Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunerna slutar med skolfoton efter nya lagen

Carina Johannesson är grundskolechef i Arvika, en kommun som nu slutar med skolfotograferingen.
Foto: Privat

Skolfotograferingen är ett av de mer traditionella inslagen i den svenska grundskolan.

Men snart kan den vara ett minne blott.

Flera kommuner har i alla fall fattat beslutet att slopa den helt.

– Jag förstår att många tycker det är roligt med klassfoton, men samtidigt måste vi följa den lagstiftning som finns, säger Carina Johannesson, grundskolechef i Arvika.

Roligt och pirrigt, tycker vissa barn.

Pressande och jobbigt, anser andra.

Oavsett så är det många som minns alla de gånger som man själv och ens klasskompisar i skolan radade upp sig tätt tillsammans på stolar och bänkar, tittade in i kameran och försökte undvika att blinka när det blixtrade till.Men nu har förutsättningarna för skolfotograferingen förändrats, med anledning av den nya dataskyddslagen, GPDR, trädde i kraft tidigare i år.

GDPR i sex punkter

Ett företag eller organisation måste be om ditt tillstånd att använda dina uppgifter. Läs igenom villkoren när företagen frågar dig.

Organisationen eller företaget måste förklara vilka uppgifter de behöver och vad de ska använda dem till. Som att skicka mejl, sms eller ringa dig.

Du har rätt att se vilka uppgifter företaget eller organisationen har om dig. Vill du tas bort från deras register ska du få göra det.

Ångrar du dig kan du dra tillbaka tillståndet eller ändra i det.

Du ska även kunna flytta dina uppgifter från ett företag till ett annat, som mobiloperatörer och försäkringsbolag.

Vill företaget lägga in dig i en kundgrupp måste du ge ditt tillstånd.

Slut på skolfotografering

P4 Värmland rapporterar att flera kommuner i länet fått tänka om när det kommer till skolfotografering. I Kristinehamn tas nu bara gruppbilder, i Säffle siktar man på att dra ner på det hela – och i Arvika slopas skolfoton helt.

Inga nya foto-avtal tecknas för skolorna, utan när nuvarande avtal går ut så är det slut.

– Man får inte lämna ut bilder till andra intressenter utan föräldrarnas medgivande. Det är naturligtvis både för- och nackdelar med det här. Jag förstår att många tycker det är roligt med klassfoton, men samtidigt måste vi följa den lagstiftning som finns. Det finns föräldrar som inte vill ha sina barn på klassfoton och det måste vi respektera. Vi kan inte ha företag som lagrar bilder utan vår kontroll, säger Carina Johannesson, grundskolechef i Arvika.

Skolfotografering har upphört i flera kommuner i landet. Genrebild.
Foto: Colourbox

Hon fortsätter:

– En förutsättning hade varit att alla hade godkänt det skriftligt innan skolfotograferingen, men det blir ett väldigt stort administrativt jobb. Därför väljer vi att göra så här. Å andra sidan har det tidigare varit föräldrar som ringt och upplevt att det varit väldigt pressande med skolfotograferingen. Att det är dyrt, men att man har svårt att säga nej när barnen kommer hem med fotografierna.

Gäller flera kommuner

Arvika är inte enda kommun som slutar med skolfoton. Metro skriver att Sundsvall har fattat samma beslut.Likaså berörs eleverna i exempelvis Kristianstad.

– I stort sett ingen skola kommer att fotografera av den anledningen, har Lina Leyman Nilsson, skolchef i skolområde västra Kristianstad, tidigare sagt till P4 Kristianstad om GDPR.