Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konsulten Gustav tvingas lämna Volvo

AB Volvo säger upp 5 000 konsulter.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

I coronakrisen har AB Volvo kommunicerat att de säger upp cirka 5 000 konsulter i landet. 

En av dem är Gustav Hedelin i Torslanda som är underkonsult och driver ett aktiebolag där han är den enda anställda.

– Det blir ju väldigt abrupt för alla i hela organisationen, ingen visste detta i fredags så det kom som en chock, säger han.  

AB Volvo meddelade under fredagen att de permitterar samtliga anställda i landet, cirka 20 000 personer.

Och på måndagen meddelade de att bolagets cirka 5 000 inhyrda konsulter kommer att sägas upp.

Produktionen står under tiden stilla i kölvattnet av den pågående coronapandemin. 

– Vi har en situation där vi gradvis stänger ner vår produktion. Det handlar om projekt som inte är absolut kritiska. Vi är i ett läge där vi permitterar 20 000 anställda och då ingår till exempel konsultarvoden och den typen av verksamhet, sa Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, på måndagen.

Gustav Hedelin i Torslanda är en av de 5 000 konsulter som drabbas av det nya beskedet, vilket P4 Göteborg först skrev om. 

Han driver ett aktiebolag och fakturerar en större konsultfirma som har avtal med AB Volvo som i sin tur fakturerar dem för hans arbete. 

Gustav Hedelin är en av konsulterna som blir uppsagda från AB Volvo.Foto: Privat

Storföretagen får stödpaket 

Han har arbetat på Volvobolagen till och från sedan 2012 och arbetar just nu med lönsamhetsberäkningar på truckutvecklingen. 

– Det som jag känner mig lite kritisk till är att de tagit det här beslutet så snabbt, utan att fundera på konsekvenserna. Det ger inga bra signaler till konsulter och partners att man ska gå på dagen men när det här blåst över så vill de att man ska komma tillbaka. 

Gustav säger att han utefter de regler som nu finns ändå har förståelse för besluten Volvo tagit. Det som han i stället främst reagerat på är att det stora bolaget, AB Volvo, kan ta del av det statliga stödpaketet samtidigt som det i nuläget inte finns något för småföretagare som han själv.

AB Volvo har kommunicerat att de säger upp 5 000 konsulter i landet.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Lämnade i sticket” 

Att det i nuläget inte finns stödpaket för småföretagare är ett stort problem som han vill lyfta, säger han.  

– Av de system som presenterats hittills så finns det ingen ekonomisk hjälp för oss småföretagare och det är många i det här landet. Stefan Löfven säger att ingen ska lämnas i sticket men vi är just nu lämnade i sticket, säger han. 

Då han inte är anställd av AB Volvo kommer han om det fortsätter likt många andra att stå helt utan inkomst om företaget fortsätter att stå stilla.

– På ett personligt plan så är det inte bra så klart och det kommer bli negativa effekter. Det som ändå är lyckosamt för min del, är att jag ska vara föräldraledig i sommar och höst vilket är planerat. Så personligen är jag inte jätteorolig, förutsatt att min fru får behålla jobbet, säger han. 

TV: AB Volvo stoppar all sin produktion