Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fruktar att branschen inte kan återhämta sig”

Sanna Nielsen om debatten kring förutsättningarna för nöjesbranschen under pandemin.
Lotta Nibell, vd för Got Event.Foto: MARIA EKMAN
Sarah Dawn Finer.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Pernilla Wahlgren.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Evenemangsbranschen är i total kris till följd av covid-19 och nu riktas kritik mot regeringen från allt fler håll.

– Det här berör så oerhört många människor och jag fruktar att branschen kanske inte kan återhämta sig, säger Lotta Nibell, vd på Göteborgs evenemangs- och arenabolag Got Event.

– De ansvariga verkar inte fattat nånting. Det finns ingen konsekvens i besluten, säger artisten Ebbot Lundberg.

Konsert-sommaren i Göteborg såg ut att bli fantastisk med nio utsålda Ullevikonserter. Men spelningarna med bland andra Håkan Hellström, Iron Maiden och Rammstein är nu framflyttade till nästa sommar och pandemin har förändrat rekordsommaren till krissommaren.

– Vi har ju i stort sett inga intäkter vilket givetvis får stora konsekvenser. Inte minst för alla timanställda som tas in vid de stora evenemangen. Det handlar om runt 600 personer, många av dem är studenter och nyanlända.

Vill ha akut stöd

– Men den här krisen slår ännu mycket hårdare mot ett stort antal företag och deras anställda som inte får in några intäkter. Det handlar inte bara om artisterna utan alla som arbetar med till exempel scenbyggen och teknik.

Nibell och ett antal andra tunga företrädare för branschen har skrivit kritiska debattartiklar där man efterlyser akuta stöd och en tidsplan för en återstart av evenemangsbranschen. 

– Jag och många andra i branschen har saknat en dialog om detta. Nu har en sådan kommit igång men i andra länder, till exempel Storbritannien, hade man med företrädare för branschen redan från början, säger Lotta Nibell.

Hon poängterar att det inte bara är att trycka på en knapp för att få i gång eventbranschen när pandemiläget förbättrats. Det handlar om månader, ibland år, av förberedelser med ett stort antal yrkesgrupper inblandade.

Kan lämna branschen

– Så jag fruktar att branschen får mycket svårt att återhämta sig. Många tvingas söka andra inkomster och kommer troligtvis inte tillbaka.

Ebbot Lundberg är kritisk till en del av rekommendationerna från ansvariga kring pandemin.Foto: SVEN LINDWALL

Ebbot Lundberg saknar spelningarna han skulle ha haft i sommar.

– Självklart, men det är inte på nåt sätt synd om mig. Jag klarar mig och har haft en väldigt kreativ sommar. Men jag lider med alla i branschen som står utan jobb. Det är så oerhört många inblandade som saknar försörjning i dag.

Sångaren saknar konsekvens i besluten kring covid-19.

– Tågen och bussarna rullar, fullastade flyg lyfter, men man får inte ta in mer än 50 i en lokal där nån ska uppträda. Jag fattar ingenting.

– Alltså, att man ställer in arenaspelningar och festivaler är fullständigt självklart men man hade inte behövt slå ut en hel näring. 

Velat ha 150-gräns

Lundberg menar att konsekvenserna för branschen hade blivit betydligt lindrigare om man tillåtit 150 personer i stället för 50.

– Men de ansvariga tar inte kulturbranschen på allvar. Man tycker väl att det inte är synd om såna som har kul på sina jobb. 

Dialogen mellan ansvariga och branschen i Sverige har dock kommit i gång de senaste veckorna. Detta efter den svidande kritik Jonas Gardell levererade i en artikel på Expressen kultur. Gardell krävde där kulturminister Amanda Linds avgång. 

Ullevikonserter – inte 2020.Foto: JONAS LINDSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vill ha bort ministern

Gardell är kritisk till strategin för att bekämpa pandemin i Sverige. Han ifrågasätter det faktum att till exempel Gekås i Ullared kan ta emot tusentals besökare medan totalförbud råder att arrangera konserter och andra evenemang.

Två företrädare för branschen, Petra Kauraisa och David Granditsky, har sammanställt de ekonomiska effekterna av detta i samarbete med bland andra Got Event.

Det är en del svindlade siffror i sammanställningen.

Evenemangen i Sverige genererar totalt 414 miljarder och sysselsätter cirka 90 000 personer. För Göteborgs del omsätter evenemangen bara under sommaren runt sju miljarder kronor. 

1 juni–31 augusti 2020 beräknar arrangörer och turnéproducenter anslutna till Svensk Live flytta eller ställa in drygt 3 000 föreställningar vid enskilda konserter och festivaler. 

– Många hade kunnat genomföras om de ansvariga använt lite sunt förnuft. Folk behöver underhållning, i synnerhet i tider som dessa. Det kan aldrig bli detsamma att streama, säger Ebbot Lundberg.

Kulturminister Amanda Lind har lovat branschens företrädare något slags svar.

Hon har tidigare kommenterat kritiken mot TT: 

– Jag lyssnar på allt som sägs, jag tar till mig av konkreta förslag. Men jag har från dag ett varit fullt engagerad med att driva kulturens och idrottens villkor, sa hon då.

Amanda Lind: ”Jag tycker det är bra att olika artister och aktörer gör sin röst hörd”.

Kändisarnas kritik mot kulturministern

Bland artisterna som också har kritiserat villkoren för nöjesbranschen, under pandemin, finns Sarah Dawn Finer och Pernilla Wahlgren. 

– Gardells krönika var så bra skriven och välformulerad. Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då! Jag förstår att det är en konstig tid och svårt för oss alla. Stäng ner alla restauranger, badstränder och biografer. Varför får de ha öppet och inte vi? Det är jättekonstigt, säger hon till Aftonbladet. 

 

Dawn Finer stämmer in i kritiken och har skickat ett kravbrev till inrikesminister Mikael Damberg: ”Önskemålet är att försöka nå ett gemensamt mål eller en gemensam förståelse i hur man både följer och skapar specifika regler och lagar som både hindrar smittspridningen bäst, men också ger en möjlighet för kulturens alla yrkesgrupper att överleva denna situation och skapa så säkra evenemang så möjligt. Och mer. Återkom gärna om möjlighet finns”, skriver hon enligt Aftonbladet.