Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommuner rustar för ökat våld i hemmen i karantänen

Anna-Sara Rosengren på kvinno- och tjejjouren Ada.Foto: Privat
Flera kommuner rustar nu för att hantera eventuellt ökande fall av våld i hemmet.Foto: DPA/IBL
Systembolagets försäljning har gått upp i coronakrisen.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Enligt Systembolaget är det 10 procent högre försäljning nu än tidigare.Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Isoleringen i hemmen oroar Västsveriges kvinnojourer.

Flera kommuner är beredda på ökad inströmning av utsatta kvinnor i behov av stöd, samtidigt som höjda försäljningssiffror på Systembolaget kan bidra till mäns våld mot kvinnor i nära relationer.

– Det säger väl sig själv, att om varken han eller hon kan gå till jobbet och det finns våld i relationen sedan innan, så är det klart att det eskalerar, säger Monica, som jobbar på Kvinnohuset Kassandra i Göteborg. 

När gatorna ligger öde, konserter och fotbollsmatcher ställs in, folksamlingar med fler än 50 personer förbjuds och flygbiljetterna får rivas är det innanför hemmets fyra väggar de flesta i stället befinner sig nu för tiden. Åtminstone de som väljer att följa Folkhälsomyndighetens uppmaningar.

Vissa kanske umgås med sina vänner över videolänk när de inte kan träffas. Andra tillbringar tiden framför serier och filmer – åtminstone om man ska tro vad som sägs om streamingtjänsternas succésiffror. 

Men på Västsveriges kvinnojourer vet man att hemmet för vissa i stället kan bli likt ett fängelse.

I Danmark, vars restriktioner hittills varit strängare och kraven om hemkarantän hårdare än i Sverige, har antalet larmsamtal till den nationella hjälplinjen för våldsutsatta kvinnor fördubblats. Detta enligt ”Lev Uden Vold”, landets enhet för arbete mot våld i nära relationer.

I Frankrike, där det råder nationellt nödläge, får man bara vistas utanför det egna hemmet i undantagsfall. Sedan utegångsförbudet infördes den 17 mars har antalet anmälningar om våld i hemmet ökat med 32 procent, enligt DN.

Nu befarar man att samma konsekvens kan drabba Sverige.

Tystnaden oroar 

Anna-Sara Rosengren jobbar på Ada tjej- och kvinnojour i Göteborg. Hon upplever inte något ökat tryck på jourtelefonen.

Det gör henne snarare oroad än lättad.

– Det är obehagligt att det varit så tyst på vår telefon, det ringer många färre varje dag än det brukar göra. Det betyder inte att kvinnor inte är utsatta, säger hon. 

Tvärtom tror hon att det är fler kvinnor som blir utsatta nu, när de som lever i en våldsam relation sitter isolerade med sina förövare. Problemet är bara att det inte syns, än.

– Det kan vara för att fler jobbar hemifrån, att ens partner kanske jobbar hemma, har blivit uppsagd eller att man är hemma med sjukt barn. Sitter man isolerad med sin partner har man inte möjlighet att ringa hit.

Anna-Sara Rosengren jämför självisoleringsperioden med ledigheter som julen, påsken och sommaren: samtalen kommer inte in förrän de är över och vardagen slår in. I coronapandemin skulle det med andra ord innebära att kvinnor som utsätts för våld i hemmet inte kan få hjälp förrän stormen dragit förbi. Ingen vet när det är. 

Anna-Sara Rosengren jobbar på kvinno- och tjejjouren Ada.Foto: Privat

”Klart det eskalerar”

På Kvinnohuset Kassandra upplever man en liten ökning. Där jobbar bland annat Monica, som inte vill medverka med sitt efternamn med hänsyn till kvinnorna hon hjälper i sitt arbete. Enligt henne är den största orsaken att den tillflyktsort som arbetet eller andra aktiviteter kan innebära för utsatta kvinnor, nu inte längre är en självklarhet.

– Det säger väl sig själv, att om varken han eller hon kan gå till jobbet och det finns våld i relationen sedan innan, så är det klart att det eskalerar. 

Samma sak säger en jourkvinna på kvinnojouren i Borås, som vill vara anonym: 

– Jag tänker att det finns en jättehög risk när man är isolerade tillsammans i samma bostad att man blir utsatt för mer våld om man lever i ett våldsamt förhållande, utan andrum i form av skola eller jobb eller vad det än må vara. Och om man är isolerade tillsammans kan man ju inte direkt ringa kvinnojouren. 

Ökad försäljning på Systembolaget

Samtidigt rapporterar Systembolaget en ökad försäljning med tio procent under de tre första veckorna i mars, jämfört med samma period förra året. Sofia Brännborn är pressekreterare på Systembolaget och menar att det inte handlar om ett brunkringsbeteende.

– Det är något fler kunder i våra butiker än vanligt den senaste månaden. Det vi kan se är att våra kunder köper något mer än vanligt, men det handlar inte om några större mängder per kund. 

Systembolaget tolkar köpbeteendet som att många väljer att stanna hemma och exempelvis dricka vin till middagen, i stället för att göra det på restaurang. Det kan också finnas en koppling till stängda gränser. 

Sofia Brännborn är pressekreterare på Systembolaget.Foto: Systembolaget

”Alkoholen en riskfaktor” 

Fredrik Spak är överläkare på beroendekliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent. Han har forskat om alkoholvanor och konstaterar att det är svårt att veta om alkoholkonsumtionen verkligen har ökat, med tanke på att mindre mängder alkohol köps i utlandet och på krogen. Däremot, menar han, innebär förskjutningen från utelivet till hemlivet en riskfaktor.

– Det är realistiskt att tänka sig att det skulle innebära att alkoholen blir en faktor som kommer drabba fler kvinnor, när man pratar om våld innanför hemmets ramar, säger han.

Enligt en rapport från 2017 finns det ett starkt samband mellan hög alkoholkonsumtion hos män och utövandet av våld mot deras partners.

– När jag forskade om detta för några år sedan var 30 procent av mäns våld mot kvinnor i hemmet alkoholrelaterat. Den siffran kan ha sjunkit något i och med att alkoholkonsumtionen i samhället har minskat, men det är fortfarande jättehöga siffror, säger Fredrik Spak.

Fredrik Spak är överläkare på beroendekliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent.Foto: Privat

Kommuner höjer beredskapen

I en mejlenkät som skickats ut till samtliga kommuner i Västra Götalands län har 25 kommuner svarat att de inte har upplevt några ökade larm om våld i nära relationer till socialtjänsten eller eventuella kvinnojourer i kommunen.

Däremot har flera kommuner höjt beredskapen för ett eventuellt sådant scenario. Både Kungälv, Härryda, Falköping, Gullspång, Svenljunga, Partille, Borås, Öckerö och Mölndal förebreder sig på ett ökat tryck av larm om våld i nära relationer och för diskussioner om beredskapsplaner och omfördelning av resurser om det skulle behövas. 

 

Är du eller någon du känner utsatt?

Just nu har flera kvinnojourer utökade öppettider för sina telefonlinjer och chattar. Här kan du få hjälp:

Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50 

Brottsofferjouren: 0200 21 20 19

Terrafem (andra språk än svenska) 020 52 10 10

tjejjouren.se - chatt

ungarelationer.se - anonym chatt för dig under 20 år

roks.se - hitta en jour nära dig

unizon.se - hitta en jour nära dig

 

I Västsverige finns kvinnojourer med chattfunktion, och alla har mejladresser, för kvinnor som vill söka hjälp men inte har möjlighet att ringa. På kvinnojourerivast.se finns en lista över västsvenska kvinnojourer.

Läkaren Simon Körösi förklarar: ”Därför skickas du hem utan test”.