Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommuner slopar fyrverkerierna i år

Torget i Lidköping bjuder på lasershow.
Foto: Press / Västsverige.com
Många kommuner avstår i år fyrverkerierna.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Under pandemin ställer flera kommuner in sina gemensamma, kommunala nyårsfiranden. 

Andra förändrar dem genom att införa ljusshower som ska gå att betrakta på håll. 

Till exempel lägger Uddevalla kommun 75 000 kronor på en lasershow i år. 

Det skulle bland annat ha varit dj, scen och dans – men så blev det, av pandemiskäl, inte i år. 

Frågan om fyrverkeriernas vara eller icke vara fortsätter dock att vara en omdebatterad fråga även denna nyår. 

Uddevalla kommun är en av dem som i år väljer ljusshow med laser istället för fyrverkerier. 

”Fyrverkerier har på senare år blivit allt mer ifrågasatt med tanke på den påverkan det skapar på miljö, djur och människor. Vi avser därför istället att genomföra en lasershow, vilket är något som varit uppskattat i flera andra kommuner, ett miljövänligt och modernt arrangemang”, skrev Destination Uddevalla i somras när beslutet klubbades igenom. 

Göteborg bryter tradition

Även i Göteborg bryts i år en tradition. Göteborgs-Posten brukar årligen ordna ett fyrverkeri, något tidningen gjort sedan 1982. Men i år tar man paus. 

I Skaraborg har också flera kommuner valt att ställa in nyårsfirandet – bland annat i Vara kommun, där man på nyårsafton traditionellt sett håller nyårstal och skickar upp fyrverkerier i parken. Istället har arrangörerna gjort en film som invånarna uppmanas att starta, tio minuter före tolvslaget. 

I Lidköping har man dock valt att hålla firandet utomhus med sin årliga lasershow. Kommunen var en av de första som ersatte fyrverkerier med ljusshow. 

I Borås är firandet också inställt. På hemsidan uppmanas boråsarna att följa restriktionerna: ”Nyårsfirandet kommer att bli annorlunda i år. Håll avstånd och undvik folksamlingar. Om du tänker fira med fyrverkerier – hantera dem med stor försiktighet”, går det bland annat att läsa.