Kommunens uppmaning: Rapportera in coronaslarv

I Bengtsfors kommun har antalet coronafall ökat kraftigt under senare tid.
Foto: JOHANNA SVENSSON

I Bengtsfors kommun har antalet coronafall ökat kraftigt under senare tid. 

I ett försök att minska smittspridningen, har kommunen upprättat en e-tjänst där medborgarna kan rapportera in brister i efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens riktlinjer. 

– Om det finns situationer där rekommendationerna inte efterlevs så får vi reda på det och kan vidta åtgärder, säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors, till SVT Väst.

Under vecka 47 rapporterades 4 588 fall av corona in i Västra Götaland. Det är den högsta siffran hittills och en ökning med 395 fall jämfört med föregående vecka. 

Störst var ökningen i Bengtsfors kommun, där antalet fall ökade från 6 till 45.

I ett försök att hejda smittspridningen, har kommunen skapat en e-tjänst där invånarna anonymt kan rapportera in iakttagelser kring hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra visrusspridningen efterlevs.

”Inrapportering av iakttagelser där det finns brister i efterlevnaden gäller främst platser som är kopplade till Bengtsfors kommun samt resor inom landet”, skriver kommunen på sin hemsida.

Rapporterar till regeringen

Katrin Thoor är biträdande kommunchef i Bengtsfors:

– Om det finns situationer där rekommendationerna inte efterlevs så får vi reda på det och kan vidta åtgärder, säger hon till SVT Väst, som var först med att rapportera om e-tjänsten.

Men finns det inte en risk att man skapar ett angivarsamhälle? Thoor får frågan av SVT.

– Det kan uppfattas så, men det är inte alls vår intention. Utan det är mer så vi kan rapportera till länsstyrelsen så att eventuella åtgärder kan vidtas, svarar hon.

Uppdraget att samla in iakttagelser runtom i landet har samtliga landets kommuner fått av respektive länsstyrelse. 

Länsstyrelserna rapporterar i sin tur vidare informationen till regeringen, för att nödvändiga åtgärder ska kunna vidtas.