Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konstnären Annas jättetack till alla kvinnor

Konstnären Anna Lidberg framför sin skulptur – som är ett tack till tidigare generationers kvinnor – i Deje i Värmland.
Foto: PRIVAT
Konstnären Anna Lidberg.
Foto: PRIVAT
Ett 16 meter långt konstverk med texten ”Tack mödrar det gjorde ni bra” sitter på en bro i Deje.
Foto: PRIVAT
En 16 meter lång skulptur på en bro i Deje i Värmland.
Foto: PRIVAT

En 16 meter lång hyllning i svart plast och galvaniserat stål.

Det är konstnären Anna Lidbergs massiva tack till tidigare generationers kvinnor för deras uppoffringar och insatser.

Nu sitter hennes konstverk ”Tack mödrar det gjorde ni bra” monterat på en bro i Värmland

Forsledsbron i Deje i Värmland pryddes med ett stort offentligt konstverk på måndagen. Tre montörer och en bil med lift krävdes för att få det hela på plats.

Den 16 meter långa skulpturen sitter på broräcket nära en gammal kraftstation och består av texten ”Tack mödrar det gjorde ni bra” i stora svarta bokstäver.

Tack till kvinnor

– Det är mitt tack till kvinnor i tidigare generationer för deras uppoffringar. För deras kamp som gör det möjligt för oss att föra vår kamp i dag, säger konstnären Anna Lidberg, 36.

– Det är också ett individuellt tack till kvinnor som stått mig nära. Vi får inte glömma vår historia, säger hon.

Citatet i skulpturen är taget ur den svenska kvinnorörelsens klassiska kampsång ”Befrielsen är nära” från 1974 med text av Margareta Garpe och Suzanne Osten. Den ingick i deras lika klassiska pjäs ”Jösses flickor – Befrielsen är nära!”.

”Vi kan fortsätta kampen”

Anna Lidberg, född i Skoghall i Värmland och bosatt i Stockholm, påpekar att hela versraden i sången lyder ”Och en dag ska barnen säga tack mödrar det gjorde ni bra”. Hon förklarar att hon nu känner sig som ett av barnen som säger tack.

– Tidigare generationers kvinnor genomförde förbättringar. Tack vare dem kan vi i dag fortsätta kampen på områden som klimat, solidaritet och jämställdhet, säger Anna Lidberg.

Hon säger att hon är mycket nöjd med skulpturens placering framför det nedlagda bruket i Deje.

– Miljön och utsikten, allt är väldigt mäktigt. Skog, vatten, himmel och skorstenspiporna från bruket. Hela omgivningen blir en del av konstverket, säger hon.

Satte i gång samtal

Det var ingen officiell invigning av konstverket på grund av covid-restriktioner. Anna Lidberg berättar att under monteringen stannade bilar till på bron, cyklister och fotgängare kom fram och pratade. Hon säger att hon uppskattade samtalen – särskilt när en kvinna talade om hur kvinnliga arbetare på bruket hade startat en förening.

– Folk berättade historier för varandra. Det är kul att konstverket redan får människor att prata om sin historia, säger Anna Lidberg.

Tidigare versioner av konstverket har visats på festivalen Stockholm Music and Arts, på Värmlands museum och på Alma Löv museum i Sunne.