Kontrollanter ska göra hembesök och samarbeta med socialtjänsten för att komma åt bidragsfuskare. Detta efter att ett förslag från moderatpolitiker röstats igenom i kommunstyrelsen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Kontrollanter ska göra hembesök och samarbeta med socialtjänsten för att komma åt bidragsfuskare. Detta efter att ett förslag från moderatpolitiker röstats igenom i kommunstyrelsen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Kontrollanter ska stoppa fusk med bidrag

Publicerad

Kontrollanter införs i Göteborg för att stoppa fusk med bidrag.

Moderatpolitikernas förslag röstades igenom i går av kommunstyrelsen.

– Ett effektivt sätt att motverka bidragsfusk, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård, M, till Göteborgs-Posten.

Det var en motion från moderaterna Maria Rydén och Hampus Magnusson som röstades igenom av kommunstyrelsen under onsdagens sammanträde.

Förslaget innebär att Göteborg inför kontrollanter för att motverka fusk med bidrag och försörjningsstöd, och att kontrollanterna bär sin egen kostnad just genom att få ner fusket, skriver GP. I motionen finns även förslag på åtgärder som ska skapa fler jobb.

– Erfarenheten visar att det här är ett effektivt sätt att motverka bidragsfusk och det innebär ingen nettokostnad för kommunen, säger oppositionsrådet Jonas Ransgård, M, till GP.

Den rödgröna sidan gick emot förslaget men förlorade i omröstningen då både Kristdemokraterna och Liberalerna ställde sig bakom motionen. Liberalerna vill dock att kontrollanter först införs som ett pilotprojekt i en av stadsdelarna.

Ska göra hembesök

För att komma åt fuskarna ska kontrollanterna göra hembesök och ha ett nära samarbete med socialtjänsten. Det finns redan liknande system i andra kommuner, skriver GP.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S, förklarar för tidningen att hon tycker det är märkligt att införa systemet samtidigt som antalet personer med försörjningsstöd sjunker.

– Jag hade hellre lagt pengarna på att man ska stötta människor för att komma ut i arbete, säger hon till GP.

Daniel Bernmar, V, menar att förslaget innebär att man demonisera människor som befinner sig "på den absoluta botten".

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER