Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kor är inte alls klimatneutrala

Fredrik Hedenus, docent i Energi och Miljö vid Chalmers.
Foto: JAN-OLOF YXELL
Foto: KARL HENRIK EDLUND / GT/EXPRESSEN

Det är inte sant Ola Johansson (C) att kor är klimatneutrala, skriver Chalmers-docenten Fredrik Hedenus.

Riksdagsledamoten Ola Johansson (C) är på GT Debatt upprörd över att Göteborgsvarvets funktionärer inte fick kött serverat till sig. Det är helt i sin ordning att Ola har synpunkter på detta, och i det avseendet får Göteborgsvarvet svara. Det är dock djupt problematiskt att Johansson i sin argumentation presenterar rena felaktigheter när det gäller kött och klimat, och är väl svepande i andra delar.


Johansson menar i korthet att kor är klimatneutrala eftersom det binds in så mycket koldioxid i marken att kornas utsläpp av metan kompenseras. Detta är inte sant. Kolinbindningen i vall eller betesmark är i de flesta fall ganska liten. Utsläppen av metan från kornas magar, samt utsläpp av koldioxid och lustgas vid produktion av allt foder korna behöver äta, är dock betydande. I runda tal ger ett kg svenskt nötkött upphov till runt 30 kg koldioxid per kg kött. En vegetarisk importerad burgare ger utsläpp på omkring 1,5 kg koldioxid per kg produkt. Detta är ingen missuppfattning, utan väl dokumenterat i den vetenskapliga litteraturen. 


Ola Johansson menar vidare att svensk köttproduktion är bland de mest miljövänliga i världen. Ja, jämfört med annan köttproduktion stämmer det i många fall. Exempelvis använder svensk köttproduktion mindre antibiotika än andra länder. Och att vi i stället indirekt orsakar en rätt stor antibiotikaanvändning genom vår import av kött. Dock, för att producera vegetabiliska livsmedel används ingen antibiotika alls. Så bara för att svenskt kött är bättre i detta avseende än annat kött, gör det svårligen det bättre än vegetabilisk produktion.


Vad gäller biologisk mångfald stämmer det att svenska kor som betar på naturbetesmarker i hög grad bidrar till biologisk mångfald på dessa marker. Men detta är en minoritet av korna. Och grisar och kycklingar bidrar inte till biologisk mångfald överhuvudtaget - nästan alla de djuren spenderar hela sina liv inomhus. Och vi får inte glömma att global uppvärmning, som främst kor bidrar till, globalt sett är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden. Igen blir frågan om miljövänligast en fråga om vad man väljer att jämföra med.


En kost baserad på vegetabilier vet vi orsakar mindre än hälften så höga växthusgasutsläpp som en svensk normalkost. En sådan kost kräver mindre än en fjärdedel så mycket åkermark, och åkermark är globalt sett en knapp resurs. Så det är ingen dålig utgångspunkt att utgå från växtbaserat om man ska bygga en hållbar kost.


Fredrik Hedenus

Docent, Energi och Miljö, Chalmers