Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maskerade män bar i väg konstverk värt halv miljon

Glaskonstverket ”Precious Cargo” – värt 600 000 kronor – har stulits från Stenpirens resecentrum i Göteborg.
Glaskonstverket ”Precious Cargo” av Bertil Vallien har stulits från Stenpiren i Göteborg.
Foto: Johanna Waak/GT
Konstverket utanför Göteborgsoperan stals 2014.
Foto: LENNART REHNMAN
Foto: Johanna Waak

Glaskonstverket ”Precious Cargo” – värt 600 000 kronor – har stulits från Stenpirens resecentrum i Göteborg.

Skulpturen är skapad av konstnären Bertil Vallien och är det senaste i raden av hans verk som stulits genom åren.

– Det finns en övervakningsfilm som tagits vid det här tillfället, då två maskerade personer ses bära i väg med konstverket, säger Kristian Lantz, presskommunikatör på Västtrafik.

Mannen bakom verket, som föreställer en båt, är den världskände glaskonstnären Bertil Vallien.

Glasskulpturen försvann från sin piedestal inne på Stenpirens resecentrum sent på kvällen den 22 juli i år, enligt Västtrafik.

– Det stämmer att konstverket är stulet. Givetvis är det någonting vi ser allvarligt på. Det är väldigt tråkigt, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.

Fångades på film

Händelsen fångades på film.

– Det finns en övervakningsfilm som tagits vid det här tillfället, då två maskerade personer ses bära i väg med konstverket. Man har hjälpts åt för att få ut det, säger Kristian Lantz, presskommunikatör på Västtrafik.

Och det är inte första gången som verket stjäls. Det stod tidigare utanför Göteborgsoperan – där glasskulpturen stals i maj 2014.

– Det känns fruktansvärt tråkigt att den stjäls igen. Det är ju en stor pjäs som väger 100 kilo. Jag har svårt att förstå hur man bara kan bära i väg med en sån där från en offentlig plats, säger konstnären själv, Bertil Vallien.

Verket donerades till Göteborgs stad av handelsföretaget Ekman & co i samband med deras 200-årsjubileum 2002.

– Den här skulpturen har unika inslag och går inte att återskapa så jag hoppas verkligen den kommer tillrätta, säger 81-årige Vallien, landets kanske mest kände glaskonstnär.

Enligt Göteborgs stads park- och naturförvaltning är verket värderat till 600 000 kronor (år 2016) och också försäkrat till dess fulla värde.

Adam Jebnon jobbar inne på Stenpirens resecentrum.
Foto: Johanna Waak

Adam Jebnon jobbar som mobilreparatör inne på Stenpirens resecentrum. Han berättar att många kunder undrar vart konstverket tagit vägen.

– Det var en kund som uppmärksammade mig på att den saknades. Det är mystiskt. Det har alltid varit en trygghet att den legat där och man tänker att det är omöjligt att ta den. Jag visste inte att den var så värdefull och det är tråkigt när sånt här händer. Det har varit en del människor som både varit besvikna och ledsna över att den är borta, säger han.

Bertil Vallien, konstnären.
Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

Konstnärens verk har stulits tidigare

Flera av Valliens verk har stulits tidigare.

2017 stals ett av Valliens verk, värt 175 000 kronor, från ett konstgalleri i småländska Lessebo samt ett från ett hotell i Lund. Vid det tillfället hittade polisen konstverket hos en man som sedan ställdes inför rätt.

2018 stals en glasbåt av Vallien, värd två miljoner kronor, från ett hotell i Lund. 

Den återlämnades av tjuven efter en veckas tid. Mannen dömdes sedan till 3 månaders fängelse för stölden.