Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Konditori i Trollhättan säljer bajsbakelse

Här är bajsbakelsen som säljs på konditori Ritz i Trollhättan.
Foto: Privat

GÖTEBORG. På konditori Ritz i Trollhättan kommer man den här veckan sälja en bajsbakelse.

Och det gör man för att lyfta det faktum att Trollhätteborna spolar ner 33 ton skräp och kemikalier i toaletterna.

– Vissa tycker att det är skitäckligt, säger konditorichefen Anders Lindholm.

Det är Trollhättan Energi som ligger bakom satsningen och den grundas i att man vill uppmärksamma FN:s officiella Världstoalett dag som äger rum på torsdag den 19 november.

Tillsammans med konditori Ritz kommer man därför samarbeta med försäljningen som går under namnet "en skitgod bakelse". En bakelse som består av sockerkaka, vaniljgrädde, chokladmousse och hallonsylt.

Skänker pengar till ideell förening

– Vi hoppas att kunderna förstår innebörden och att vi gör det för miljön. Budskapet är att man ska ha förståelse över vad som ska åka ned i toaletten och att resten ska källsorteras, säger Anders Lindholm.

Både Trollhättan Energi och konditoriet kommer skänka tre kronor var för varje såld bakelse till den ideella föreningen Toaletter Utan Gränser.

– Vi hade ett liknande koncept samma vecka ifjol. Totalt gjorde vi runt 500 bakelser då. Vi räknar med bra försäljningen även i år, men vi har inget resultatinriktat mål, säger han.

Hur tolkade kunderna budskapet förra året?

– Vissa tycker att det är skitäckligt. Men de flesta förstår varför vi gör det och att det går till välgörande ändamål.

Vill hjälpa FN i deras arbete

– Att Trollhätteborna spolar ner så mycket skräp är en anledning. Men vi vill också belysa FN:s arbete. Att det finns så många människor i världen som saknar riktig toalett.