Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens vändning: Henrik får behålla jobbet

Mathias Sandstedt och Henrik Lundblad.
Foto: Privat / Privat
Henrik har jobbat med att klyva ved i 26 år.
Foto: Privat / Privat

Istället för att prisas för lång och trogen tjänst fick cp-skadade Henrik Lundblad, 45, veta att han skulle sägas upp efter 26 år inom Alingsås kommun.

Beskedet rörde upp starka känslor och nu har kommunen backat efter att 10 000 skrev på en protest.

– Nu känns det positivt, Henrik är som en sol, säger pappan Kjell Lundblad. 

Under torsdagen rapporterade GT liksom andra medier om Henrik Lundblad som skulle sägas upp på grund av arbetsbrist från Alingsås kommun efter 26 år.

– Det är ett hårt slag, sa Henriks pappa Kjell och konstaterade att det sociala sammanhanget är väldigt viktigt för Henrik.

Henriks personliga assistent sedan 24 år, Mathias Sandstedt, skrev flera uppmärksammade inlägg på Facebook. 

Senare startades en protestlista som över 10 000 personer skrev under. 

Kommunen ändrade sig 

Och redan på torsdagskvällen ändrade kommunen sig, vilket Alingsås Tidning först skrev om. 

Anne Gunnevik (L), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, säger till SVT Väst att hon inte riktigt var beredd på det stora engagemang som inläggen och mediepubliceringarna innebar.

Jag har full förståelse och respekt för de starka reaktioner som det här beslutet har orsakat. Kultur- och utbildningsförvaltningen har noggrant förberett en placering inom kommunen för Henrik, men den har inte fullföljts enligt intentionen. Av det skälet har jag som ordförande lyft det till politisk nivå och vi i Alliansen har i kväll enats om att verkställa placering för fortsatt arbete inom kommunen. Exakta detaljer och vilken förvaltning får vi återkomma till.” skriver hon i ett uttalande till SVT.

Ska fira med tårta 

På fredagen är det bara ren glädje hemma hos familjen Lundblad. 

Men de fick inte veta att kommunen ändrat sig förrän Alingsås Tidning ringde och meddelade nyheten.

– Nu känns det positivt, Henrik är som en sol. Vi ska fira med tårta, säger pappa Kjell Lundblad och fortsätter:

– Det är märkligt att det ska krävas att alla medier skriver. Om inte Henrik hade haft den här hjälpen så hade han ju bara blivit av med jobbet och fått sitta hemma, det är ruskigt när man tänker på det. 

Mathias Sandstedt säger att han är glad över responsen som blev, men att det är en bitter eftersmak. 

– Det är väldigt olyckligt att det blir så stor grej av det. Det Henrik vill är att klyva ved, kunde inte kommunen bara ha varit stolta över en sådan tillgång. De kunde göra det som en grej, visa att här tar vi hand om människor med funktionshinder, säger han.