Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köpare vill häva avtal i Karlatornet

Så här ska Karlatornet se ut.Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE

Byggherren Sernekes högprestigeprojekt – Karlatornet på Hisingen – dras med förseningar.

Ett hundratal kunder har inte godkänt förseningen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Några av kunderna vill också dra sig ur helt, men Serneke säger nej.

Karlatornet förväntas bli minst ett år försenat. Det har fått en del kunder att ilskna till, rapporterar SVT.

Ett hundratal kunder har inte godkänt förseningen – och vissa av dem vill hoppa av sina förhandsavtal. 

Enligt Serneke vill runt 40 personer diskutera eventuell hävning, varav ett fåtal ”verkligen vill häva”, som vd:n Ola Serneke uttrycker det i ett mejl till GT.

Personerna har redan betalat förskott för lägenheterna.

En av personerna, som ligger ute med 150 000 kronor, vill nu ha tillbaka sina pengar. Men Serneke säger nej.

– Det är ett stort problem att Serneke vägrar betala tillbaka pengarna. För vi kan ju inte heller köpa någon annan bostad och vi vill ju inte heller riskera att stå med två bostäder, säger personen till konsumentprogrammet Plus i SVT.

Kunder hänvisas till tingsrätten

Juridiskt är det företagets bostadsrättsförening som vänt sig till kunderna med avtalet där kunderna uppmanas bekräfta och godkänna informationen om försening. 

– Vi tror att avtalen är bindande, säger Leif Danielsson, vd på Sernekes dotterbolag Karlastaden utveckling AB, till SVT Nyheter Väst.

Enligt Danielsson är det upp till kunderna att driva frågan vidare i tingsrätten om man vill dra sig ur och ha tillbaka pengarna.

Från början var det sagt att de första boende skulle flytta in i Karlatornet sent 2021. Nu har första inflyttning flyttats fram till andra halvåret 2022, enligt information från Serneke som meddelades i augusti.

Serneke vill sälja

GT rapporterade tidigare i somras att Serneke Group har inlett förhandlingar om att sälja Karlatornet. Enligt GP ska anledningen vara sjunkande intäkter och ett försämrat kassaflöde. Någon ny ägare har ännu inte presenterats, även om Serneke nyligen uppgav för GP att man ligger i slutförhandlingar.

Karlatornet på Lindholmen i Göteborg ska med sina 245 meter bli stadens första riktiga skyskrapa – och Nordens högsta byggnad.

RÄTTELSE: I den första versionen stod det att ett hundratal personer vill häva avtalet. Det stämmer inte, däremot är det ett hundratal kunder som inte godkänt förseningen, enligt SVT. Ola Serneke uppger själv att det bara är ett fåtal kunder som verkligen vill häva sina avtal.