Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konsultens försvarstal efter stora avslöjandet

Ställde in föreläsning. I går skulle kommunens tjänstemän ha samlats på Burgårdens konferenscenter för att lyssna till Jonas Reinholdsson. Foto: TV4

GÖTEBORG. I fjol betalade Göteborgarna 24 174 kronor för att 64 kommunala tjänstemän skulle kunna gå på en heldagsföreläsning med konsulten Jonas Reinholdsson. Ett nytt utbildningstillfälle skulle ha hållits under måndagen.

- Han ringde själv i morse och begärde att det skulle ställas in, säger Ulla Carlshamre, planeringschef på Stadsledningskontoret.

Rätt till assistans

LSS-lagen trädde i kraft den 1 januari 1994.

Den ger brukarna rätt till bland annat personlig assistans, ledsagarservice, korttidsvistelse utanför det egna hemmet, boende i familjehem eller bostad med särskild service.

Ansvaret för LSS är till största delen kommunernas.

Ord för ord inför dolda kameran

"Tittar man riktigt noggrant på förarbetena till LSS så ser man att den var inte tänkt att tillämpas så extensivt som det har gjorts. Man skulle varit betydligt mer restriktiva."

Tvålhånet

En handläggare berättar om ett fall där en handikappad begärde dubbel bemanning då han duschade, eftersom han blev hal av mycket tvål.

"Jag skulle säga till brukaren att nu är det faktiskt så att när vi duschar dig så erbjuder vi dig en dusch med lite mindre tvål. Du får vara missnöjd med det men vi tänker inte hälla på mer schampo här."

(Åhörarna skrattar)

Semesterresan

En annan handläggare ber om råd i ett ärende där en handikappad man vill ha resurser till en semesterresa.

"Man kan känna att det är lite ogint. Men låt mig då ta en ung vuxen person och så jämför du med befolkningen i allmänhet. Unga vuxna dom är arbetslösa och har svårt att få jobb. Har dom råd? Åker dom på semesterresa?"

Avslöjandet om hur kommuner anlitat konsulter för att komma runt lagen om stöd och service till funktionshindrade har upprört många. Många har också reagerat på Jonas Reinholdssons "skämtsamma" kommentarer om funktionshindrades vanor och livsstilar.

Hans försvarstal kommer i form av ett pressmeddelande: "Jag har som alla andra människor bättre eller sämre dagar".

"Kalla fakta" i TV4 visade med dold kamera hur kommunchefer skrattade åt konsulten Jonas Reinholdssons "skämt" om funktionshindrades krav. De visade hur över hälften av landets hundra kommuner anlitar konsulter som lär ut hur de ska ge avslag till personer med svåra funktionsnedsättningar.

I Göteborgs kommun har konsulten Jonas Reinholdsson anlitats vid två tillfällen - den 17 december 2012 höll han en föreläsning för 64 socialsekreterare och enhetschefer om tillämpningen av lagen för stöd och service till funktionsnedsatta. Det hela kostade skattebetalarna 20 000 kronor, plus 4 174 kronor i resekostnader.

Under måndagen skulle en liknande föreläsning ha hållits på Burgårdens konferenscenter. Men samma morgon ringde han själv och avbokade.

"Jag står för åsikten"

Ulla Carshamre, planeringschef på stadsledningskontoret, menar att företaget "Kommunlex", som Jonas Reinholdsson är vd för, kan ha anlitats även vid tidigare tillfällen:

- Jag kan tänka mig det. Det är möjligt att man inom stadsdelarna har skickat enskilda medarbetare på utbildningstillfällen. Kommunlex har utbildningar inom fler områden och har varit ett företag med gott renommé.

- Nu kommer vi att fråga alla stadsdelar om de har haft upphandlingar från Kommunlex så kanske vi har en klarare bild om någon vecka, säger hon.

GT har försökt att nå Jonas Reinholdsson utan resultat. Han ville heller inte uttala sig i "Kalla fakta".

I pressmeddelandet skriver Reinholdsson att han känner att han "ställts vid massmedias skampåle".

"Jag står för åsikten att assistansen kostar mycket pengar. Man kan diskutera mitt sätt att uttrycka detta och mitt ordval", skriver han i pressmeddelandet.

"Det här är oacceptabelt"

Kommunalrådet David Lega (KD), som själv kan jobba som politiker tack vare personlig assistans, rasar över Jonas Reinholdssons sätt att uttrycka sig:

- Människosynen som det här konsultföretaget har är hemsk. Att man väljer att lägga skattepengar på det här är oacceptabelt.

En annan politiker som reagerar kraftigt på reportaget är Hampus Magnusson (M).

- Det var väldigt motbjudande att se, man blir ledsen. Jag är tveksam till om man överhuvudtaget bör ta in konsulter, det finns anledning att se över alla aktörer, säger han.

Hampus Magnusson sitter som vice ordförande för det sociala området i Göteborgsregionens kommunalförbund.

- Vi får ta ett krafttag inom det här i GR. Det kommer att sättas ljus på den här frågan, ingen tvekan om det.