Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kompisen ordnar en minneskonsert

Hedrar Pelle. Mirre Sennehed ordnar en minneskonsert för Pelle Nordkvist.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Mirre Sennehed, 27, har tagit initiativ till en minneskonsert för den mördade Pelle Nordkvist.

- Pelle blev utsatt för ett hatbrott. Konserten ska hedra honom och uppmärksamma det fördomsfulla våldet, säger hon.

Minneskonserten äger rum lördagen den 15 mars på Jazzhuset i Göteborg. Alla inblandade jobbar ideellt och pengarna från entrén går till organisationen Friends som jobbar mot mobbning.

Ett flertal föreningar, organisationer och enskilda personer står bakom konserten.

Mirre var en god vän till Pelle och de umgicks i samma kretsar. Men kvällen han mördades var hon på ett födelsedagskalas.

Kallades Pelle-pop

- Många av hans vänner är punkare eller hårdrockare men han själv hade poppare-stilen. Pelle-pop kallades han av oss.

Idén om en minneskonsert föddes ganska snart efter mordet. Men sorgen efter Pelle var förlamande så planerna lades på is tills nu, inte minst med hänsyn till hans anhöriga.

- Men vi kan inte ha en minneskonsert om vi inte kan ha en debatt om varför Pelle mördades. De som tillhör subkulturer har inget skydd av lagen. Hade Pelle varit mörkhyad, muslim eller homosexuell hade gärningsmannen kunnat dömas för hatbrott.

"Ta avstånd från våldet"

- Vårt samhälle måste ta avstånd från våldet. Visst kan man reta sig på att någon ser annorlunda ut, det får man tycka, men att gå från det till att bruka våld mot den personen är inte tillåtet.

De band och artister som hittills har tackat jag att uppträda på minneskonserten är Troublemakers, Demonen, Cinemascape, Eddie Wheeler, Bossa Machine och Johan Lundahl.