Kortbedrägerierna ökar – så undviker du att drabbas

Kontokortsuppgifterna kan säljas till flera personer i olika delar av världen. Det gör bedrägeriförsöken svåra att utreda, skriver Hallands Nyheter.
Foto: / ALL RIGHTS RESERVED.
Andreas Papagiannis upptäckte att 7 000 kronor saknades från hans konto.
Foto: Privat
Antalet anmälningar om kortbedrägerier har ökat i Falkenberg, skriver Hallands Nyheter.
Foto: PER LARSSON / TT

Varje vecka utsätts mängder av västsvenskar för att pengar försvinner från deras kontokort. 

Polisen i Falkenberg ser nu en stor ökning av anmälningar om kortbedrägeri.

– Det har ökat markant om man jämför med hur det var för bara ett halvår sedan. Nu kommer det in folk dagligen som vill anmäla kortbedrägerier, säger Anders Persson, stationsinspektör vid polisen i Falkenberg.

Brottet är svårupptäckt och svårutrett. 

Helt plötsligt saknas pengar från kontot utan att man kommer ihåg att man har handlat. Antalet kortbedrägeri har ökat lavinartat i Falkenberg under året, skriver Hallands Nyheter.

– De kommer in och berättar att de har märkt att de har blivit av med pengar på sitt konto. Det har då kontaktat sin bank och där säger man att uttaget är gjort i Jamaica, till exempel. Och då har personen i fråga inte ens varit där, säger Anders Persson på polisen i Falkenberg.

Summorna kan vara alltifrån ett par hundralappar till flera tusentals kronor.

Blev av med 7 000 kronor

Andreas Papagiannis från Göteborg blev av med 7 000 kronor när han utsattes för kortbedrägeri. Han hade varit på semester i Grekland med sin familj när han var med i en trafikolycka. Bolaget som han hade hyrt bilen av berättade att de skulle dra av ungefär 7 000 kronor för att betala reparationerna. 

När ett belopp i den storleken reserverades på kontot så reagerade Andreas inte på det. Men när betalningen gått igenom visade det sig att pengarna dragits av en webbshop som han själv aldrig handlat i.

– Jag blir mest förvånad. Det är sådant som händer andra, inte mig, säger han.

Kom i helt fel tillfälle

På något sätt hade köparen kommit över Andreas kortuppgifter och handlat i internetbutiken.

– Jag vet inte hur de kommit över mina uppgifter. De på bolaget trodde att de kanske hade någon kortnummersgenerator, eftersom det var flera svenska kort som hade drabbats, säger Andreas.

Andreas polisanmälde stölden och spärrade kortet. Han lyckades även få tillbaka pengarna som försvunnit från kortet.

– Vi hade ju precis kommit tillbaka från semestern, varit med om en trafikolycka där det drogs 10 000. Så det var verkligen fel tillfälle, säger Andreas.

Brotten begås ofta utomlands

Bedragare kan komma över kortuppgifter på olika sätt. Om man har handlat på nätet och fyllt i sina kortuppgifter finns det risk att kortuppgifterna kapas.

– Vissa av de här sidorna har dålig säkerhet och hackas. Gärningsmännen kommer på det sättet åt alla kontokortsuppgifter och säljer sedan vidare dem på "darknet", säger Claes Björnerhag som är förundersökningsledare på bedrägeriroteln i Halland, till Hallands Nyheter. 

Darknet är en del av internet som man inte kommer åt via vanliga webbläsare. På dessa sidor kan besökarna vara anonyma och de används bland annat av kriminella personer.

Enligt polisen kan samma kortuppgifter säljas vidare till flera olika personer i olika delar av världen. Det gör att brotten blir svårutredda. Små summor kan försvinna från helt skilda länder samma dag. Eftersom brotten då begås i utlandet måste polisen kontakta internationella åklagare. Det krävs att summorna är över 50 000 för att åklagare ska gå vidare med en anmälan, skriver Hallands Nyheter.

Polisens tips: så skyddar du dig

Men det finns sätt att skydda sig mot bedrägeriförsöken, i alla fall de som kommer från utanför Sveriges gränser.

– Spärra ditt kort för utlandsköp. Man går in på internetbanken och spärrar det. Sedan om man reser utomlands kan man öppna upp det och sedan spärra det igen när man kommer hem, säger Claes Björnerhag, till Hallands Nyheter.

Så skyddar du dig mot kortbedrägeri

• När du gör köp på nätet, förvissa dig om att det är ett seriöst företag, antingen genom att du känner igen företaget eller, om det är okänt, genom att söka information på nätet för att kontrollera vad som skrivs om det.

• Prata med din bank. Många stora banker erbjuder ett visst skydd. Du som kund kan lägga in en spärr mot internetköp eller utlandsköp, som du själv kan sätta på och stänga av snabbt och enkelt i bankappen. 

• Det finns inga seriösa företag, myndigheter eller organisationer som ber om dina kortuppgifter via mejl. Radera sådana mejl eller ring och kontrollera vad det handlar om.

• Kontokortet du handlar på nätet med bör vara kopplat mot ett konto där du har en begränsad summa pengar.


Källa: Polisen.se

Darknet

På Darknet finns webbsidor man inte kommer åt via vanliga webbläsare som Internet Explorer, Mozilla Firefox eller Google Chrome. Anledningen är att webbplatserna inte har några vanliga domännamn.

För att komma in krävs att man laddar hem en särskild webbläsare som också gör det möjligt att besöka dessa sidor anonymt.


Källa: SVT