Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konstbråk om students nakenbilder

Snövit Hedstiernas examensarbete – som bland annat består av en fotoserie där kvinnor tittar på sina egna kön i en spegel – har väckt debatt på Valands konstskola.
Foto: Snövit Hedstierna

Konststudenten Snövit Hedstierna, 33, har som examensprojekt fotograferat 50 kvinnor som tittar på sina egna kön i speglar.

Nu upplever hon att Valands konsthögskola i Göteborg har försökt stoppa och censurera hennes bilder.

– Jag har bland annat uppmanats att fokusera på androgyna kroppar, och välja ut bilder med kvinnor som har kort hår eller väldigt små bröst, säger Snövit Hedstierna.

Ska vad som helst vara tillåtet inom konst?

Konstskolestudenten Snövit Hedstiernas examensverk "Practices of Looking" har väckt debatt internt på Valands konsthögskola, som är en del av Göteborgs universitet.

Examensarbetet består bland annat av en fotoserie där 50 kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund tittar på sina egna kön i en spegel. De flesta av dem är nakna på bilderna. Ytterligare en del av projektet är ett ljudverk där Snövit Hedstierna vävt samman kvinnornas berättelser kring sina egna kön, en tredje del är en grupp-performance med koreografi hämtad från vilka positioner kvinnorna på bilderna står i då de tittar på sina kön.

Känner sig motarbetad

– Jag har känt påtryckningar från skolan under hela det här projektet. Jag har till exempel behövt oroa mig för att inte bli godkänd, säger Snövit Hedstierna som anser att lärare på skolan har motarbetat henne.

När Valands konsthögskolas avgångselever nu ska visa sina verk på Göteborgs konsthall känner Snövit Hedstierna dessutom att skolan ha påverkat vilken del av verket hon får ställa ut.

– Det här är en konflikt som har pågått länge och som sedan har utmynnat i en utdragen process där jag på flera sätt har fått subtila varningar eller hintar om att jag kanske inte får ställa ut och inte själv får välja vilka tre bilder som bäst representerar innehållet i min serie om 50, säger Snövit Hedstierna.

Känner sig censurerad

Hon berättar även att hon har upplevt att skolan har haft synpunkter på verkets utformning, och att hon uppmanats att censurera sina bilder genom att kapa bort kroppar och klippa ut personer som klippdockor.

– Jag har bland annat även uppmanats att fokusera på androgyna kroppar, och välja ut bilder med kvinnor som har kort hår eller väldigt små bröst. Pojkaktiga kroppar, säger Snövit Hedstierna.

"Då blir det ju genast porr"

Hon berättar även att hon har upplevt det som kränkande att lärare har ifrågasatt hur hon som kvinna kan skapa ett sådant här verk.

– Min huvudlärare har ifrågasatt hur jag som kvinna kommer att kunna försvara om någon heterosexuell man går in i ett galleri och blir kåt och får stånd, "då blir det ju genast porr", sade hon, berättar Snövit Hedstierna.

Varför ska man vilja titta på sitt eget kön?

– För att det är en del av ens kropp, och man har rätt till sin egen kropp. Vi så kallade kvinnor får lära oss att man kan sälja sitt kön, att man kan bli våldtagen, att man måste passa sig för att inte utmana, att något hemskt ska hända en på grund av det kön man råkar vara född med. Jag vill med verket belysa om vår egen rätt och behov att titta på våra egna kön, av egen lust, vilja och med vår egen blick samt att det finns en dold historia i kvinnors sätt att se på sina egna kön som inte väldigt många har uppmärksammat inom bildkonsten.

"Det här är en icke-fråga"

Expressen.se har sökt representanter från Valands konsthögskola utan framgång. Till Göteborgs-Posten säger dock en av beslutsfattarna kring examensprojektet, professor Jason Bowman, att det hela är en storm i ett vattenglas:

– Det här är en icke-fråga. Fakta är att Snövit kommer att visa fotografier av människor som undersöker sina genitalier så jag förstår inte vad problemet är, sade Bowman till GP under tisdagen och påpekade även att man under onsdagseftermiddagen träffade Snövit för att bestämma var och hur bilderna skulle hänga.

Har spridit osäkerhet bland eleverna

Snövit kommer alltså att få hänga ut tre av de 50 bilderna. Hon kommer att få visa sin performance en gång, vilket är betydligt mindre än vad hon hoppats på.

Nils Skalegård, som är klasskamrat med Snövit Hedstierna, har följt konflikten och har en annan uppfattning än Jason Bowman om hur händelseförloppet har förflutit:

- Situationen har skapat en rädsla och osäkerhet bland eleverna för att sticka ut, och man kan verkligen undra om den fria konsten är hotad på skolan, säger han till GP.