Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunpoet ska dikta om Tranemo – för 900 000 kr

Krismöte i kommunen efter kritikstormen.
”Nu har projektet bara varit i gång i tre veckor och överlag så känns det som att jag blivit väldigt väl bemött. Alla som jag kontaktat har varit välvilligt inställda”, säger poeten Jimmy Alm.
Foto: Tranemo kommun / Tranemo kommun
Tranemo kommun.
Foto: Google street view

För första gången någonsin har Tranemo en egen kommunpoet.

Jimmy Alm har fått uppdraget att skriva poesi om kommunen. Projektet finansieras genom 900 000 kronor i statligt bidrag från Konstnärsnämnden.

Men idén väcker kritik.

– Jag förstår att det väcker reaktioner hos människor. Konst och kultur gör det generellt, säger han.

I somras stod det klart att Tranemo har fått en egen poet, som under ett års tid ska skriva dikter om kommunen utifrån ”vitt skilda perspektiv, hålla skrivkurser och bjuda in gästkonstnärer till att tolka kommundikterna”, enligt ett pressmeddelande.

– En kommun är visserligen den vanliga kommunala verksamheten, men det är också så väldigt mycket mer. Den är alla företag, alla föreningar, alla kommuninvånarna och deras drömmar, förhoppningar, frustration och ilska, säger poeten själv, Jimmy Alm.

Och kanske finns det redan nu skrivstoff på temat frustration och ilska. För sedan SVT Nyheter Väst först skrev om satsningen förra veckan lät känslorna inte vänta på sig – inte minst gällande den beviljade bidragssumman på närmare 900 000 kronor. 

”Tänk om kommuner kunde vara lika entusiastiska över att satsa på skolan som de verkar vara när det gäller kommunpoeter”, skriver Anela Murguz i en ledare i Borås Tidning.

”Man skulle kunna tro att en kommunalanställd poet är ett skämt. Ett halvskojigt skämt ungefär 500 år efter det att hovnarrarna avskaffades. Men det är inget skämt. Det är ett tecken på småskaligt vansinne”, skriver Aftonbladets kolumnist Lena Mellin.

”894 000 kronor av dina och mina skattepengar går till att en poet ska dikta om Tranemo under ett år. Suck. När ska politikerna lära sig att satsa på det viktigaste – och strunta i tramset?”, skriver Bulletins Carolin Dahlman i en krönika.

”Fullt rimligt att diskutera”

Jimmy Alm kan till viss del förstå debatten.

– Jag förstår att det väcker reaktioner hos människor. Konst och kultur gör det generellt. Hela projektet är ett experiment, och det som är nytt väcker vanligtvis också reaktioner. Det är fullt rimligt att diskutera hur vi ska använda våra gemensamma pengar, och om vi ska ha kultur eller inte, säger han.

Samtidigt tycker han det är uppfriskande att den här typen av stöd går till landsbygden, ”ur perspektivet att en väldigt stor andel av pengarna gått till städer”. Han poängterar också hur projektet kom till:

– Jag har inte fått anställning som kommunpoet. Det var en idé som dök upp när jag blev anlitad av kommunen att genomföra ”Dikta dig”, riktad till Tranemo kommuns invånare, när det nya kulturhuset Centralen skulle invigas. Kulturchefen i kommunen frågade mig ”ska inte du bli kommunpoet?”.

”Finns alltid de som ifrågasätter”

Det finansiella står inte Tranemo kommun själva för. Jimmy Alm har själv ansökt om bidrag hos Kulturbryggan, som ligger under Konstnärsnämnden.

– Jag la fyra veckor på att skriva en ansökan och så fick jag den beviljad. Det kändes helt overkligt och väldigt roligt, berättar Jimmy Alm. 

Under måndagen rapporterade Dagens Samhälle att Tranemo kommun satt i krismöte för att hantera kritikstormen.

– Det finns de som tror att kostnaden går på den kommunala budgeten men det här projektet finansieras med statliga medel. När kulturen får pengar finns det alltid de som ifrågasätter om samhället ska lägga pengar på det, sa Johanna Gustafsson, kultursamordnare i Tranemo, till tidningen då.

Nobelpriset till Abdulrazak Gurnah: ”Väldigt överraskande val”.