Kommunstyrelsen: Budgeten olaglig

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: PRESSBILD
Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Göteborgs stads budget för 2020 är olaglig, har kommunstyrelsen slagit fast.

Det rapporterar GP.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt när man blandar ihop politiken och juridiken, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, till tidningen.

Bakgrunden är ett överklagande till kammarrätten som lämnades in efter att det beslutats att alliansens budget skulle styra Göteborg 2020.

Bakom överklagandet stod Roger Höög, styrelsemedlem i AB Framtiden för Vänsterpartiet, samt Johan Svensson, politisk sekreterare i kommunstyrelsen för Vänsterpartiet.

De reagerade nämligen på en del av budgeten som ger AB Framtiden i uppdrag att införa trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken.

De ansåg att man inte kan använda hyresgästernas pengar på ett sådant sätt, skriver GP.

Budgeten underkändes

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen om yttrandet till förvaltningsrätten och underkände då budgeten för 2020. Till Vänsterpartiet och Miljöpartiets yrkande ställde sig även Socialdemokraterna.

Daniel Bernmar, vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg, berättar för GP att hyresgästernas pengar inte ska användas till att sköta regionens uppgifter.

”De klagande anser att detta strider mot gällande rätt”, står bland annat i yttrandet.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, är inte nöjd.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt när man blandar ihop politiken och juridiken. Det Vänsterpartiet nu gör är att man saboterar den här processen, säger han till GP och tillägger att budgeten redan förklarats laglig av stadsledningskontoret.