Tord Karlsson (S), biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs stad var påtagligt irriterad över miljonrullningen till stafettsocionomer i GT:s granskning - nu vill ett av bolaget att kommunen mörkar kostnader. Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STADTord Karlsson (S), biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs stad var påtagligt irriterad över miljonrullningen till stafettsocionomer i GT:s granskning - nu vill ett av bolaget att kommunen mörkar kostnader. Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STAD
Tord Karlsson (S), biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Göteborgs stad var påtagligt irriterad över miljonrullningen till stafettsocionomer i GT:s granskning - nu vill ett av bolaget att kommunen mörkar kostnader. Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STAD
I mejl till Göteborgs kommun uppmanar bolaget nu till att mörka deras kostnader för skattebetalarna. Foto: Dedicares hemsidaI mejl till Göteborgs kommun uppmanar bolaget nu till att mörka deras kostnader för skattebetalarna. Foto: Dedicares hemsida
I mejl till Göteborgs kommun uppmanar bolaget nu till att mörka deras kostnader för skattebetalarna.  Foto: Dedicares hemsida
I ett mejl uppmanar bolaget Dedicare kommunen att mörka uppgifter som rör kostnader för bolagets stafettsocionomer som lett debatt till mångmiljonrullning för skattebetalarna. Foto: GTI ett mejl uppmanar bolaget Dedicare kommunen att mörka uppgifter som rör kostnader för bolagets stafettsocionomer som lett debatt till mångmiljonrullning för skattebetalarna. Foto: GT
I ett mejl uppmanar bolaget Dedicare kommunen att mörka uppgifter som rör kostnader för bolagets stafettsocionomer som lett debatt till mångmiljonrullning för skattebetalarna. Foto: GT
Foto: CSABA BENE PERLENBERGFoto: CSABA BENE PERLENBERG
 Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Konsultjätten uppmanar kommunen att mörka

Publicerad

Göteborgs kommun tyngs av mångmiljonrullningen till dyra så kallade stafettsocionomer. 

Nu vill ett av de största konsultbolagen, Dedicare, få kommunen att mörka för skattebetalarna vad deras socionomer kostar. 

Trots att samma typ av uppgifter bedömdes som offentliga av kammarrätten i Göteborg - så sent som i maj.

– Vi har ingen skyldighet att förklara oss för någon, säger bolagets upphandlingsjurist Pendar Solimani om mejlet som gått till kommunens stadsdelar.

– Förfärande siffror, beskrev den ansvarige politikern Tord Karlsson (S) GT:s avslöjande strax före nyår om mångmiljonrullningen till så kallad stafettsocionomer - dyra konsulter som stadsdelarna tvingas anlita i tider av personalbrist. 

Sju av tio stadsdelar i Göteborg anlitade då socionomer på konsultbasis, med månadskostnader på uppemot 150 000 kronor för en konsult med 40 timmarsvecka. Flera medier har även senare återkommit till frågan om de dyra socionomkonsulterna som Göteborgs skattebetalare får betala.  

Nu vill ett av de granskade och mest anlitade konsultbolagen, Dedicare, att kommunen slutar avslöja för skattebetalarna vad deras konsulter kostar - och vilka konsulterna är. 

Trots att stadsdelen Lundby i Göteborgs kommun så sent som i maj fick bakläxa av kammarrätten då de just försökte hemlighålla bolagets prisuppgifter och namn. Vikten av öppenhet i skattefinansierade verksamheter gick före, konstaterade domstolen och fortsatte: 

"Uppgifterna om konsultens namn och offererade prisuppgifter i avtalet med Dedicare ska därför lämnas ut". 

 

LÄS MER: Stafettsocionomer kostar mångmiljonbelopp varje månad 

 

Konsultchefen lägger på luren

Det är Dedicares konsultchef och "teamledare" Jessica Alarik som nu mejlar till upphandlingsansvariga i stadsdelar i Göteborg om att sluta lämna ut uppgifter till medborgarna. 

Men själv vill hon inte kommentera brevet eller bakgrunden till varför brevet skrivits, utan hänvisar till bolagets upphandlingsjurist om detaljerna.

– Jag tycker att det är bättre att du pratar med vår jurist Pendar Solimani om detta, som känner till avtalen bättre.

Från bolagets sida måste det väl ha gjorts en bedömning om varför man går ut så här till kommunerna, det handlar ju inte bara om juridiken. 

– Kan du prata med vår jurist om detta?

Varför vill ni som bolag att kommunerna inte ska vara öppna i den här frågan?

– Tack för ditt samtal, säger konsultchefen Jessica Alarik och avslutar samtalet.

 

LÄS MER: Lundbys kostnad för stafettsocionomen: uppemot 150 000 kronor i månaden 

 

I brevet till Göteborgs stadsdelars upphandlingsansvariga begär konsultjätten Dedicare att uppgifter ska sekretessbeläggas som rör kostnaderna för deras konsulter.Foto: GT

"Ingenting som jag svarar på"

När GT kontaktar Dedicares upphandlingsjurist Pendar Solimani så är hans svar det direkt motsatta kollegans i Göteborg:

– Det är ingenting som jag svarar på. Jag svarar kring juridiken, säger han och ber att få våra kontaktuppgifter för att bolagets vd ska kommentera. 

Detta kan ske först då vd är tillbaka i tjänst i slutet av augusti, enligt Pendar Solimani som tillägger: 

– Sedan har vi ingen skyldighet att förklara oss för någon.

Vi har även själva sökt Dedicares vd. 

Brevet som Jessica Alarik skrivit inleds med att konstatera att bolaget fått information från flera håll om att avtal och fakturor begärts ut av allmänheten. Hon hänvisar till konkurrensskäl då hon vill att namn på deras konsulter i fortsättningen inte lämnas ut, inte heller konsulternas timpris, deras arbetade timmar, hur långa raster konsulterna tagit och vilka datum som de arbetat. 

"Prisuppgifterna kan, om de blir kända, påverka vår konkurrensförmåga negativt", skriver konsultchefen.

Omsätter över halv miljard

I mejlet som gick ut tidigare i veckan till stadsdelarna i Göteborg hänvisar Dedicare till flera domar då de begär att få stopp på utlämnande av uppgifterna. Däremot nämns inte den senaste kammarrättsdomen, som rörde just Göteborgs kommun och bolaget i maj, där kommunen anmodades att lämna ut uppgifter om pris och konsulters namn efter att först hemlighållit dem.

På frågan om hur det kommer sig att Dedicare ändå uppmanar stadsdelarna att inte lämna ut samma typ av uppgifter säger bolagets upphandlingsjurist, Pendar Solimani, att det alltid handlar om enskilda fall.

Dedicare omsatte enligt senaste årsredovisningen 650 miljoner kronor och beskriver sig som ett framgångsrikt bolag som "hyr ut och rekryterar läkare, sjuksköterskor och socionomer samt annan personal inom vård och socialt arbete"

Verksamheten bedrivs i Sverige och i Norge. 

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER