat huvudet och svävade en tid mellan liv och död. Han har återhämtat sig, men inte helt. Han har mist synen på ett öga och har fortfarande minnesluckor. Tingsrätten dömde 16-åringarna för grov misshandel, men åklagaren Carl-Henrik Andersson var inte nöjd med straffet. Ungdomsvård i form av samtal med socialtjänsten samt några veckors samhällstjänst är för lite, anser åklagaren som yrkar på sluten ungdomsvård på anstalt.

"Gamla nog att ta straffet"

Carl-Eric Cedvander sa själv efter domen att han tycker gärningsmännen borde ha fått ett strängare straff.

- Är de gamla nog att begå ett sådant här brott är de gamla nog att ta sitt straff, är det någon som sagt. Och det håller jag helt med om, sa Carl-Eric Cedvander efter rättegången i tingsrätten.