Under kvällen var pådraget fortfarande stort. Foto: Anders YlanderUnder kvällen var pådraget fortfarande stort. Foto: Anders Ylander
Under kvällen var pådraget fortfarande stort. Foto: Anders Ylander
Polisens insats började på söndagseftermiddagen efter att ett hot kommit in mot Allum i Partille. Det är uppgifter som polisen bedömer som trovärdiga. Foto: Gustav SandströmPolisens insats började på söndagseftermiddagen efter att ett hot kommit in mot Allum i Partille. Det är uppgifter som polisen bedömer som trovärdiga. Foto: Gustav Sandström
Polisens insats började på söndagseftermiddagen efter att ett hot kommit in mot Allum i Partille. Det är uppgifter som polisen bedömer som trovärdiga. Foto: Gustav Sandström
Foto: Gustav SandströmFoto: Gustav Sandström
 Foto: Gustav Sandström
Foto: Gustav SandströmFoto: Gustav Sandström
 Foto: Gustav Sandström
Foto: Gustav SandströmFoto: Gustav Sandström
 Foto: Gustav Sandström
Köpcentrat Allum utanför Göteborg. Foto: Lennart RehnmanKöpcentrat Allum utanför Göteborg. Foto: Lennart Rehnman
Köpcentrat Allum utanför Göteborg. Foto: Lennart Rehnman
– Det ska ha varit någon form väska som placerats inne på köpcentret och som skulle smälla. Uppgifterna som kom in tog man på största allvar, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst. Foto: Polisen– Det ska ha varit någon form väska som placerats inne på köpcentret och som skulle smälla. Uppgifterna som kom in tog man på största allvar, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst. Foto: Polisen
– Det ska ha varit någon form väska som placerats inne på köpcentret och som skulle smälla. Uppgifterna som kom in tog man på största allvar, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst. Foto: Polisen

Köpcentret Allum utryms efter bombhot

Publicerad

Nationella bombskyddet gick in på köpcentret Allum utanför Göteborg för att genomföra ett bombsök i bygganden efter bombhotet.

Ett hot som polisen bedömde som trovärdigt.

– Det ska ha varit någon form av väska med ett farligt föremål som eventuellt skulle kunna smälla inne på köpcentret, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst.

Vid 23.30 avslutade polisen insatsen utan att ha hittat något misstänkt föremål.

Polisens insats började på söndagseftermiddagen efter att ett hot kommit in mot Allum i Partille. Det är uppgifter som polisen bedömer som trovärdiga.

– Det ska ha varit någon form väska som placerats inne på köpcentret och som skulle smälla. Uppgifterna som kom in tog man på största allvar, säger Christer Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst.

Köpcentret stängdes och utrymdes. Det nationella bombskyddet gick vid 18-tiden på söndagskvällen in för att söka av byggnaden.

Stora avspärrningar

GT:s reporter på plats berättade om stora avspärrningar på plats, många poliser och fler utryckningsfordon som kom till platsen under tiden.

Flera vägar har spärrats av med anledning av hotet - men inte motorvägen som går under en gångbro till köpcentrat.

– Man har räknat med att det behövs så pass mycket för att det ska rasa så man har inte bedömt att den risken föreligger annars skulle man ha stängt av E20 också, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen.

Polisen har efter utrymningen gått igenom Allum för att kontrollera att inga personer befinner sig kvar inne i köpcentrat.

– Vi jobbar brett och förutsättningslöst, säger Fuxborg.

Säkerhetspolisen, Säpo, är beredda att hjälpa polisen i region Väst om det skulle behövas.

– Det är polismyndigheten i region Väst som ansvarar för utredningen. Men som det alltid är vid den här typen av händelser så är vi naturligtvis beredda att bistå med vårt kunnande om det skulle behövas, säger Mark Vadas, kommunikationschef på Säpo.

Sprang från platsen

Jan var en av de som var på plats i köpcentret när larmet om hotet kom in. Han sprang ut och säger att han aldrig varit med om något liknande.

– Det som förstod vad som hände var rädda, men det var nog inte alla som förstod allvaret. Det är väldigt otrevligt när man inte vet vad som händer, säger han.

Jan har bilen kvar parkerad på Allum och vet inte om han kommer att kunna hämta den under dagen. Flera personer på plats är lika rådvilla och söker hela tiden information om vad som gäller.

Avslutade insatsen

Ingen misstänkt har gripits för bombhotet men polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Vid 23.30 avslutade polisen insatsen utan att ha hittat något misstänkt föremål.

– Vi har precis avslutat insatsen och inte anträffat någonting överhuvudtaget. Imorgon kommer köpcentret kunna ha öppet som vanligt. Då kommer vi att fortsätta att utreda händelsen, säger Mikael Claesson Hygrell, gruppchef vid polisen i Region Väst.

 

 

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER