Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Körde Vätternrundan
– på en sparkcykel

Fem dagar efter instagrambilden hade Jesper Andersson fått över 1200 likes.
Foto: Jesper Andersson
Under Vättern runt tog sig Jesper Andersson de 300 kilometrarna runt sjön på en sparkcykel.
Foto: Jesper Andersson
Idén kom när Jesper Anderssonsåg en skylt där det stod att de förberedde för Vätternrundan.
Foto: Jesper Andersson

Det började med en bild på Instagram och slutade med att Jesper Anderson, 38, sparkade sig 300 kilometer runt Vättern – på en kickbike.

Under namnet "scooterfarsan" lovade han att köra Vätternrundan på sparkcykeln om han fick över 1000 likes på en bild.

– Jag tänkte att det där kommer aldrig att hända, men tji fick jag, säger han.

När Vätternrundan gick av stapeln i helgen valde Jesper Andersson, 38, från Jönköping ett lite annorlunda transportmedel, skriver Jönköpings-Posten. Istället för en vanlig cykel tog han sig runt de 300 kilometrarna på en kickbike.

– Mina lår och benhinnor är inte hundra i dag kan jag säga, säger han.

Idén började egentligen som ett skämt när han lade upp en bild på Instagramkontot "scooterfarsan". Det var när han stötte på en skylt som talade om att de började spärra av för Vätternrundan som han la upp bilden och uppmanade sina följare att gilla den.

Nära att ge upp

– Jag skrev att om jag fick 1000 likes skulle jag köra på sparkcykel. Jag tänkte att det kommer aldrig att hända, man tji fick jag, säger han.

Eftersom Jesper Andersson kom på idén bara fyra dagar innan Vätternrundan fick han inte någon nummerlapp. Därför tänkte han att han lika gärna kunde starta i Jönköping, till skillnad från de andra cyklisterna som startar i Motala. Något han inte tänkte på när han fattade det beslutet var hur det skulle kännas när han nådde Motala och såga alla andra gå i mål när han hade flera mil kvar.

– Jag var väldigt nära att ge upp där uppe, säger han.

Envisheten tog överhanden och han ville absolut besvisa för de som misstrodde honom att det är möjligt att ta sig runt Vättern på en sparkcykel. Så efter att ha sovit några timmar i Motala sprkade han sig de sista milen hem.

– Det som var jobbigast var underlagt. Det är ju inga lufthjul så det var väldigt tuff att ta sig fram eftersom det är så ruggig asfalt på vissa ställen, säger han.

Fick många tummen upp

Anledningen till att han ville sparka sig runt Vättern var att han ville uppmärksamma sporten kickbike som hela hans familj men framför allt hans söner håller på med. Han tycker att det vore roligt att få mer variation på åldrarna i de olika parker där man kan träna kickbike.

– Jag fick mycket tummen upp från cyklister, säger han.

Det är till och med några andra sparkcyklister som har lovat att kopiera konceptet nästa år. Men Jesper Andersson vill i alla fall vänta till träningsvärken har släppt innan han bestämmer sig för om det blir ett varv till nästa år.

– Jag känner nog att jag lämnar över nu så får någon annan köra nästa år, säger han.