Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Komvuxutbildningen läggs ner – lärarfacket kritiskt

Komvux i Lilla Edet har lagts ner eftersom kommunen måste spara pengar. Foto: HÅKAN WIKSTRÖM

Lilla Edets kommun måste spara pengar.

Därför har man bland annat besluta att lägga ner vuxenutbildningen, komvux, i kommunen.

Nu riktar Lärarnas riksförbund kritik mot processen bakom beslutet, skriver Ttela. 

– Det har inte funnits någon samverkan eller dialog med varken personal eller fack inför det tagna beslutet, säger Nina Auinger Rippe, huvudskyddsombud i Lärarnas riksförbund till tidningen.

Lilla Edets kommun har en minusprognos på åtta miljoner kronor för hela året. För att sänka utgifterna ska Individnämnen i kommunen bland annat lägga ner vuxenutbildningen, komvux.

Tanken är att utbildningsplatserna ska köpas in av en annan kommun.

Nämnden beslutade om nedläggningen av utbildningen den 11 juni i år.

Lärarnas riksförbund berättar för Ttela att de inte vill kommentera själva beslutet, men man riktar hård kritik mot processen bakom beslutet.

– Det har inte funnits någon samverkan eller dialog med varken personal eller fack inför det tagna beslutet, säger Nina Auinger Rippe, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Lilla Edet till tidningen.

Hänvisar till lagen

Lärarnas riksförbund hänvisar till att arbetsgivaren enligt Medbestämmandelagen är skyldig att informera och förhandla med facken innan man genomför så stora förändringar. Detta för att de skulle haft möjlighet att delta i beslutsprocessen.

Individnämndens ordförande i Lilla Edet, Zara Blidevik, M, säger till Ttela att hon har full förståelse för fackets reaktion.

– I den bästa av världar kan man önska att informationen hade gått ut bättre. Det är dock inte förrän nu vi går in i processen där större delen av frågorna LR ställde besvaras. Vi har komvux verksamhet i egen regi året ut och under hösten kommer processen ske i enlighet med lagar och samverkansavtal precis som det ska gå till, säger Zara Blidevik till tidningen.