Bo Carlsson (C), kommunalråd i Vänersborg har fällts för att ha grävt upp en fornlämning. Foto: CENTERPARTIET NORRA ÄLVSBORGBo Carlsson (C), kommunalråd i Vänersborg har fällts för att ha grävt upp en fornlämning. Foto: CENTERPARTIET NORRA ÄLVSBORG
Bo Carlsson (C), kommunalråd i Vänersborg har fällts för att ha grävt upp en fornlämning. Foto: CENTERPARTIET NORRA ÄLVSBORG
En bild som ska visa fornlämningen efter grävandet. Foto: PRIVATEn bild som ska visa fornlämningen efter grävandet. Foto: PRIVAT
En bild som ska visa fornlämningen efter grävandet. Foto: PRIVAT

Kommuntopp grävde upp fornlämning

Publicerad

Den centerpartistiske toppolitikern Bo Carlsson grävde upp en fornlämning med anor tillbaka till medeltiden – med en grävmaskin.

Nu har han fällts för brott mot kulturmiljölagen.

– Jag kommer inte gräva på det viset igen. Aldrig någonsin, säger kommunalrådet i Vänersborg.

Det var i fjol som GT kunde avslöja att Bo Carlsson, centerpartistiskt kommunalråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Vänersborg, blivit polisanmäld av länsstyrelsen för att med grävmaskin ha förstört 120 kvadratmeter av en fornlämning – på hans egen mark.

En bild som ska visa fornlämningen efter grävandet.Foto: PRIVAT

Det var efter tips från allmänheten som länsstyrelsen inspekterade resterna av fornlämningen. Enligt den aktuella handläggaren hade fornlämningen fått "oåterkalleliga skador". Enligt samme handläggare var det ett känt faktum att fornlämningen fanns där.

–  Det är någon gång i år som fastighetsägaren har tagit dit grävmaskiner och grävt i fornläggningen utan tillstånd och även kört i väg jordmassor från fornlämningen, sa handläggaren Niklas Ytterberg.

– En storm i ett vattenglas, kommenterade Bo Carlsson själv saken när det begav sig.

Grävde upp fornlämning

Nu har han fällts för brott mot kulturmiljölagen. Han har fått ett så kallat strafföreläggande, vilket är en sorts enklare dom för bötesbrott. Det innebär att saken inte behöver gå till åtal om den tilltalade godkänner föreläggandet. Vilket Carlsson har för avsikt att göra.

–Det är bara att acceptera det. Jag har inte satt det på pränt, men jag kommer med all säkerhet göra det. Även om det inte är gjort i en formell mening, säger han

Påföljden blir böter, säger Bo Carlsson själv, som inte kan ange någon exakt summa.

Vad tänker du om det som hänt?

– Jag tänker att det har fått väldigt stora proportioner. Det har skrivits spaltmeter om att vi kört bort grejer från området men vi har inte kört bort något. Allt som fanns finns kvar där.

Bo Carlsson har nu fällts för att ha grävt upp fornlämningen.

Fast det handlar ju om att du har förstört området?

– Det finns inget som är förstört. Och det har jag hur många bevis på som helst. Det fanns inget att förstöra i ytskiktet som vi pratar om.

Fast enligt anmälan var det "oåterkalleliga skador". Det rimmar illa med din beskrivning.

– Nej, men det var inga oåterkalleliga skador, säger Bo Carlsson.

Handläggaren: "Oåterkalleligt"

Bo Carlsson (C), kommunalråd i Vänersborg.Foto: VANERSBORG.SE

Niklas Ytterberg, handläggaren på länsstyrelsen, sa så här i fjol:

 – Det är oåterkalleligt, har man gjort ett ingrepp så kan man inte ställa tillbaka och komma till rätta med det.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunalråd grävde upp fornlämning

 

FORNLÄMNINGAR

För att en lämning ska vara automatiskt skyddad enligt kulturmiljölagen ska det röra sig om en lämning efter människors verksamhet under forna tider, som har tillkommit genom äldre tiders bruk och som är varaktigt övergiven. Lämningen behöver dessutom ha tillkommit före år 1850.

Men det finns också möjligheter för länsstyrelser att besluta om att fornlämningsförklara även yngre lämningar om det finns särskilda skäl med hänsyn till dess kulturhistoriska värde.

Den som förstör eller gör ingrepp mot en fornlämning utan tillstånd kan dömas för brott mot kulturmiljölagen till böter eller i särskilt allvarliga fall också till fängelse.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER