Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kontokortsligor slår till – mitt i julhandeln

Kontokortsligan som dömdes hade fräcka metoder. Damerna övervakades när de skulle betala sina varor i butikerna.
Foto: Polisen
Männen i ligan ställde sig vid kassorna i olika butiker. När äldre damer knappade in sin kod för att betala sina varor övervakades de.
Foto: Polisen
Tidigare i år dömdes flera medlemmar ur en av ligorna som stulit kort från äldre damer i matbutiker.
Foto: Polisen
Gunilla Minkkinen, 61, utsattes för en kontokortsliga på en Coop-parkering i Skövde.
Foto: Privat
Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp, uppmanar till försiktighet i affärerna: "Ha inte för mycket pengar på kontot".
Foto: Polisen

Vid speciellt utvalda tidpunkter spanar tjuvarna vid kassorna i västsvenska butiker.

De tar reda på koden till sina offers Mastercard och Visakort – och stjäl sedan kortet när man minst anar det.

Nu, när julhandeln närmar sig, varnar polisen för kontokortsligorna som slår till runtom i Västsverige.

– Jag blev totalt lurad och kände mig helt dum, säger Gunilla Minkkinen, 61.

Vintern är på ingång och julen är bara en och en halv månad bort. Men är du inte försiktig kan din julshopping sluta i en stor katastrof – om du utsätts för någon av de fräcka kontokortsligor som opererar i Västsverige.

De slår till i butiker av alla dess slag.

– Det kan ske i vilken affär som helst, men väldigt ofta är det i lite större mataffärer, säger Håkan Carlsson, chef över polisens Circagrupp som utreder äldrebrott.

Typ Ica och Coop?

– Ja, precis. De här kriminella vet ungefär när äldre personer är ute och handlar och det är då de är ute själva.

Spionerar vid kassalinjen

Korttjuvarna agerar i lag, enligt Håkan Carlsson samarbetar de minst två och två. Tillvägagångssättet är fräckt. De spionerar vid butikens kassalinje och när offret betalar sina varor ser de till att notera koden till deras Mastercard, Visakort eller andra betalkort.


LÄS MER: Här slår ligan till mot kvinnorna i butiken


Kontokortsligorna väljer noggrant ut vilka personer de ska försöka lura.

– En person som är 30 år både springer bra, ser bra, hör bra och ifrågasätter kanske mer. Det vill de inte utsätta sig för, så då ger de sig nog på dem som inte gör det, säger Håkan Carlsson.

Tidigare i år kom en dom mot flera män som kommit över miljonbelopp på just det här sättet. Männen hade varit ute på en omfattande brottsturné i Sverige och medelåldern på målsägandena – som alla var kvinnor – var 73 år.

Gunilla utsattes för liga

En av dem som utsattes för ligan var 61-åriga Gunilla Minkkinen. Hon hade storhandlat på Coop i Skövde och när hon lastat in varorna i bilen kom en man fram till henne. Han vecklade ut en karta för att fråga om en vägbeskrivning.

Samtidigt stal hans kumpaner kortet ur plånboken som låg kvar i Gunillas väska i bilen.

– Jag tittade i väskan så att plånboken var kvar och det var den, men nästa dag när jag skulle använda mitt kort var det borta, säger Gunilla Minkkinen.

Hon fick senare reda på att det saknades drygt 27 000 kronor på kontot.

– Jag blev totalt lurad och kände mig helt dum över att jag kunde gå på det. Det var en väldigt konstig känsla, säger Gunilla Minkkinen.

Karttricket är ett sätt som ligorna stjäl kontokort på, men det är långt ifrån det enda.

– Vi har haft exempel när man påstår att det är en katt under bilen, eller att man pekar på någonting. Det kan vara att man frågar efter vägen till sjukhus eller gör andra saker, säger Håkan Carlsson på polisens Circagrupp.

– Vi har också haft att man följer in i nästa butik. Man är två stycken och samarbetar och plockar kortet ur väskan.

Går att lura tjuven

Polisen uppmanar dig som handlar i de västsvenska butikerna att vara uppmärksam. Att lura tjuven går, om du bara är medveten om hur.

Att den som arbetar i affär är medveten om vad som kan hända är någonting som kan förebygga många stölder.

– Man ska ställa sig nära kortläsaren och blockera, så att folk inte kan stå och titta över axeln. Vi pratar även med butikskontrollanter och butiksanställda: Ser ni någon som gör det så ifrågasätt. De här vill inte bli uppmärksammade, för då går de därifrån, säger Håkan Carlsson.

Att inte ha för stora summor på kontot är ett annat viktigt tips.

– Man ska inte ha så mycket pengar på det konto som är knutet till kortet. Där ska man bara ha rörelsekapitalet. Om man inte kan hantera det själv med internetbanken så kan banken hjälpa till. Man kan till exempel ha överföringar till kontot, säger Håkan Carlsson.

Tipset: "Lås bilen"

Gunilla Minkkinen fick i efterhand tillbaka merparten av pengarna hon blev bestulen på men händelsen på Coop-parkeringen i Skövde i april år 2014 har satt sina spår.

När hon betalar med kortet nu är hon mycket försiktigare än tidigare.

– Jag har märkt att kortterminalerna har blivit bättre. Det känns som att det är mer skydd när man står inne i butikerna. Och nu håller jag alltid över någonting när jag slår in koden, säger Gunilla Minkkinen.

Har du något annat råd för att inte fler ska drabbas av det som du råkade ut för?

– Jag skulle aldrig gå ut och prata med någon utan att låsa bilen. Om det skulle dyka upp något liknande skulle jag låsa in väskan, säger hon.

Tre sätt: Så kommer ligorna över ditt kontokort

Ligorna övervakar sina offer i butikerna och tar reda på koden till kontokortet. Sedan följer de efter och stjäl på olika sätt korten:


– KARTTRICKET

En av tjuvarna vecklar ut en karta och frågar om vägen till exempelvis ett sjukhus. Offret går ur sin bil för att hjälpa till – då tar sig kumpanen in genom en annan dörr och stjäl kortet som ligger i plånboken som lämnats kva.


– KATTRICKET

Offret blir stannat när han eller hon ska starat sin bil. En av tjuvarna påstår att det ligger en katt under bilen och bilisten går ut för att kolla så det stämmer. Då tar sig en annan tjuv in i bilen och tar kortet.


– BUTIKSTRICKET

Efter att offret handlat i en butik går denna in i en annan i närheten. Tjuvarna följer efter och tar på olika sätt kontakt med personen med syftet att distrahera. Samtidigt genomför kumpanen den fräcka kortstölden.