Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kommuner förbjuder anställda att snusa

Två kommuner i Västsverige har förbjudit sina anställda att snusa på jobbet. Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Majoriteten av de västsvenska kommunerna har förbjudit rökning på arbetstid. Foto: COLOURBOX

41 av 49 kommuner i Västra Götaland har infört rökförbud för anställda under arbetstid, enligt en kartläggning som SVT har gjort.

Två kommuner har dessutom förbjudit sina anställda att snusa på jobbet.

– Vi kan inte säga en sak till ungdomarna och låta de vuxna göra något annat, säger Maria Malmberg (C), folkhälsorådets ordförande i Essunga, till SVT.

I Essunga och Mellerud är inte bara rökning förbjudet under arbetstid. Kommunernas anställda får inte heller snusa på jobbet, skriver SVT.

Beslutet togs 2009 i Essunga kommun. Ett argument för beslutet var att kommunanställda ska vara förebilder för barn och ungdomar i kommunen, skriver SVT.

 

LÄS MER: Politiker kommer avgå om det blir snusförbud

 

– Resonemanget 2009 var att snus är beroendeframkallande precis som rökning. Jag tycker det är bra att vi visar våra ungdomar att även om man är medarbete så ska det vara samma regler för alla, säger Maria Malmberg (C), till SVT.

Snusförbud för anställda

I Mellerud har man nyligen beslutat att införa snusförbud för alla kommunanställda. I Åmål, Bengtsfors och Töreboda har förbud införts inom vissa verksamheter, skriver SVT.

I många av kommunerna som har rökförbud får man däremot röka på lunchrasten – då den inte räknas som arbetstid. Lidköping är en av de kommuner som inte har ett snus- eller rökförbud. Där ska frågan för två år sedan ha varit uppe i kommunfullmäktige, men skickats tillbaka till kommunstyrelsen för vidare utredning.

– Vi avvaktar och ser vad som händer runtom i samhället med anledning av de nya regler som föreslås för restaurangmiljöer, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Sundström, S, till SVT.