Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konkurrensverket inleder granskning av P-bolaget

Maria Stenström.
Maria Nemeth, amerikansk konsult, anlitades av kommunala P-bolaget i Göteborg. Hon har fakturerat 1 079 arbetade timmar.Foto: Elin Jönsson
Namnunderskriften på miljonavtalet för konsulten.Foto: GT
Maria Stenström arbetsbefriades som vd för Parkeringsbolaget i Göteborg.

Konkurrensverket inleder en granskning av Parkeringsbolagets anlitande av konsulter – däribland den amerikanska coachen Maria Nemeth. 

Det sker efter att GT kunde avslöja att Nemeth flugits in till Göteborg i strid med avtalets regler och att hon anlitats för 1079 arbetade timmar.

Trots att hon under samma tid bara varit i landet vid fyra tillfällen. 

Redan 2012 bötfällde Konkurrensverket Parkeringsbolaget i en annan uppmärksammad konsulthärva. 

Det är på eget initiativ som Konkurrensverket nu inlett en granskning av hur Parkeringsbolaget i Göteborg anlitat sina många konsulter.

Särskilt är det omständigheterna kring hur den amerikanska konsulten Maria Nemeth anlitats som ska granskas, men man kommer inte stanna där.

– Just nu tittar vi dels på den amerikanska konsulten, då det är det som har uppmärksammats, men även i övrigt om allt har gått rätt till. Vi är i ett väldigt tidigt stadium, och vi får se var vi landar, säger Alexander Albrecht, föredragande hos Konkurrensverket.

Det är Parkeringsbolagets arbetsbefriade vd Maria Stenström som skrivit under avtalen för den kalifornienbaserade stjärncoachen Maria Nemeth, känd från bland annat Oprah Winfreys tv-show. 

GT:s granskning har bland annat visat att Maria Nemeth specialbehandlats av bolaget då hon fått första klassbiljetter, flygresor och hotellnätter betalade för sig själv och sin partner, tillika assistent. 

I strid med stadens avtal.

Parkeringsbolagets vd har även uppgett att hon slutit ett avtal med den amerikanska konsulten ”bakom” kommunens upphandlade avtal, baserat på timmar, som skulle förklara det stora antalet timmar den kalifornienbaserade konsulten fakturerat bolaget utan att vara i landet. 

Ett tidigt stadium

Än så länge har Konkurrensverket begärt in de upphandlade ramavtal som finns hos Göteborgs stad. Vanligtvis går myndigheten sedan vidare med att sända frågor till den granskade. 

Det är inte första gången den arbetsbefriade vd:n Maria Stenströms anlitande av konsulter granskas av Konkurrensverket. 

2012 granskades, och klandrades, Parkeringsbolaget för en annan konsulthärva. Då utdömde Konkurrensverket en så kallad upphandlingsavgift. 

Via advokatbyrå

Då var det SVT:s lokala program Västnytt som avslöjade en serie missförhållanden vad gällde hur Parkeringsbolagets vd Maria Stenström anlitat en konsult hon hade nära personliga band till.

Genom att anlita konsulten via en advokatbyrå försvårades upptäckten av missförhållandet.  

Och enligt Alexander Albrecht vid Konkurrensverket kan tidigare ”försyndelser” spela in i bedömningen då man väljer att inleda nya granskningar. 

– Det är klart att sådant spelar in då vi gör en bedömning, säger Alexander Albrecht.

– När vi kollar på de tips som kommer in så tittar vi också om det har funnits tidigare problem med samma myndighet eller om det är ett beteende som är spritt på något vis eller bara är en enskild situation.

Arbetsbefriad till nyår

Efter händelsen 2012 avslutades allt samarbete mellan Parkeringsbolaget och den aktuella konsulten, som vd Maria Stenström haft kontakt med under lång tid och även i samband med tidigare tjänster. Men för några år sedan återkom konsulten till bolaget.

GT kunde häromveckan avslöja att vd Maria Stenström både varit på skidsemester med konsulten och deltagit på segeltävlingar samtidigt som hon tecknat miljonavtal med honom på nytt. 

Nu utreder en extern konsultfirma på Göteborgs stads whistleblowerfunktions uppdrag bland annat hennes relationer till tre konsulter. Den amerikanska konsulten Maria Nemeth och den långvarige vännen som var i fokus 2012 är två av de konsulter som utreds.

Maria Stenström arbetsbefriades som vd efter att ett tips inkommit till stadens whistleblowerfunktion. Därefter har bolagets styrelse enhälligt förlängt arbetsbefrielsen till, som längst, nyår.

Beslutet att inleda en granskning fattades av Konkurrensverket den 5 november. 

Sedan tidigare pågår också en granskning hos Konkurrensverket av Parkeringsbolagets hantering av en egen mobilapp, som nu delas också med Mölndals kommun.

Christer Svärd är vd för kommunala fastighetsbolaget Higab och den som tagit över Maria Stenströms roll under arbetsbefrielsen. 

Han vill inte föregå granskningens resultat.

– Vi tycker det är bra att det pågår en granskning och vi är öppna och transparanta med allting, säger Christer Svärd. 

GT söker Maria Stenström.

Detta har hänt i P-bolagshärvan

9 oktober: En enig styrelse i Parkeringsbolaget arbetsbefriar vd:n Maria Stenström och en hög chef inom bolaget. Detta efter att en anmälan gjorts till stadens whistleblowerfunktion som bedöms mycket allvarliga och handlar bland annat om nära relationer till tre namngivna konsulter. Maria Stenström nekar till alla anklagelser.

10 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström inte talade sanning då hon uppgav att hon inte varit delaktig då en av de mest anlitade konsulterna fått uppdrag. Tvärtom hade hon både beställt hans tjänster och skrivit under avtalen. Samtidigt kunde GT avslöja att Maria Stenström både varit på skidsemester tillsammans med konsulten och umgåtts privat i samband med seglingstävlingar i Lysekil i augusti.

11 oktober: GT kan avslöja hur de inblandade i härvan börjar sopa undan spåren på sociala medier. Bilder och inlägg som visade hur chefen och den mest anlitade konsulten umgåtts privat på Västkusten ”försvann”.

16 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström anlitat sin favoritcoach Maria Nemeth från USA med högst förmånliga villkor. Hon har flugits in till Göteborg på Parkeringsbolagets bekostnad, fått hotell och första klass-biljetter på tåget för kommunens pengar - trots att kommunens regler och avtal både säger nej till kortare flygresor och att konsulters omkostnader tas av kommunen. Ett misstag, enligt Maria Stenström, som uppgett att kostnaderna skulle fakturerats i efterhand.

20 oktober: GT kan avslöja att den amerikanska konsulten, med Kalifornien som bas, fakturerat Parkeringsbolaget för 1079 arbetstimmar. Det skulle innebära att hon under mindre än ett och ett halvt år skulle ha ägnat sex och en halv månads heltidsarbete åt det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Trots att hon bara vid fyra tillfällen, under samma period, befunnit sig i Sverige. Maria Nemeth själv sa sig ingenting känna till om överenskommelsen med Parkeringsbolaget.

Maria Stenström uppger att hon inte kan avgöra rimligheten i timmarna.

22 oktober: Styrelsen för Parkeringsbolaget fattar ett enhälligt beslut om att förlänga arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och en hög chef i bolaget till, som längst, årsskiftet. Bakgrunden är att utredningen genom revisionsbyrån KPMG drar ut på tiden.

26 oktober: GT kan avslöja att VD:n tog betalt av Parkeringsbolaget då hon assisterade under sin amerikanska favoritcoach kurser i Stockholm. Det ska finnas ett avtal dem emellan, bakom kommunens upphandlade avtal, berättade Maria Stenström.

31 oktober: GT avslöjar Maria Stenströms okända rådgivare: en två gånger sparkad kommunal direktör som fick gå under muthärvan i Göteborg.